Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
8.58

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Alenka Bratušek gradbeništvo Robert Golob DARS predor Karavanke

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 8.58

1 mesec, 1 teden

Predor Karavanke končno uradno prebit. Kdaj bo stekel promet? #foto #video

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Danes so uradno obeležili preboj druge cevi predora Karavanke. Druga cev, dolga skoraj osem kilometrov, bo pomembno izboljšala povezavo s sosednjo Avstrijo, zmanjšala zastoje pred predorom, po vzpostavitvi enosmernega prometa v obeh ceveh pa bo projektna hitrost skozi predor znašala 100 kilometrov na uro, v času zapore ene cevi, ko bo promet po njej potekal dvosmerno, pa 80 kilometrov na uro. Nova cev bo za promet predvidoma odprta do konca 2025, a takrat se prične obnova že obstoječe zahodne cevi, ki bo trajala nekaj let.

"Vesela sem tega simboličnega dejanja preboja. Še dobro leto in po načrtih bo tunel zaključen," je na dogodku napovedala Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo. "Razen začetnih težav pri izbiri izvajalca vse poteka kot je treba," je dodala ministrica.

"Danes je izjemen dan, tak, ki ga običajno praznujemo enkrat na 30 let, zato smo lahko še toliko bolj veseli in ponosni. Simbolično je odprtje prve cevi karavanškega predora (1. junija 1991 op. avt.) sovpadlo z našo osamosvojitvijo, ko smo se odprli v Evropo in svet. Verjamem, da je tudi današnji preboj cevi simboličen, ker dokazujemo, da zmoremo povezovati, graditi in se razvijati," pa je v izjavi potem, ko so se delavci in politiki z obeh strani sešli dejal premier Robert Golob.

"Preboj je poln simbolike. V tunelu je noč najtemnejša in takrat, ko se pokaže žarek upanja na drugi strani, je ta tudi najsvetlejši. Naj nam bo to vodilo v našem življenju," je svoj nagovor sklenil Golob.  

Nekaj utrinkov z današnjega preboja vzhodne cevi predora Karavanke si lahko ogledate v spodnji galeriji:

Fotogalerija
1 / 10

Po dveh ceveh šele 2029?

Žal pa bodo takoj po odprtju nove cevi zaprli obstoječo in pričeli z obsežnimi obnovitvenimi deli, zato bo tunel, po predvidevanjih, v celoti delujoč šele leta 2029, seveda če ne bo zapletov pri razpisu za izbiro izvajalca gradbenih del.

Razpis bo predvidoma objavljen junija letos, in sicer v dvofaznem postopku. V prvi fazi postopka bo izveden razpis za priznanje sposobnosti, v nadaljevanju pa bo sledila druga faza postopka, v kateri bodo v prvi fazi izbrani izvajalci povabljeni k oddaji ponudbe.

Slabih 106 milijonov evrov (brez DDV) vreden projekt – zaradi podražitev materialov, energentov in gradbene mehanizacije se je vrednost z decembrskim aneksom za Slovenijo povečala za dobrih sedem odstotkov – je gradilo turško gradbeno podjetje Cengiz Inşaat.

Slovenska stran nekoliko krajša od avstrijske 

Dolžina vzhodne predorske cevi na slovenski strani znaša 3.546 metrov, od tega bo 100 metrov galerije. Skupna dolžina nove cevi je nekaj manj kot osem tisoč metrov. 

DARS je pri izdelavi projektov za gradnjo cevi poleg klasičnega pristopa projektiranja v projektni nalogi predpisal tudi uporabo tehnologije BIM (Building Information Modeling). Pristop BIM pri avtocestah je bil pri nas uporabljen prvič, bil je pilotni projekt za DARS in naj bi v prihodnje omogočal boljše obvladovanje projektov tako v fazi projektiranja kot tudi med izvedbo.

Trenutno potekajo še druga gradbena dela, treba je dokončati vsa izkopna dela, oboke, portalno stavbo z galerijo, notranje oboke, betonaže in drugo. Po načrtih naj bi s temi deli zaključili konec letošnjega novembra, nato pridejo na vrsto elektrostrojne instalacije. 

Nekaj tehničnih podatkov: 

- V slovenskem delu predora bo zgrajenih 12 prečnikov, in sicer deset prečnikov za pešce oziroma za intervencijska vozila v primeru nesreče ali požara v predoru ter dva prezračevalna prečnika v zgornjem delu predorske cevi. Zgrajene bodo tudi štiri odstavne niše, vsaka dolžine 112,5 metrov; 
- v okviru predora bodo izvedeni tudi novo podzemno zajetje karavanške vode ter dve odvodni cevi iz vodnega zajetja do vodovodnega jaška na južnem portalnem območju; 
- predor bo opremljen s sodobno elektrostrojno opremo. DARS in ASFINAG bosta izvedla razpis za elektrostrojno opremo kot skupno javno naročilo. Pogodbo z izbranim izvajalcem sklene ASFINAG; 
- projektirani normalni prečni profil predora znaša 10 metrov:
- vozni pas: 2 x 3,50 metrov, robni pas: 2 x 0,35 metra, vzdrževalni hodnik: 2 x 1,15 metra, višina svetlega profila: 4,70 metra;
- dela so potekala 24 ur na dan, vse dni v letu, vključno s podizvajalci pa na gradbišču trenutno dela 200 delavcev – številka je odvisna od faze dela.  
 Vzhodna cev karavanškega predora v številkah:

- Skupna količina izkopanega materiala: 428.000 kubičnih metrov, s čimer bi zapolnili 171 olimpijskih bazenov.
- Skupna količina porabe betonskih mešanic: 195.000 kubičnih metrov ali 78 olimpijskih bazenov:
                                           55.000 kubičnih metrov brizganega betona;
                                           7000 kubičnih metrov betona voziščne konstrukcije in
                                           135.000 kubičnih metrov ostalih betonov.
- Skupna dolžina vgrajenih sider: 359.000 metrov ali 125 višin Triglava;
- Skupna teža jeklenih materialov je enaka teži Eifflovega stolpa:
                                       490 ton jeklenih lokov;
                                       825 ton paličnih nosilcev;
                                       2100 ton armaturnih mrež in
                                       6300 ton armaturnih palic + rebrastih sulic + sider.
Karavanke
Novice Na avstrijski strani Karavank rešili podhlajenega 14-letnega Sirca: v gorah ostal sam
predor Karavanke, predor, cev
Novice Prebili drugo cev predora Karavanke
predor Karavanke
Novice Matjaž Nemec: Predor Karavanke naj bo za domačine brezplačen
Karavanke predor
Novice Zakaj bomo za karavanški predor plačali več kot Avstrijci #video
Karavanke
Novice Dve leti in pol po razpisu začeli izkop za drugo cev karavanškega predora
Ne spreglejte