Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
11.42

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

karavanški predor Karavanke Andreas Schieder Matjaž Nemec

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 11.42

10 mesecev, 4 tedne

Matjaž Nemec: Predor Karavanke naj bo za domačine brezplačen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
predor Karavanke | Lansko jesen sta takratni župan Občine Jesenice Blaž Račič in župan Občine Šentjakob v Rožu Guntram Perdacher na pristojne naslovila pobudo za uvedbo letnega pavšala za uporabo predora Karavanke, a pri tem nista bila uspešna.  | Foto Klemen Korenjak

Lansko jesen sta takratni župan Občine Jesenice Blaž Račič in župan Občine Šentjakob v Rožu Guntram Perdacher na pristojne naslovila pobudo za uvedbo letnega pavšala za uporabo predora Karavanke, a pri tem nista bila uspešna.

Foto: Klemen Korenjak

Evroposlanec Matjaž Nemec in avstrijski kolega Andreas Schieder se zavzemata za ukinitev plačila predornine ali uvedbo ustreznega pavšala za uporabo predora Karavanke za lokalno prebivalstvo. 

"Za občanke in občane obmejnih občin Jesenice in Šentjakob v Rožu ter državljanke in državljane Slovenije in Avstrije, ki izkazujejo redno uporabo predora Karavanke zaradi dela v Avstriji ali Sloveniji ali zaradi obiskovanja izobraževalne ustanove v teh dveh državah, naj se omogoči brezplačna uporaba karavanškega predora ali vsaj možnost letnega pavšala za uporabo predora," sta v pozivu pristojnim predlagala evropska poslanca Matjaž Nemec (S&D) in Andreas Schieder (S&D).

Poziv sta naslovila na slovensko ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, avstrijsko ministrico za promet Leonore Gewessler, predsednika uprave družbe DARS Valentina Hajdinjaka, izvršna direktorja družbe ASFINAG Hartwiga Hufnagla in Josefa Fiala ter članice in člane Meddržavne slovensko-avstrijske komisije za cestni predor skozi Karavanke. 

Okrnjen prost pretok blaga, storitev in ljudi

Kot sta izpostavila v obrazložitvi, se promet skozi karavanški predor vseskozi povečuje, vsako leto se skozenj pelje več kot 3,5 milijona vozil. Med uporabniki je veliko takšnih, ki živijo na obmejnem območju Slovenije in Avstrije in ki se skozi predor zaradi dela ali izobraževanja vozijo vsakodnevno. Po njuni oceni sta pri tej skupini uporabnikov zaradi dragega prehajanja predora Karavanke močno okrnjena povezovanje in polna uveljavitev temeljnih načel Evropske unije, med temi prost pretok blaga, storitev in ljudi. 

"Gre za to, da je uporaba predora Karavanke plačljiva za lokalno prebivalstvo v enaki višini kot za preostale uporabnike, in sicer 7,8 evra za enkratni prehod predora za osebna vozila," sta poudarila evroposlanca in ob tem dodala, da ne gre za uvajanje novih praks: "V Avstriji je letni pavšal lokalnemu prebivalstvu omogočen na avtocestah in prelazih Brenner, Tauern in Pyhrn, v Sloveniji pa je kot primer dobre prakse moč izpostaviti predor Markovec, za katerega ni treba imeti vinjete, kot to velja za uporabo na vseh preostalih odsekih slovenskih avtocest."

Ugodnost za redne uporabnike

Sicer je uporabnikom, ki pogosteje uporabljajo predor Karavanke, omogočena neprenosljiva točkovna karta, vezana na registrsko številko registracije, ki omogoča 14 prehodov predora za 35,10 evra, z veljavnostjo 30 dni, kar pa je po oceni pobudnikov poziva še vedno prevelik strošek za tiste, ki se zaradi dela ali izobraževanja vsakodnevno vozijo skozi predor.

Ob tem sta Nemec in Schieder spomnila na neuspelo pobudo za uvedbo letnega pavšala za uporabo predora Karavanke, ki sta jo na pristojne lansko jesen naslovila takratni župan Občine Jesenice Blaž Račič in župan Občine Šentjakob v Rožu Guntram Perdacher.

gradnja vzhodne cevi, predor Karavanke
Novice Do meje z Avstrijo skozi drugo cev karavanškega predora še letos
Zastoj
Novice Nesreča na štajerski avtocesti, zastoj pred predorom Karavanke

 

Ne spreglejte