Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
16.30

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

Natisni članek

vlak tragedija Slovenske železnice nesreča nesreča

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 16.30

3 mesece, 1 teden

Pred tragično nesrečo več oseb ni izvedlo predpisanih protokolov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38
Železniška nesreča | Konec decembra se je na železniški progi med železniškima postajama Postojna in Prestranek, pri železniškem prehodu Rakitnik, zgodila železniška nesreča, v kateri je potniški vlak povozil skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na progi izvajali dela. | Foto STA

Konec decembra se je na železniški progi med železniškima postajama Postojna in Prestranek, pri železniškem prehodu Rakitnik, zgodila železniška nesreča, v kateri je potniški vlak povozil skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na progi izvajali dela.

Foto: STA

Preiskovalni organ v železniškem prometu ministrstva za infrastrukturo je po decembrski tragični železniški nesreči podal prva varnostna priporočila. Preiskava nesreče sicer še poteka, do zdaj pa so ugotovili, da več udeleženih oseb neposredno pred nesrečo ni izvedlo predpisanih varnostnih protokolov, so sporočili z ministrstva. Še vedno poteka tudi predkazenski postopek policije. Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da bodo do konca januarja znani tudi rezultati internega nadzora. Do konca preiskave sta v skladu z zakonom tako v suspenzu čuvaj in progovni prometnik.

Konec decembra se je na železniški progi med železniškima postajama Postojna in Prestranek, pri železniškem prehodu Rakitnik, zgodila železniška nesreča, v kateri je potniški vlak povozil skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na progi izvajali dela. Na kraju sta dva delavca zaradi poškodb umrla, dva pa sta bila huje poškodovana. Slednja sta že v domači oskrbi, so pojasnili na Slovenskih železnicah.

Železniška nesreča
Novice Umrli v tragični železniški nesreči večkrat opozoril na malomarnost prometnika

Izdali prva varnostna priporočila

Preiskava nesreče bo trajala vse do izdaje končnega poročila, je pojasnil glavni preiskovalec železniških nesreč in incidentov Daniel Lenart. Preiskovalni organ preiskuje vzroke nesreče, z namenom da nato izda priporočila vpletenim podjetjem, da v bodoče do podobnih nesreč ne bi več prihajalo, je dodal.

V petek je preiskovalni organ ministrstva upravljavcu javne železniške infrastrukture SŽ-Infrastruktura ter podjetju SŽ-VIT, ki izvaja upravljanje z vlečnimi vozili SŽ-Potniški promet in SŽ-Tovorni promet, izdal prva varnostna priporočila.

Glede na dejstvo, da protokoli v podzakonskih aktih predpisujejo varovanje progovne delovne skupine z več varovali, ki pa slonijo izključno na človeških faktorjih, je mogoče z gotovostjo trditi, da so za nesrečo odgovorni človeški faktorji, je zapisal. "Med preiskovalnimi postopki, ki so bili opravljeni do sedaj, je bilo ugotovljeno, da več udeleženih oseb neposredno pred nesrečo ni izvedlo predpisanih varnostnih protokolov," je pojasnil.

Vzporedno z varnostno preiskavo preiskovalnega organa ministrstva poteka tudi predkazenski postopek, ki ga usmerja državno tožilstvo.

Čuvaj in progovni prometnik v suspenzu

S Policijske uprave Koper so sporočili, da sta na kraj nesreče, ki so ga zavarovali policisti, prišli tudi državna tožilka in preiskovalna sodnica, ki je odredila določena preiskovalna dejanja in prepustila ogled kriminalistom.

Pri ogledu so sodelovali še preiskovalec železniških nesreč, forenzični strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija in obducentka Inštituta za sodno medicino. Na kraju dogodka so zbrali potrebna obvestila. Tekom predkazenskega postopka nadaljujejo zbiranje obvestil, dokumentacije in drugih podatkov. Predkazenski postopek se nanaša na preiskavo suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Na Slovenskih železnicah pa so pojasnili, da bodo do konca januarja znani tudi rezultati internega nadzora. Do konca preiskave sta v skladu z zakonom v suspenzu čuvaj in progovni prometnik, so še potrdili.

železniška nesreča
Novice Magnetogrami razkrili, kaj se je dogajalo pred tragično nesrečo #video
Dušan Mes
Novice Direktor železnic razkril, kdo je verjetno kriv za tragično železniško nesrečo
Železniška nesreča
Novice Huda nesreča: vlak zbil skupino delavcev, dva sta umrla, dva sta hudo poškodovana #foto #video
Ne spreglejte