SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prebivalci Hrvaške lahko v Slovenijo potujejo brez omejitev

1,61

termometer

Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo. Hrvaška je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina trenutno edina na seznamu držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev. To velja za hrvaške državljane, pa tudi za tiste s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pri tem velja še pogoj, da niso bili več kot 14 dni izven EU.

Kot je še pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin, pogoji vstopa na Hrvaško ostajajo enaki. Hrvaška še naprej od slovenskih državljanov, ki želijo vstopiti v državo, zahteva podatke o tem, kam so namenjeni, lokaciji, kjer bodo nastanjeni, in telefonsko številko, poroča STA.

Avstrijsko-nemška meja Novice Meja z Madžarsko odprta do 1. junija, kdaj bo mejo s Slovenijo odprla Avstrija? #video

Kacin: Uvrstitev Avstrije na seznam odvisna od odzivnosti Dunaja

Glede uvrstitve drugih sosednjih držav na zgoraj omenjeni seznam je Kacin izrazil pričakovanje, da bo po ponedeljkovem pogovoru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do konca meseca pripravil oceno epidemiološke slike na Madžarskem. To bi omogočilo, da bi na seznam uvrstili tudi Madžarsko.

"Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Foto: STA

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je medtem odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je dejal Kacin. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe.

"Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni," je povedal Kacin. Počivalšek je v pogovoru z avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger izpostavil, da želi Slovenija sprostitev v najkrajšem možnem času.

Koronavirus v Braziliji Novice Virus ne pojenja, na pomoč kličejo zdravnike iz tujine #video

Kdaj bi se lahko odprla mejo z Italijo, še ni znano

Za Italijo medtem po besedah vladnega govorca velja, da pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni glede tega, kakšno je epidemiološko stanje v Italiji in kakšne so napovedi. Ko se bodo na tem nivoju dogovorili, bo sledil tudi operativen dogovor, kdaj, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi omejitvami bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo.

Kot je v ponedeljek po dopisni seji sporočila vlada, v veljavi ostajajo obstoječi dogovori s sosednjimi državami, ki omogočajo prehajanje meje za čezmejne dnevne in tedenske delovne migrante. Enako velja za osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, in osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Sloveniji.

Prvi odstavek 9. člena odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covid-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije sicer določa pogoje vstopa v Slovenijo osebi, ki ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja ter ni zapustila Unije oziroma schengena za več kot 14 dni.

Pogoji vstopa za te osebe, razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, se uveljavljajo postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v sosednjih državah ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov s sosednjimi in drugimi državami Unije oziroma schengenskega območja ali v okviru splošnega dogovora na ravni EU.

cepivo koronavirus Novice Je rešitev, ki jo čaka ves svet, že na vidiku?

Odločitve vlade povzročile nejasnosti v Avstriji

Zadnje odločitve so sicer povzročile nekaj nejasnosti v Avstriji. Na spletni strani avstrijskega zunanjega ministrstva piše, da trenutno ni znano, pod katerimi pogoji je možen vstop iz Avstrije v Slovenijo. Na spletni strani avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani medtem pojasnjujejo, da je trenutno vstop v Slovenijo brez karantene možen samo za slovenske državljane in tujce z bivališčem v Sloveniji.

Iz tega je po njihovih besedah mogoče sklepati, da je za tujce iz EU in schengenskega prostora, torej tudi za Avstrijce, obvezna sedemdnevna karantena. Navajajo tudi zgoraj omenjene izjeme, kot so dnevni migranti. Zapisali so še, da se trudijo, da bi čim prej dobili pojasnila, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin