Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2020,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

20

Natisni članek

Koronavirus meja Avstrija Hrvaška

Ponedeljek, 18. 5. 2020, 10.54

3 leta, 11 mesecev

Meja z Madžarsko odprta do 1. junija, kdaj bo mejo s Slovenijo odprla Avstrija? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

20

Potem ko je Avstrija v nedeljo odprla mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, Slovenija poleg Italije ostaja edina sosednja država, od koder še ni možno potovati k našim severnim sosedom. Kdaj bi lahko Avstrija spet odprla mejo s Slovenijo, še ni znano. "Zagotovo Slovenija ne bo zadnja država, s katero bo Avstrija dosegla takšen dogovor," je glede tega povedal Kacin in dodal, da bi bil dogovor glede tega lahko sklenjen že kmalu. Do zdaj je Slovenija sporazum o vnovičnem odprtju meja sklenila le s Hrvaško.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na novinarsko vprašanje, kdaj bi lahko Avstrija odprla mejo s Slovenijo na način, kot je v nedeljo odprla mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, najprej odgovoril, da moramo na omenjeno potezo Dunaja glede vnovičnega odprtja meja z vzhodnoevropskimi sosedami gledati kot na "čisto politično dejanje".

Kacin: Vlada pripravlja seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo. Video: Planet.


"V Bratislavi so še vedno zelo zadržani, iz Budimpešte kakšnega posebnega odgovora ni. Ne verjamem, da bo Avstrija še dolgo lahko zadrževala blokado meje z Italijo zaradi nemško govoreče manjšine na Južnem Tirolskem. Zagotovo Slovenija ne bo zadnja sosednja država, s katero bi lahko Avstrija dosegla takšen dogovor," je povedal Kacin in dodal, da pogovori o tem še potekajo.

Kacin: Slovenija ne bo zadnja država, s katero bo Avstrija spet odprla mejo.


Postopno opuščanje nadzora na slovensko-madžarski meji do 1. junija

Madžarski zunanji minister in trgovino Peter Szijjarto je danes po pogovorih s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom napovedal postopno opustitev ukrepov za nadzor na meji med državama s ciljnim datumom 1. junij. Počivalšek je potrdil, da je cilj ponovno odprtje meja s sosedi ob ustrezni epidemiološki sliki v začetku junija.

Kot je na Facebooku zapisal Szijjarto, ponoven zagon gospodarstva pomeni obnovitev mednarodnega sodelovanja, kar vključuje rahljanje omejitev na meji. Pri tem se ne sme ogrožati zdravja ljudi, je poudaril madžarski minister v zapisu, ki ga povzema tudi madžarska tiskovna agencija MTI.

Ministra sta se po njegovih besedah še strinjala, da sta obe državi uspešno zajezili epidemijo. "Tako Slovenija kot Madžarska sta pravočasno ukrepali in uspeli preprečiti širjenje epidemije," je zapisal.

Izpostavil je še, da trgovinska menjava med državama letno presega 2,5 milijarde evrov, med skupnostma na obeh straneh meje pa obstajajo tesne vezi.

Minister Počivalšek je po pogovorih tvitnil, da je odpiranje meja s sosednjimi državami v interesu Slovenije, v pogovoru s pristojnima ministroma Madžarske in Avstrije pa je tudi predlagal pospešitev postopkov za ponovno odprtje meja. Ob tem je poudaril, da je potrebno poskrbeti za protokole prehajanja meja in storiti vse, "da s tem ne bomo ogrozili našega zdravja".

Kacin: Državljane EU lahko na meji tudi zavrnemo

Vlada je na nedeljski dopisni seji razširila območje prostega gibanja oseb in določila dodatne izjeme, ki se jim ne odredi karantena ob vstopu v Slovenijo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, spremenjeni odlok pomeni, da bo odpiranje meja s sosednjimi državami potekalo postopoma, razen za državljane Republike Slovenije in tujce, ki imajo stalno oziroma začasno bivališče v Republiki Sloveniji.

"Prenovljeni odlok daje Republiki Sloveniji diskrecijsko pravico, da državljane EU v primeru, da v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča, lahko tudi zavrnemo," je poudaril Kacin. Kot je dodal, bo vlada na podlagi epidemioloških slik v posameznih državah kmalu pripravila in sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo.

Močnikova: Državljane EU lahko na meji tudi zavrnemo pri vstopu v državo. Video: Planet.


Izjemo pri tem predstavlja Hrvaška, s katero je slovenska stran že določila vzajemen dogovor glede prehajanja državne meje. "Vsem, ki vstopajo na Hrvaško z namenom turizma, svetujemo, da imajo ustrezna potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil oziroma rezervacijo turistične namestitve ali druga potrdila, ki izkazujejo ustrezen razlog za pot na Hrvaško," je dejala vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

Prehajanje državne meje s Hrvaško, Italijo, Avstrijo in Madžarsko je po njenih besedah trenutno možno le prek določenih kontrolnih točk oziroma prek odprtih mejnih prehodov. "Zunaj kontrolnih točk in mejnih prehodov je na vseh mejah dovoljeno samo prehajanje lastnikov z namenom opravljanja dela na zemljiščih in parcelah, ki se nahajajo zunaj meja Republike Slovenije, in obratno za državljane sosednjih držav," je povedala Močnikova.

Brazilija
Novice Bolnišnice tik pred zlomom. Bo pomagala stroga karantena? #foto #video

Za slovenske državljane pri vstopu v Slovenijo ni nobenih omejitev

Za slovenske državljane po njenih besedah pri prestopu državne meje ni nobenih omejitev: "Pričakuje se, da slovenski državljani sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Če bi kazali simptome okužb, naj o tem obvestijo zdravnika oziroma naj takoj ostanejo v karanteni." Ob tem je dodala, da enaka pravila veljajo tudi za slovenske državljane, ki nimajo stalnega ali začasnega prebivališča v Sloveniji, ob tem, da morajo posredovati naslov, kjer bi se lahko izvajala karantena v primeru okužbe.

Kar zadeva državljane EU, ki imajo stalno oziroma začasno bivališče v Sloveniji, so ti v ukrepih glede prehajanja državne meje popolnoma izenačeni s slovenskimi državljani. Za druge državljane EU pa medtem velja, da brez posebej utemeljenega razloga, na primer lastništva zemljišča v Sloveniji ali družinskih zadev, trenutno še ne morejo vstopiti v Republiko Slovenijo.

Slovenija je sporazum o vnovičnem odprtju meje za zdaj sklenila samo z Republiko Hrvaško. | Foto: Reuters Slovenija je sporazum o vnovičnem odprtju meje za zdaj sklenila samo z Republiko Hrvaško. Foto: Reuters

"Ko gre za državljane EU, imamo možnost zavrnitve vstopa, če bi državljani EU ob vstopu kazali izrecne znake okužbe oziroma kakršnegakoli drugega obolenja. Morebitne zadeve v nadaljevanju rešujemo z NIJZ in drugimi pristojnimi organi," je pojasnila Močnikova.

Ko gre za državljane tretjih držav, se pri vstopu v državo ugotavljajo vsi razlogi za prehod državne meje. "Državljani tretjih držav morajo na zunanji schengenski meji izkazovati nujnost potovanja v EU. Vstopajo lahko samo tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, delajo v prevozništvu oziroma pri njih obstajajo drugi gospodarski razlogi," je poudarila Močnikova.

Konec maja napovedani prvi prihodi letal na brniško letališče

Glede vnovične vzpostavitve potniškega letalskega prometa je Močnikova povedala, da sta na brniškem letališču 26. maja predvidena prihoda dveh letov zunaj schengenskega prostora ter prihod enega leta iz notranjega schengenskega prostora. Kot je povedala, se na Letališču Jožeta Pučnika na prihod omenjenih letal že pripravljajo.

Glede na načrte je za 26. maj sicer predviden let letalskega prevoznika Transavia v Amsterdam. Omenjeni letalski prevoznik za zdaj po poročanju STA sicer še ni odgovoril na poziv Fraporta, kdaj namerava obnoviti lete na brniškem letališču, zaradi česar je napoved o vnovični vzpostavitvi letov na ta dan negotova.

Fraport je namreč po vnovični sprostitvi mednarodnega letalskega potniškega prometa v Slovenijo prejšnji teden pozval vse prevoznike, da se izjasnijo glede vnovične vzpostavitve letov. Doslej sta se odzvala le Air Serbia, ki prvi let napoveduje za 29. maj, in Lufthansa, ki bo sredi junija znova začela leteti v Frankfurt. Več o obnovitvah linij naj bi bilo znano ta teden, piše STA.

Ne spreglejte