Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2023,
14.34

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Kočevje župan volitve evropske volitve Vladimir Prebilič

Sreda, 27. 12. 2023, 14.34

4 mesece

Prebilič na evropske volitve: o sodelovanju se pogovarja z DeSUS in Vesno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Vladimir Prebilič | "Izzivi, kot so migracije, vojne in podnebne spremembe, s katerimi se srečuje Evropa, absolutno presegajo delitev na levi in desni politični spekter in potrebujejo sodelovanje vseh, ki lahko nekaj doprinesejo k reševanju teh vprašanj," poudarja Prebilič. Rešitev tako vidi v oblikovanju širše koalicije, s katero bi poslali signal, da so v Sloveniji posamezniki, ki znajo sodelovati. | Foto Ana Kovač

"Izzivi, kot so migracije, vojne in podnebne spremembe, s katerimi se srečuje Evropa, absolutno presegajo delitev na levi in desni politični spekter in potrebujejo sodelovanje vseh, ki lahko nekaj doprinesejo k reševanju teh vprašanj," poudarja Prebilič. Rešitev tako vidi v oblikovanju širše koalicije, s katero bi poslali signal, da so v Sloveniji posamezniki, ki znajo sodelovati.

Foto: Ana Kovač

Kočevski župan Vladimir Prebilič se po lanski kandidaturi na predsedniških volitvah podaja v novo politično tekmo, tokrat na evropske volitve. O sodelovanju se med drugim pogovarja z DeSUS in Vesno, a hkrati ne skriva ambicij po sodelovanju s parlamentarnimi strankami. Pri slednjih sicer za zdaj ni pripravljenosti za tak predlog, pravi Prebilič.

"Stvari so trenutno še globoko v dogovorih, dokončnih odločitev ni, so pa partnerji, s katerimi si želim sodelovanja," je za STA pojasnil Prebilič. V kakšni obliki bo torej mogoče sodelovanje, za zdaj še ni jasno, Prebilič pa si želi, da bi pot kandidature presegala ideološke razlike.

"Izzivi, kot so migracije, vojne in podnebne spremembe, s katerimi se srečuje Evropa, absolutno presegajo delitev na levi in desni politični spekter in potrebujejo sodelovanje vseh, ki lahko nekaj doprinesejo k reševanju teh vprašanj," poudarja. Rešitev tako vidi v oblikovanju širše koalicije, s katero bi poslali signal, da so v Sloveniji posamezniki, ki znajo sodelovati.

Več bo znano v drugi polovici januarja

O možnem sodelovanju se med drugim pogovarja z zunajparlamentarnima strankama DeSUS in Vesna. Na listi, na kateri bi kot nosilec nastopil sam, pa bi si želel tudi sodelovanja s katerim od županov in svetniških list. Ali in v kakšni obliki bodo pogovori obrodili sadove, bo po Prebiličevih besedah znano v drugi polovici januarja.

O sodelovanju se je pogovarjal tudi s parlamentarnimi strankami, a kot pravi, njegov "koncept ni bil posvojen oziroma ni naletel na veliko odobravanja". "A vendar nisem še nikoli nikomur rekel ne, ker menim, da se moramo do zadnjega truditi," dodaja Prebilič. "Res je sicer, da evropski poslanci praviloma zastopajo interese političnih sfer, ampak jaz trdim, da evropski poslanec ali poslanka ne sme pozabiti tudi na državo, iz katere prihaja," še poudarja in priznava, da realno politično vidi več možnosti za sodelovanje z DeSUS in Vesno.

Prebiličev nastop na evropskih volitvah prva etapa na poti do naslednjih parlamentarnih volitev?

Tudi sopredsednica Vesne Urša Zgojznik je za STA potrdila, da se s Prebiličem pogovarjajo o skupnem nastopu na junijskih volitvah v Evropski parlament. "On seveda tukaj nastopa precej individualno, ima svoj krog ljudi, nima pa stranke. Tukaj ima konec dneva odprto tudi možnost nastopa na evropskih volitvah s svojo listo, a podpiramo sodelovanje podobno mislečih," je poudarila. Dogovora o kakršnemkoli sodelovanju še ni, to bo po njeni oceni najverjetneje prinesel januar. Takrat v stranki načrtujejo tudi pogovore z DeSUS.

Tudi v slednji so s Prebiličem opravili že več krogov pogovorov in so blizu dogovora, pa je za STA ocenil predsednik DeSUS Anton Rifelj. Partnerstvu na evropskih volitvah so naklonjeni, niso pa sprejeli še nobenih sklepov. Izplen pogovorov bo tako vodstvo po novem letu predstavilo izvršnemu odboru, januarja Rifelj pričakuje tudi pogovore o kandidatih stranke.

Prebiličev nastop na evropskih volitvah prihodnje leto bi lahko sicer bil tudi prva etapa na poti do naslednjih parlamentarnih volitev. Kočevski župan, ki se je z nekaterimi župani poskušal aktivirati že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, tako ne skriva ambicij po aktivnejšem vstopu v politiko tudi na državni ravni.

Prebilič: Izzivov se ne bojim

"Z veseljem bi ponudil možnost izbire tudi na parlamentarnih volitvah. Treba pa je najprej na evropskih volitvah ugotoviti, ali je to možnost in ali so ljudje pripravljeni kaj takšnega nagraditi s svojimi glasovi. Če so, potem se izzivov ne bojim, če pa ne, pa je treba v demokraciji živeti s tem, da ima večina vedno prav," poudarja.

izpušni sistem dizel
Avtomoto Po volitvah EU politični preobrat za nove avtomobile?
Aleksandar Vučić
Novice V Beogradu po volitvah opozicija na protestu zahteva nove volitve
Malta
Novice V tej državi bodo župani lahko že šestnajstletniki
Ne spreglejte