Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2020,
11.29

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

48

Natisni članek

svet za nacionalno varnost Janez Janša Janez Janša kriza Koronavirus Zdravko Počivalšek

Torek, 17. 3. 2020, 11.29

4 leta, 1 mesec

Janša: Ukrepe bomo stopnjevali. Jutri prihaja milijonska pošiljka mask. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

48

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

"V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško spopadli z izzivi," je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal premier Janez Janša. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket.

Planet 18 izredna oddaja | Foto:

Zakonske ukrepe bodo obravnavali na četrtkovi izredni seji DZ, skupen protikrizni zakon pa bo predvidoma sprejet konec prihodnjega tedna. Vsebina po besedah Janeza Janše še ni povsem določena in bo odvisna od dogajanja in dogovorov tudi na evropski ravni.

Janša je po sestanku razširjenega Sveta za nacionalno varnost dejal, da je prednostna naloga vlade skrb za zadostne blagovne rezerve. Največje težave so pri zagotavljanju zaščitne opreme, kjer vlada veliko pomanjkanje. Najprej bodo na vrsti bolnišnice in domovi za starejše občane.

Kot je povedal obrambni minister Matej Tonin, v UKC Ljubljana primanjkuje štiri tisoč mask tipa 2. V državnih zalogah je bilo po njegovih besedah 1.600 mask. "Vse napore bomo usmerili v to, da se zaloge povečajo. Jutri pričakujemo milijonsko dobavo mask," je dejal Tonin.

Počivalšek: Kmalu dovolj zaščitne opreme tudi za preostale

Razširjeni svet za nacionalno varnost | Foto: STA , Foto: STA , Minister za infrastrukturo Zdravko Počivalšek je povedal, da bo kmalu zaščitne opreme dovolj ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. Za zdaj ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje, je še dodal. Po besedah Počivalška so v sklepni fazi ukrepi, ki bodo podjetjem pomagali preživeti krizo zaradi epidemije koronavirusa.

V prvem koraku bodo sprejeli zakonske ukrepe, s katerimi ni smiselno čakati, v drugem pa bo narejen zakonodajni paket.

Danes bo ministrstvo za zdravje poslalo sporočilo, da iz delovnega procesa izločijo kronične bolnike.

Pahor po sestanku Sveta za nacionalno varnost:

koronavirus
Novice Minister: Zamudili smo ključni trenutek za omejitev širjenja virusa #video

Danes je sicer začel veljati odlok, s katerim je vlada določila tudi sestavo sveta, med drugim je predvidela, da se Svet za nacionalno varnost v vojnih in izrednih razmerah preoblikuje v Državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi.

Kacin: Stvari se pri izvajanju ukrepov vsak dan izboljšujejo

Po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa se stvari po besedah uradnega govorca kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelka Kacina izboljšujejo.

Ob prihodu na sejo je poudaril, da je pred odločanjem evropskih voditeljev pripravljenost za čim večjo operativnost bistveno večja. Komentiral je tudi morebitno zaprtje državnega zbora v času ukrepov, pri čemer je poudaril, da mora ta obstajati tudi v krizi. "Če bo treba sprejeti zakonske spremembe, lahko to naredi samo DZ," je pojasnil, ob tem pa dodal, da je v pristojnosti DZ, na kakšen način bo deloval.

Video: Planet TV


Potrjenih 275 okužb

V Sloveniji je po zadnjih podatkih potrjenih 275 okužb z novim koronavirusom, skupno pa so opravili 7.587 testiranj. Po besedah infektologa Janeza Tomažiča so vsaj štirje okuženi pacienti, ki se zdravijo na infekcijski kliniki v Ljubljani, v kritičnem stanju in lahko za posledicami koronavirusa umrejo.

Mejni prehod, meja, Avstrija
Novice Hrvaška in Avstrija zapirata mejne prehode s Slovenijo #video
Ne spreglejte