Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2020,
14.06

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

158

Natisni članek

zdravje Slovenija Koronavirus

Torek, 17. 3. 2020, 14.06

4 leta, 1 mesec

Minister: Zamudili smo ključni trenutek za omejitev širjenja virusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

158

V Sloveniji je bilo do danes do 14. ure potrjenih 275 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 7.587 testiranj. Kot je v današnji izjavi za javnost povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, je verjetno okuženih petkrat več ljudi, kot je potrjenih primerov. Po pojasnilih vodje strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu Bojane Beović, pa spremenjen pristop do testiranja na novi koronavirus še ne pomeni manj opravljenih testov. Vsak dan jih v Sloveniji opravimo okoli tisoč. 

Planet 18 izredna oddaja | Foto:

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 275 oseb okuženih s koronavirusom. Opravljenih je bilo 7.587 testov. Sto dva okužena prihajata iz osrednjeslovenske regije, 48 iz jugovzhodne Slovenije, 38 iz savinjske, 25 iz podravske, 17 iz gorenjske, deset iz primorsko-notranjske in koroške, osem iz obalno-kraške, sedem iz pomurske, trije iz goriške in eden iz posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 130 žensk in 145 moških.

Okuženih je več, kot prikazujejo uradni podatki

Kot je v današnji izjavi za javnost dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, je okuženih najverjetneje petkrat več ljudi, kot je do zdaj potrjenih primerov. Vendar minister kljub temu miri.

Poudaril je, da smo v Sloveniji na koronavirus pripravljeni in da so se že začeli pripravljati nadaljnji ukrepi, s katerimi bodo optimizirali delo v zdravstvenih ustanovah in pomagali rizičnim skupinam: predvsem starostnikom in tistim, ki te dni, kljub priporočilu o samoizolaciji, morajo v službo. 

Posnetek današnje tiskovne konference. 


Zamudili smo ključni trenutek za omejitev širjenja koronavirusa

"Računamo na to, da se bodo razmere v prihodnjih nekaj dneh izboljšale. Treba se je zavedati, da smo prvič vstopili v obdobje, kot ga še ni bilo. Spopadamo se z razmerami, ki so bile na začetku podcenjene. Zamudili smo ključni čas, ko se bolezen poskuša omejiti pravočasno," je dejal.

"Upamo na to, da nam bo z vsemi sprejetimi ukrepi stopnjo naraščanja obolelih uspelo umiriti zato, da jo lahko zdravstveni sistem lažje obvladuje," je povedal minister Gantar. 

Tomaž Gantar, minister za zdravje | Foto: STA , Tomaž Gantar, minister za zdravje Foto: STA ,

Kot je še dejal minister za zdravje, bodo pristojni v prihodnjih dneh sprejeli niz ukrepov v zdravstvenem sistemu, ta je imel po Gantarjevem mnenju že prej nekatere pomanjkljivosti. "Gre predvsem za ukrepe organizacijske narave, s katerimi bomo lažje obvladovali razmere," je poudaril. 

Med večjimi težavami pri spopadanju z izbruhom kitajskega virusa covid-19 Grantar vidi predvsem pomanjkanje zaščitne opreme. Kot je na današnji seji Sveta za nacionalno varnost povedal obrambni minister Matej Tonin, v UKC Ljubljana primanjkuje štiri tisoč mask tipa 2. V državnih zalogah je bilo po njegovih besedah 1.600 mask.

"Vse napore bomo usmerili v to, da se zaloge povečajo. Jutri pričakujemo milijonsko dobavo mask," je nato zagotovil Tonin. Da bo Slovenija v prihodnjih dneh dobila nove zaloge zaščitne opreme, je obljubil tudi minister za zdravje. 

Medicinska sestra
Novice Koronavirus: kaj v resnici pomeni navodilo ostati doma #20točk #video

Spremenjen način testiranja še ne pomeni manj testov

V današnji izjavi za javnost so se pristojni dotaknili tudi očitkov o tem, da v Sloveniji ne opravimo dovolj testiranj. Kot je pojasnila Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, so se zgodile spremembe v pristopu do načina testiranja, kar pa nikakor ne pomeni manjšega števila opravljenih testiranj. Kot je dejala, v Sloveniji na dan še vedno opravimo okoli tisoč testov.

Vodja krizne skupine Bojana Beović | Foto: STA , Vodja krizne skupine Bojana Beović Foto: STA ,

Kot je še poudarila Beovićeva, testiranj ne izvajajo na blago bolnih osebah, saj je lahko povzročitelj njihove bolezni kakšen drug virus. "Za te osebe je bistveno, da ostanejo doma," je povedala Beovićeva in še enkrat pozvala vse, ki so prehlajeni, naj ne hodijo v zdravstvene ustanove ali pa v službo. 

Teste še naprej izvajajo pri tistih obolelih, ki potrebujejo pregled pri zdravniku zaradi eventualne napotitve v bolnišnico, in tistih, ki so sprejeti v bolnišnico zaradi okužbe dihal oziroma če so sprejeti zaradi kakšne druge diagnoze, imajo pa sočasno okužbo dihal. 

"Testi se izvajajo tudi pri vseh oskrbovalcih domov starejših občanov, ki zbolijo za okužbo dihal. Poleg tega se testi izvajajo tudi pri že vseh hospitaliziranih bolnikih, pri katerih se ravno tako razvije okužba dihal," je še dejala Beovićeva.

Viroza, bolezen, vročina
Novice Dobil sem koronavirus, kaj lahko pričakujem #video
Ministrstvo za zdravje je sicer v sodelovanju s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa ter skladno s tem spremenilo tudi pot obravnave bolnikov s sumom na okužbo tako na primarni kot sekundarni ravni. Laboratorijsko testiranje bodo opravljali pri bolnikih, ki so ali bodo hospitalizirani, pa tudi pri zdravstvenih delavcih in oskrbovancih domov za starejše in socialnovarstvenih zavodih z akutno okužbo dihal z vročino ali brez nje, ne glede na to, ali potrebujejo hospitalizacijo.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta poleg tega pripravili še navodila za javne zdravstvene zavode, domove za starejše in za socialnovarstvene zavode, ki bodo dnevno poročali o potrebah in stanju. (STA)

Novice Objavljamo seznam okuženih po slovenskih občinah #video

"Virus je že v populaciji, ni razloga, da bi testirali vsakega posameznika"

O pozivih prvega moža svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma k čim večjemu testiranju pa je Beovićeva povedala, da se Slovenija uvršča med tiste države, ki so testirale veliko ljudi. "Ta poziv veliko manj velja za Slovenijo kot pa za druge države, kot so Hrvaška ali ZDA," je poudarila vodja krizne skupine.

Prvi mož WHO je včeraj pozval države k obsežnejšem testiranju na novi koronavirus. | Foto: Reuters Prvi mož WHO je včeraj pozval države k obsežnejšem testiranju na novi koronavirus. Foto: Reuters

"Ljudje niso ogroženi, ker smo spremenili način testiranja. Spremembe so namenjene temu, da se bolnika ustrezno obravnava in loči od tistih, ki bolezni nimajo. Ker je virus že v populaciji, ni razloga, da bi testirali vsakega posameznika posebej. Bistveno je, da oseba z okužbo dihal ostane v samoizolaciji, da se bolezen ne širi naprej," je povedala Beovićeva. 

Epidemija lahko traja nekaj mesecev

Kot so še povedali pristojni v današnji izjavi za javnost, se zavedajo radikalnosti ukrepov, ki so jih na ravni vse države sprejeli v preteklih dneh. Ob tem so še dejali, da ukrepi vidnih izboljšanj ne bodo prinesli v enem tednu. "Namenjeni so temu, da epidemijo omejimo. Na eni strani moramo poskrbeti za zdravstveni sistem, na drugi pa poskrbeti za omejitev nadaljnjih okužb," so še poudarili.

Minister Gantar je danes še enkrat pozval k upoštevanju navodil in priporočil pristojnih.


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje trenutno pripravljajo priporočila in navodila za specifične oziroma rizične skupine prebivalstva, da bi preprečili širjenje znotraj populacije. Kot je povedala Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so presenečeni nad poplavo vprašanj državljanov.

Ta so pogosto izjemno preprosta, na primer, kaj z odpadki v gospodinjstvih z okuženimi, a odgovor nanje mora biti po eni strani strokoven, po drugi pa praktičen in realističen. Ob tem je poudarila, da stoodstotnega zagotovila za varnosti v življenju ni, zato je še toliko bolj pomembno, da vsi resno upoštevajo vsa priporočila in ukrepe.

Pet okuženih v kritičnem stanju

Sicer pa imamo v Sloveniji trenutno pet oseb, ki so zaradi koronavirusa v smrtni nevarnosti. Kot je za izredna poročila na Planet TV dejal infektolog na infekcijski kliniki v Ljubljani Janez Tomažič, trenutno zdravijo 21 bolnikov, ki so okuženi s covid-19, od tega so štirje v kritičnem stanju in lahko za posledicami okužbe umrejo. Preostali pacienti na oddelku so počutijo dobro. Tudi v mariborskem kliničnem centru obravnavajo bolnika, čigar zdravstveno stanje se naglo slabša.

Pogovor z infektologom Janezom Tomažičem.


Kot so še sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra, je med pet in 15 pacientov takšnih, ki so hospitalizirani na prehodnih oddelkih in so obravnavani s sumom okužbe ter čakajo na izvide brisa. Pacienti so v povprečju stari okoli 60 let.

Okužba s covid-19 ima značilen potek, praviloma se poslabša po slabem tednu dni. Bolezen je visoko smrtna v pozni starosti. V starostni skupini okoli 60 let je smrtnost od tri- do štiriodstotna. 

Trendi Lahko v koronakrizi najdemo še kaj drugega kot strah in grozo?

Vlada še naprej z ukrepi

Vlada sicer še naprej sprejema vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Danes začenjajo veljati še nekateri ključni vladni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil. Veljati začenja tudi odlok o spremembah v delu Sveta za nacionalno varnost.

V široki zasedbi se je danes na seji sestal tudi Svet za nacionalno varnost, po katerem je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bo država v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala, piše STA.

20 ključnih navodil, ki jih morate upoštevati v obdobju epidemije.

Janez Janša
Novice Janša: Ukrepe bomo stopnjevali. Jutri prihaja milijonska pošiljka mask. #video
 
Ne spreglejte