Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
31. 10. 2019,
17.41

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

8

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna Labrex Miran Šeško sveče

Četrtek, 31. 10. 2019, 17.41

4 leta, 5 mesecev

slovenija zna

Prava sveča za potratne Slovence? Narejena je iz papirja.

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

8

Sveča Labrex | Foto Labrex

Foto: Labrex

V zadnjem obdobju, po letih težav z odpadnimi nagrobnimi svečami, je vse več idej in poskusov, kako bi težave zmanjšali. Zadnji v vrsti je papirnata sveča, ki so jo izdelali v podjetju Labrex. Odvržemo jo lahko v zabojnike za komunalne odpadke.

Čas okrog prvega novembra, ko se po Sloveniji množično spominjamo mrtvih, je tudi vrhunec prodaje nagrobnih sveč. V obdobju okrog dneva mrtvih Slovenci prižgejo od osem do 10 milijonov od skupno 16 milijonov sveč. To znaša osem sveč na vsakega Slovenca. Pred nami so le Poljaki in Hrvati.

Z velikimi količinami odpadnih sveč, ki se kopičijo na deponijah, ima država že dalj časa težave. Pred 11 leti smo morali kot edina evropska država sprejeti Uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, pred dvema letoma pa je računsko sodišče zapisalo, da država na tem področju ni pretirano uspešna.

V zadnjem obdobju je bilo že več pobud in idej za zmanjšanje porabe sveč, k manjši uporabi pa pozivajo tudi različne organizacije. V začetku leta smo že pisali o produktu Silva Kačarja in njegovi sveči, ki se razgradi v 180 dneh.

Papir je negorljiv

Novost so pred vrhuncem sezone predstavili tudi v enem od največjih svečarskih podjetij pri nas, Labrexu. Razvili so svečo, ki je "oblečena" v papir in jo lahko odvržemo v zabojnik za komunalne odpadke. Papir oziroma ohišje je po besedah direktorja Labrexa Mirana Šeška negorljivo, tudi stenj pa je iz papirnate nitke, ki ne vsebuje svinca.

Sveča Labrex | Foto: Labrex Foto: Labrex "Papir je izdelan tako, da ima preplastitev nanos posebnih materialov, zato je vodoodporen in negorljiv," je pojasnil Šeško.

"Papirnata eko sveča pomeni razvoj v svečarstvu, sledi zahtevam po družbeno odgovornem ravnanju in izdelkom, prijaznim do okolja," razlaga Šeško in dodaja, da takšna sveča v tujini že obstaja.

Sožalnica
Novice Namesto številnih sveč na pogrebu skrinjica s sefom #video

Svečo izdelujejo v dveh velikostih in gori od tri do pet dni, cena pa je od 1,19 do 1,29 evra. V Labrexu so se z razvojem sveče ukvarjali od konca lanskega leta, na trg pa so jo ponudili v septembru. Šeško pričakuje, da bo novost pomenila od 10 do 20 odstotkov vse prodaje sveč v njihovem podjetju.

Odpadne sveče
Novice Zanje porabimo 30 milijonov evrov: se navade Slovencev spreminjajo?
Sveča Evergreen
Novice Rešitev za potratne Slovence: sveča, ki se razgradi v 180 dneh
Nagrobne sveče
Novice Kaj vse je zamenjalo nagrobne sveče? #video
Ne spreglejte