Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
21.50

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

Natisni članek

varovanje nadzor kamera sveče aranžmaji policija kraja pokopališče

Nedelja, 29. 10. 2023, 21.50

6 mesecev

Folklora slovenskih pokopališč: z grobov kradejo sveče, ikebane ali pa kar nasade rož

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43
Grob. Cvetje. Sveča. Tatvina. | Vsem oškodovancem svetujejo, naj kraje prijavijo policiji.   | Foto Shutterstock

Vsem oškodovancem svetujejo, naj kraje prijavijo policiji.  

Foto: Shutterstock

Zakaj bi nekdo z groba ukradel svečo, cvetje, aranžma ali pa kar ves nasad? Taki primeri so zadnje čase kar stalnica na slovenskih pokopališčih. Čeprav so na večini mestnih pokopališč takšna dejanja zanemarljiva, ponekod opažajo porast kraj in vandalizma. "Pogosto gre za nagajanje med sprtimi člani posamezne družine, lahko za psihične bolnike ali pa socialno šibke, ki nimajo denarja za nakup žalnih aranžmajev ali sveč," odgovarjajo s pokopališč. 

Ljubljana: nadstandardno varovanje na Žalah

Ne glede na varovanje pokopališč, nadzorne kamere in varnostno službo, kot jo imajo na primer na ljubljanskih Žalah in ki je nadstandardna, vseh kraj ne morejo preprečiti. V Ljubljani na Žalah z grobov večinoma kradejo predmete manjše vrednosti, kot so cvetje, sveče, ikebane. Ocenjujejo sicer, da se število kraj z leti ne povečuje.

Najemnikom priporočajo, da svojo zasebno lastnino, ki jo imajo na grobovih v obliki nagrobnih obeležij, kot so spomeniki, robniki, krovne plošče, vaze, svečniki in aranžmaji, zavarujejo pri zavarovalnici. | Foto: Ana Kovač Najemnikom priporočajo, da svojo zasebno lastnino, ki jo imajo na grobovih v obliki nagrobnih obeležij, kot so spomeniki, robniki, krovne plošče, vaze, svečniki in aranžmaji, zavarujejo pri zavarovalnici. Foto: Ana Kovač "Varnostna služba na Žalah izvaja splošni nadzor območij pokopališč. Ne gre torej za straženje oz. čuvanje posameznih grobov, ampak s svojo prisotnostjo le posredno preprečuje kraje in druga kazniva dejanja. Poleg tega imamo že vrsto let nameščeno večje število kontrolnih kamer. Kamere so namenjene splošnemu nadzoru na pokopališču in ne snemanju posameznih grobov, saj to ni dovoljeno. Na ta način smo fizično varovanje kombinirali s tehničnim in s tem še povečali stopnjo varnosti na pokopališču," je za Siol.net pojasnil direktor Javnega podjetja Žale Robert Martinčič.

"Vsako škodljivo poseganje v grob močno obsojamo. Vsekakor vsem oškodovanim strankam priporočamo, da se obrnejo na pristojno policijsko postajo," še svetuje Martinčič. 

Kranj: poleg predmetov dnevno izginjajo zalivalke in že zasajene rože 

Komunala Kranj skrbi za dve pokopališči, za Mestno pokopališče Kranj (MPK) in Pokopališče Bitnje. Dnevno se srečujejo s krajami predmetov z grobov in tudi tistih v skupni rabi, kot so zalivalke za rože.

V Kranju pogosto kradejo že zasajene rože.  | Foto: Matic Tomšič / Thinkstock V Kranju pogosto kradejo že zasajene rože. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock "V preteklosti so bili odtujeni večinoma medeninasti izdelki, vaze in laterne, danes pa pogosto izginejo že zasajene rože in sveče. Zneski ukradenih predmetov so nizki, a ne gre zanemariti čustvenega pomena, ki ga imajo za žalujoče. Vsakršna kraja je nedopustna, na pokopališčih pa izraža nespoštovanje do umrlih in žalujočih," odgovarja Rebeka Benedik iz službe za odnose z javnostmi.

V primeru kraje predmetov večje denarne vrednosti, kot so medeninasti predmeti, svetujejo prijavo na policiji.

Slovenj Gradec: zakaj sploh to nekdo počne?

V Slovenj Gradcu opažajo, da so kraje s pokopališča zanemarljive. Želijo si, da bi tako ostalo tudi v prihodnje.

"Tu in tam izgine kakšen šopek, vrednejša sveča ali zasajena roža. Tudi skrunitve grobov se ne dogajajo. Se pa tudi sami sprašujemo, kaj vodi storilce v takšna početja, saj so materialne vrednosti minimalne ali pa za nekatere pač ne," odgovarja direktor Javnega podjetja Komunala Jožef Dvorjak. 

Postavlja se tudi vprašanje, kaj počnejo z ukradenim, še pravi Dvorjak. "Če gre za množično krajo, storilci ukradeno najbrž prodajo, posamezne kraje pa so verjetno za njihove potrebe."

Koper: izginja sveže rezano cvetje, pa tudi umetne rože 

Na koprskem mestnem pokopališču Škocjan zaznavajo, da najpogosteje izginja sveže rezano cvetje, redkeje tudi umetne rože.

"K sreči ne gre za kraje večjih vrednosti, kot bi bili spomeniki ali figure. Težko vam podamo konkretne rešitve, kako se problematike znebiti. Svojcem vseeno svetujemo, da ne pretiravajo s šopki, aranžmaji oz. dragimi umetninami na grobovih," odgovarjajo iz Marjetice Koper.

Nova Gorica: vsakodnevno odklepanje in zaklepanje

Ker so tatvine zelo redke, se svojci večinoma z dodatnimi vprašanji na podjetje ne obračajo, pravi Rosa. | Foto: Ana Kovač Ker so tatvine zelo redke, se svojci večinoma z dodatnimi vprašanji na podjetje ne obračajo, pravi Rosa. Foto: Ana Kovač Tatvine na pokopališču v Stari Gori se dogajajo, a so zelo redke. Običajno kradejo manjše zadeve, kot so rože in vaze, je pojasnil Uroš Rosa iz Komunale Nova Gorica. 

"V ta namen se pokopališče odklepa in zaklepa vsak dan po predhodnem poletnem ali zimskem urniku, ki je nameščen pred vhodom na pokopališče," je dodal Rosa.  

Maribor: več tatvin pred največjima praznikoma  

Tudi na obeh mariborskih pokopališčih, pokopališčih Pobrežje in Dobrava, ki ju upravlja Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine Javnega holdinga Maribor, se srečujejo s tatvinami. 

Kljub številnim varnostnim ukrepom, ki se izvajajo na obeh glavnih mariborskih pokopališčih, tam prihaja do manjših tatvin nagrobne opreme, sveč, aranžmajev in posajenih rastlin. "Ob vseh prizadevanjih Pogrebnega podjetja Maribor in sodelovanju s pristojnimi organi še vedno obstajajo posamezniki, ki žal ne čutijo spoštovanja do spomina na pokojne in povzročajo neprijetnosti svojcem. Zaznati je, da se manjše kraje, kot so kraje sveč, cvetja in nasadov, nekoliko povečajo pred velikonočnimi prazniki, ko najemniki spomladi začnejo urejati grobe, ter pred praznikom spomina na mrtve, ko pokopališče obišče več tisoč obiskovalcev," so navedli.

Zaradi velikega števila grobnih mest in prisotnosti več tisoč obiskovalcev dnevno je vsa grobna mesta nemogoče popolnoma nadzorovati, saj to fizično ni izvedljivo. Se pa v podjetju trudijo v sodelovanju z najemniki grobnih mest kraje aktivno preprečevati. V podjetju redno izvajajo nadzor in sodelujejo z mestnimi redarji, ki opravljajo dnevni nadzor na območju pokopališč. Na obeh pokopališčih zagotavlja tako fizično kot tehnično varovanje. Pokopališči z videonadzorom nadzirajo neprekinjeno, 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Če v kamere ujamejo tatove, podatke posredujejo tudi policiji.

Tatvine na pokopališčih so zelo občutljiv in neetičen problem, ki povzroča neizmerno žalost in jezo svojcem umrlih. Ti že žalujejo za izgubo in se trudijo ohranjati dostojanstvo spomina na svoje bližnje, pravijo v Pogrebnem podjetju Maribor. | Foto: Shutterstock Tatvine na pokopališčih so zelo občutljiv in neetičen problem, ki povzroča neizmerno žalost in jezo svojcem umrlih. Ti že žalujejo za izgubo in se trudijo ohranjati dostojanstvo spomina na svoje bližnje, pravijo v Pogrebnem podjetju Maribor. Foto: Shutterstock

Z objavami na svoji spletni strani www-pp.mb.si in drugimi oblikami pozivov Pogrebno podjetje Maribor redno prosi vse obiskovalce, da vsako morebitno sumljivo početje sporočijo na upravo ali katerokoli enoto podjetja, saj so lahko tako na določena območja še bolj pozorni. Odtujitve predmetov z grobov in poškodovanja morajo najemniki grobnih mest sami sporočati policiji, še sporočajo uporabnikom.

Velenje: kraje skrbno beležijo, a razrešili so jih malo 

Iz Komunalnega podjetja Velenje so sporočili, da kraje sicer spremljajo oziroma jih skrbno beležijo, uspešno pa so jih do zdaj žal razrešili malo. Svojci vsako tovrstno dejanje praviloma že sami redno prijavljajo uslužbencem posameznega pokopališča.

Iz analize, ki so jo opravili, so kraje razvrstili v tri kategorije:
Kraje iz objestnosti. Teh je daleč največ. Udeleženi so večinoma mlajši, sem pa, sicer redkeje, spadajo tudi kraje iz t. i. nagajanja medsebojno sprtih sorodnikov.
- Kraje zaradi bolezni. Večinoma gre za kategorijo psihičnih obolenj. Teh kraj je precej manj.
- Kraje zaradi socialne šibkosti, ko si oseba dejansko ne zmore privoščiti nakupa žalnih aranžmajev ali sveč. Teh kraj je najmanj, so ugotovili v Velenju.

Opozorilne table z izvlečki odloka o pokopališkem redu so postavljene na vhode na obeh pokopališčih pod njihovo oskrbo, Podkraj in Škale.  | Foto: Shutterstock Opozorilne table z izvlečki odloka o pokopališkem redu so postavljene na vhode na obeh pokopališčih pod njihovo oskrbo, Podkraj in Škale.  Foto: Shutterstock Med ukrepe, ki jih izvajajo za preprečevanje tovrstnih dejanj, spada delna pokritost objekta pokopališča s kamerami, vendar so pri uporabi tega ukrepa zakonsko zelo omejeni. "Naši zaposleni se na samem pokopališču trudijo biti še bolj pozorni na tovrstno aktivnost, kar ni vedno lahko, saj je nemogoče poznati vsakega najemnika vsakega groba in še sorodnike, da bi dejansko lahko predvidevali, kaj neka oseba počne na posameznem grobu. Imamo seveda angažirano tudi varnostno službo, ki opravlja redne obhode predvsem v nočnem času, samega pokopališča pa ne smemo fizično zaklepati, tudi v nočnem času ne, ker gre za javni prostor," je sporočila svetovalka za odnose z javnostmi Vesna Deržek Sovinek. 

Policija: V teh dneh tatovi prežijo tudi na parkiriščih

Zelo obiskana bodo v dneh pred 1. novembrom tudi parkirišča ob pokopališčih.

kraja, avtomobil | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev.

Policija posebej opozarja, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov.  

Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

"Tudi manjše tatvine po grobovih so nedopustne, zato jih prijavljajte"
Pred prazniki policisti vsako leto zaznavajo tudi primere tatvin nagrobnih aranžmajev, sveč, vaz in podobnega. Le manjši del oškodovancev dejansko poda prijavo na policijo. "Večina jih zadeve namreč ne prijavi, ali zaradi nizke vrednosti odtujene lastnine ali drugih vzrokov. Da bi bila policija lahko pri svojem delu bolj učinkovita, je potrebno tako sodelovanje oškodovancev kot vseh, ki bi imeli o tovrstni kriminaliteti kakršnekoli informacije. Zato vse občane pozivamo, naj o tem obvestijo policijo na številko 113, lahko tudi anonimno na številko 080 1200," svetuje Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana. 
sveče sveča
Novice Žalsko pokopališče s prvim digitalnim nagrobnikom
grob pokopališče jesen
Trendi Nasveti za čudovito ureditev vaših grobov
Novice Pokopališče v Italiji zdrsnilo v morje, gasilci iščejo krste in trupla #video
Planet na obisku
Planet TV Veste, kje v Sloveniji najdete pokopališče školjk? #video
Naskalni mleček
Novice Na pokopališčih raste strupena rastlina. Strokovnjak: Bodite previdni.
Novice Ljubljanske Žale med najlepšimi evropskimi pokopališči #video

 

Ne spreglejte