SiolNET. Novice Slovenija
2,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žalsko pokopališče s prvim digitalnim nagrobnikom

2,11

termometer

sveče sveča
Foto: Ana Kovač

Na novem delu pokopališča v Žalcu od sredine tega meseca stoji prvi serijsko izdelan digitalni nagrobnik. Kupila sta ga starša za lani umrlega sina, ki se je navduševal nad sodobno tehnologijo. Digitalni nagrobnik tako med drugim omogoča, da se na zaslonu pokažejo besedilo in fotografije, ki pripovedujejo življenjsko zgodbo pokojnika.

krsta Novice Lažne govorice: država ne bo krila stroškov pogreba umrlih za covid-19

Kot je sporočilo mariborsko podjetje Bio energija, ki je razvilo nagrobnik, je inovativni digitalni nagrobnik kombinacija slovenske ideje in že znane tehnologije. Leta 2017 je bil na mariborskem pobreškem pokopališču predstavljen v garaži izdelan prototip prvega digitalnega nagrobnika, ki je bil takrat postavljen izmišljeni osebi. Žalski digitalni nagrobnik pa je prvi, ki ga je stranka tudi dejansko kupila, piše STA.

Digitalna doba našla pot na pokopališča

V digitalni podobi pa so lahko poleg nagrobnikov tudi javni spomeniki, kot sta na primer prvi interaktivni digitalni spomenik na svetu, ki že od leta 2017 stoji v Spominskem parku generala Rudolfa Maistra v Melju v Mariboru, in digitalni spomenik oziroma turistični vodnik po občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ki je bil lani postavljen v Jurovskem Dolu.

"Digitalna doba je slednjič našla pot tudi na pokopališča, ki so nekako ostajala v kameni dobi. Nove tehnologije omogočajo nove možnosti uporabe tudi na pokopališčih, in to tako za posamezne grobove kot za žarne zidove. Poleg poljubnega števila fotografij in dolžine besedila si je na digitalnem nagrobniku mogoče ogledati tudi videoposnetek, na daljavo prižgati virtualno svečo ali položiti virtualno cvetje, mogoči so hologrami in še bi lahko naštevali," je povedal oče projekta in direktor podjetja Bio energija Sašo Radovanovič.

Ko bodo tudi majhne sončne celice cenovno dostopnejše, bodo digitalni nagrobniki lahko napajani na solarno energijo, do takrat pa je za napajanje potrebna elektrika. Na pokopališču v Žalcu so prepoznali inovativnost in potencial digitalnih nagrobnikov, zato so stranki ugodili tako, da so v nekaj mesecih uredili dodatni del pokopališča in na njem napeljali električno omrežje, je še dejal Radovanovič, še navaja STA.

George Floyd pogreb Novice V Houstonu pogrebna slovesnost za Georgea Floyda #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin