SiolNET. Novice Slovenija
2,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lažne govorice: država ne bo krila stroškov pogreba umrlih za covid-19

2,24

termometer

krsta | V javnosti krožijo lažne govorice, da naj bi država krila stroške pogreba za tiste, ki so umrli za posledicami bolezni covid-19. | Foto: Getty Images
V javnosti krožijo lažne govorice, da naj bi država krila stroške pogreba za tiste, ki so umrli za posledicami bolezni covid-19. Foto: Getty Images

Govorice, ki že dlje krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške pogrebov umrlih za boleznijo covid-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.

Slovenska vojska Novice Slovenski vojak udeležen v prometni nesreči s smrtnim izidom

Po spletu in tudi v javnosti so se namreč razširile govorice, po katerih naj bi svojcem umrlih starostnikov predlagali, naj podpišejo, da je razlog smrti covid-19, v tem primeru pa naj bi jim država plačala pogreb. Te govorice so prišle tudi do vodje svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojane Beović. Kot je dejala, jih še ni uspela do konca raziskati, a je zatrdila, da skrbno sledijo število umrlih s covidom-19 in je skoraj nemogoče, da bi se v bolnišnicah s svojci pogajali, ali napišejo kot vzrok smrti to bolezen. Takega mnenja je tudi zato, ker je v Sloveniji doslej umrlo 117 bolnikov s covidom-19, ne pa na tisoče, kjer bi se lahko "skrivalo marsikaj".

Nepreverjene informacije, za katere ni dokazov, se širijo tudi v domovih za starejše. Direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik pa je za STA lahko zatrdila le, da v nobenem dokumentu ministrstev, s katerimi imajo stike, ni zasledila omenjanja državnega financiranja pogrebov.

Govorice o državnem financiranju jasno zanikali

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so govorice o državnem financiranju omenjenih pogrebov za STA jasno zanikali. So pa hkrati spomnili, da v Sloveniji obstajata dve obliki denarne pomoči socialno šibkejšim ob smrti družinskega člana – pogrebnina in posmrtnina, ki spadata pod ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Obe pravici sta vezani na dohodkovni oziroma premoženjski cenzus in sta namenjeni socialno ogroženim ne glede na vzrok smrti. Tako kot vse preostale pravice iz javnih sredstev se tudi ti uveljavljata na centrih za socialno delo, in sicer v roku enega leta po smrti svojca.

krsta | Foto: Getty Images Foto: Getty Images STA je o govoricah preverjala tudi v nevladni Hiši Ljubhospica, ki se ukvarja s paliativno oskrbo. Z njimi niso seznanjeni, pa tudi sicer med njihovimi stanovalci do zdaj ni bilo nobenega okuženega z novim koronavirusom. Kljub temu so sprejeli številne ukrepe za čim manjše možnosti za vnos virusa. V tem občutljivem času so zaradi številnih klicev in prošenj za pomoč uvedli tudi 24-urno telefonsko svetovanje in podporo svojcem, ki bolnika v sklepni fazi življenja oskrbujejo doma. Na voljo so na telefonski številki 051 322 979.

Da so svojci tisti, ki plačujejo za pogreb, so potrdili tudi v ljubljanskem javnem podjetju Žale. Ob tem so za STA dodali, da protokol pokopa ostaja enak za vse, ne glede na vzrok smrti. Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer izdal priporočila za postopanje z umrlim s covid-19 ali s sumom, da je imel to bolezen. Obstaja namreč relativno tveganje za prenos okužbe in je zato pri ravnanju s truplom osebe, ki je umrla v obdobju kužnosti, potrebna posebna skrb. Po navedbah inštituta je ob premeščanju umrlega mogoč iztis majhne količine zraka iz pljuč, edemske tekočine ter vsebine v ustih ali nosnicah, kar lahko predstavlja tveganje za prenos okužbe.

V priporočilih za ravnanje z umrlim s to boleznijo ali s sumom nanjo v pogrebnem zavodu je dodatno odpiranje sanitarnih vreč z umrlim pred pokopom ali upepelitvijo odsvetovano. Pri pripravi umrlega na pogreb v krsti ali na upepelitev pa je treba imeti osebno varovalno opremo, navajajo na inštitutu, piše STA.

Planet TV Planet TV Na kampiranju z družino se je za las izognil "smrti" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin