Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

1. november Žale sveče

Torek, 29. 10. 2019, 4.05

4 leta, 5 mesecev

Kaj vse je zamenjalo nagrobne sveče? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Pred vrati je 1. november in s tem nov prometni režim v okolici večjih pokopališč. Ob prometnih težavah spomin na mrtve prinaša tudi težave z odpadnimi svečami. Slovenci smo po porabi plastičnih sveč tretji na svetu.

Lani smo prižgali približno 5.900 ton sveč za enkratno uporabo, za njimi je ostalo več kot 2.200 ton odpadkov. Zaloge odpadnih sveč se po uporabi kopičijo na deponijah, kjer povzročajo okoljsko škodo.

Količin, ki se ob tem kopičijo na deponijah, država že leta ne obvladuje. Kljub temu, da elektronske sveče zdržijo bistveno dlje in so najmanj škodljive do okolja, Slovenci še vedno najraje posežemo po plastiki.

"Največ se proda elektronskih sveč, ker smo pač postali takšni, da iščemo čim bolj ekološko. Vendar če vprašate mene, so povsod smeti," je za Planet povedal Marko Jereb, prodajalec sveč.

Sožalnica
Novice Namesto številnih sveč na pogrebu skrinjica s sefom #video

Namesto sveč tudi kamni

Na veliko se prodajajo tudi vložki za sveče. Zaradi okoljskih težav pa so se pojavile različne alternative. Na Žalah lahko tako najdete porisane kamne in lesene sveče, ki lahko nadomestijo običajne.

Žale | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Se je pa zavedanje o ekološki škodi, ki jo povzročajo odpadne sveče, že vidno razširilo med ljudmi.

"Slovenci smo obsedeni z grobovi, o tem ni nobenega dvoma. Mi smo kupili oljenko, ne pa tiste ogabne rdeče sveče," je dejal eden od obiskovalcev Žal. Brez zaslužka v tem obdobju pa ne ostanejo niti prodajalke nagrobnega cvetja.

"Odvisno je tudi od vremena. Če malo posije sonce, pridejo ljudje," je obisk v teh dneh komentirala Teja Breskvar, prodajalka rož.

"Starejši bolj prisegajo na bunke, medtem ko mlajši bolj na marjetke," je dodala Slavica Holer iz Vrtnarije Fantazija. So jih pa kupci že večkrat opozorili na še eno težavo - krajo z grobov. "Predvsem lončnice izginjajo. Pa kakšne lepše sveče," je dodala Holerjeva.

Ne spreglejte