SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor pred prevarami, DPD takih sporočil ne pošilja

0,12

termometer

DPD | Uporabnike pozivajo, naj ne klikajo na povezave v sumljivih elektronskih poštah in ne delijo osebnih podatkov, zlasti trimestne kontrolne številke plačilne kartice. | Foto:
Uporabnike pozivajo, naj ne klikajo na povezave v sumljivih elektronskih poštah in ne delijo osebnih podatkov, zlasti trimestne kontrolne številke plačilne kartice.

Družba DPD Slovenija opozarja na vse pogostejše poskuse prevar prek različnih spletnih nakupovalnih portalov in telefonskih klicev. V nekaterih primerih se DPD omenja kot dostavna služba, ki pošilja denar oz. blago. Kot poudarjajo, DPD ne bo nikoli zahteval podatkov plačilnih kartic prek e-pošte in drugih digitalnih komunikacijskih kanalov.

Goljufi iz različnih držav, najpogosteje Ukrajine, Rusije, Litve in Estonije, se odzivajo na oglase domačih prodajalcev na spletnih nakupovalnih portalih, kot sta Bolha in Facebook Marketplace. Predstavijo se kot kupci ali prodajalci, ki zahtevajo predplačilo kot garancijo za prodajo, nato pa prek lažne spletne strani ali SMS-sporočil oz. sporočila na Whatsappu od uporabnikov zahtevajo podatke, kot so ime in priimek, številka kartice, rok veljavnosti kartice in trimestna kontrolna številka (CVV), so v sporočilu za javnost pojasnili v družbi DPD Slovenija.

Kitajska roba Digisvet Pozor: nova generacija "kitajske robe", nikar je ne kupujte

Takih zahtev DPD ne pošilja 

V nekaterih primerih se DPD omenja kot dostavna služba, ki pošilja denar in/ali blago.

V DPD poudarjajo, da naj se takim povezavam ne sledi, da takšna sporočila pomenijo zlorabo blagovne znamke DPD in da omenjenih sporočil ne pošiljajo. "DPD vso elektronsko pošto pošilja izključno z domene dpd.si in nikoli ne bo zahteval podatkov s plačilnih kartic prek e-pošte ali digitalnih komunikacijskih kanalov (chat, SMS, WhatsApp ipd.)," so opozorili.

Prav tako DPD ne bo nikoli zahteval informacij v zvezi s stanjem na plačilni kartici, saj, kot so pojasnili, ti podatki niso potrebni pri prodaji ali nakupu na nobeni spletni strani.

"Če prodajate ali pričakujete plačilo, sta edino, kar lahko kupec legitimno zahteva, IBAN/številka računa in ime prejemnika," so poudarili.

Obrazi Digisvet Prihajajo po vaš denar: obrazi, ki se jih bo treba zelo paziti

V primeru, da je prišlo do posredovanja kopije kartice oz. podatkov o kartici, je treba o tem nemudoma obvestiti banko, ki je izdala kartico, da se goljufom prepreči njena nadaljnja uporaba. Služba DPD, ki se ukvarja z varstvom potrošnikov, vsako prijavljeno obliko goljufije z vsemi zbranimi dokazi prijavi pristojnim institucijam.

V primeru dvoma, ali sporočilo res pošilja DPD Slovenija, se lahko uporabniki obrnejo na službo DPD za pomoč strankam, in sicer na elektronski naslov info@dpd.si ali na telefonsko številko +386 (0)1 513 23 00, so še pojasnili.
Magnus Carlsen Sportal Šahovska zveza bo preiskala obtožbe goljufanja Niemanna Adam Levine Trendi Zanikal obtožbe o aferi, a priznal, da je prestopil mejo: Žal mi je Hrvaška avtocesta cestnina Novice Iznajdljivi prevaranti na hrvaških avtocestah: bodite pozorni, če … Adam Levine in Behati Prinsloo Trendi Zvezdnik prevaral ženo in želel njunega otroka poimenovati po ljubici #video Liz Truss Trendi Nova britanska premierka s kolegom iz stranke prevarala moža Ozer Digisvet V Albaniji ujeli zloglasnega ubežnika: grozi mu 40.564 let zapora Spar Digisvet Pozor: Spar, Lidl, Hofer in drugi nikoli ne bodo storili česa takega  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin