SiolNET. Sportal Drugi športi
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šahovska zveza bo preiskala obtožbe goljufanja Niemanna

0,02

termometer

Magnus Carlsen | Norveški šahist Magnus Carlsen je ameriškega šahista Hansa Niemanna obtožil goljufanja.  | Foto: Guliverimage
Norveški šahist Magnus Carlsen je ameriškega šahista Hansa Niemanna obtožil goljufanja. Foto: Guliverimage

Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo preiskala obtožbe petkratnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki jih je Norvežan usmeril proti Američanu Hansu Niemannu. Njena komisija za fair play bo ustanovila posebno tričlansko skupino, ki bo preiskala primer, je sporočila zveza Fide. Pri tem lahko za potrebe preiskave krovna mednarodna zveza najame tudi zunanje strokovnjake.

V začetku meseca je prišlo do prvega incidenta med Carlsenom in Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko.

Prejšnji teden pa se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

Carlsen je pred tremi dnevi prvič spregovoril o tem in Američana javno obtožil goljufanja. Na Twitterju zapisal, da je 19-letni ameriški šahist goljufanje priznal že v mladih letih, goljufal pa naj bi tudi v dvoboju proti njemu in pred tem še večkrat.

Enaintridesetletni Carlsen še ni navajal podrobnosti, le potrdil je poročila zadnjih nekaj tednov, da naj bi Niemann goljufal. "Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti. Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršna koli že bo," je zapisal Carlsen.

Zveza Fide je danes objavila, da se bodo v preiskavi osredotočili na obtožbe Carlsena in na izjave Niemanna. "Ob tej priložnosti prosimo gledalce in ljubitelje šaha, da naj ne ugibajo, kaj naj bi se zgodilo, ter tudi ne o tem, kakšen naj bi bil rezultat preiskave ter morebitne sankcije, dokler preiskava ne bo končana," je zaprosila predsednica komisije za fair play Salomeja Zaksaite, litovska šahistka, pravnica in kriminologinja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin