Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
29. 8. 2022,
19.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

22

Natisni članek

Walmart prevara

Ponedeljek, 29. 8. 2022, 19.48

1 leto, 8 mesecev

Pozor: nova generacija "kitajske robe", nikar je ne kupujte

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

22

Kitajska roba | Pravi disk s kapaciteto 60 terabajtov bi stal nekaj tisoč, ne pa nekaj deset evrov. | Foto Matic Tomšič

Pravi disk s kapaciteto 60 terabajtov bi stal nekaj tisoč, ne pa nekaj deset evrov.

Foto: Matic Tomšič

V spletni trgovini Aliexpress, ki je razmeroma priljubljena tudi med Slovenci, je mogoče tako rekoč za drobiž kupiti neverjetno prostorne prenosne diske in ključke USB. Za prgišče evrov obljubljajo več deset terabajtov kapacitete za shranjevanje podatkov. V resnici gre za zelo premeteno prevaro, ki se je znašla celo v spletni trgovini ameriškega Walmarta, največje verige supermarketov na svetu. 

Desetkrat predobro, da bi bilo res

Precej prodajalcev na Aliexpressu prodaja prenosne diske s kapaciteto tudi 30 in 60 terabajtov, cene najdražjih pa ne dosegajo niti 40 evrov. Šlo naj bi za diske SSD formata M2, torej novejšo tehnologijo brez vrtečih se magnetnih plošč, podpirali naj bi tudi standard za prenos podatkov USB 3.1.

SSD | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Za primerjavo: če v Sloveniji kupujemo prenosni oziroma zunanji disk tipa SSD enega od uveljavljenih proizvajalcev, bomo že za različico z dvema terabajtoma prostora odšteli nekaj sto evrov. Zunanji disk SSD z zmogljivostjo 30 terabajtov uveljavljenega proizvajalca pa stane kar nekaj tisoč evrov, primer

Kljub temu, da bi že na podlagi cene lahko sklepali, da se prodaja megla, je enega od diskov z Aliexpressa v svojo redno ponudbo pred časom z manj kot 40-dolarsko cenovno nalepko uvrstil celo Walmart, ameriški trgovinski velikan. Izdelek je bil pozneje umaknjen, je pa iz spletnega naslova še vedno razvidno, za kaj je šlo

Obrazi
Novice Prihajajo po vaš denar: obrazi, ki se jih bo treba zelo paziti

V ohišju sta dve spominski kartici in zvijača, ki računalniku laže, koliko prostora ima "disk"

Goljufija je na dan prišla zato, ker je enega od takšnih diskov, domnevno 30-terabajtno različico, kupil uporabnik Twitterja Ray Redacted in ga razdrl. Ves potek njegovega eksperimenta preverite v tej niti na Twitterju:

V notranjosti ni našel diska SSD, temveč modul z dvema spominskima karticama velikosti 512 megabajtov. Programska oprema lažnega diska (tako imenovani firmware) je bila prilagojena tako, da je operacijskemu sistemu Windows povedala (se mu zlagala), da ima več prostora, kot ga je bilo v resnici.

Windows je priklopljeno napravo tako prepoznal kot dva posamezna medija s kapacitetama natanko 15,0 terabajta.

Tudi če ne bi razdrli "diska", bi bilo izkušenejšim računalničarjem že na tej točki jasno, da nekaj hudo smrdi: Windowsi za en terabajt namreč upoštevajo 1.024, ne tisoč gigabajtov. Uporabna zmogljivost 30-terabajtnega diska bi torej morala biti 27,28 terabajta.

Nekateri uporabniki Twitterja, tudi sami nesrečni kupci lažnih diskov, so medtem poudarili, da v vseh niso le spominske kartice, temveč tudi ključki USB. 

Ne spreglejte