Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2022,
20.34

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Primorska Istra rock skupine glasbene skupine

Četrtek, 31. 3. 2022, 20.34

2 leti, 1 mesec

Poznate glasbene rock skupine z območja Istre? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Med letoma 1965 in 2000 je v Istri ustvarjalo kar 24 rock skupin in vseh so se spomnili na razstavi o glasbi, ki je v petdesetih letih spremenila način izvajanja in poslušanja glasbe ter pripomogla k oblikovanju rokovske subkulture. Kameleoni, tudi Faraoni, Bazar in skupina Zmelkoow - vse to so rock glasbene skupine iz Istre in prihajajo iz Primorske.

Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja so v Istri začeli odmevati prvi ritmi rock glasbe. Kameleoni, Faraoni, Platana, Marko Brecelj, Karamela, Bazar, Halo in Zmelkoow so le nekatera izmed zvenečih imen, ki so lokalne zvoke prepletala tudi s primesmi ritma in bluesa. V kulturnem stičišču Libertas so se jim poklonili z razstavo Rock Istra. Pa rock v Istri še živi?

"Jasno, glasba živi in bo živela vedno in povsod, v različnih oblikah, z različno izpostavljenostjo, ampak to je nekaj, kar je človeku zelo vgrajeno v bit," je razmišljal Goga (Gorazd) Sedmak.

Frontman kultne skupine Zmelkoow dodaja, da so v Istri precej rokerski, zato ga za prihodnost rocka na tem območju ne skrbi. Je pa glasba, ki je nastajala na istrskih tleh, pustila močan pečat tudi v življenju znanega kitarista Zdenka Cotiča.

"Mladost je norost. Na meni je pustila velik pečat. Mislim, da ga je takrat na vsej mladini, ker je bila to edina stvar, ena od redkih stvari. Danes je velika težava, ker je internet, to je samodejno na drugem tiru," je povedal Zdenko Cotič - Coto.

Novice Ali veste, da v našem morju plavajo tudi ti sesalci? #video

Digitalizacija je glasbo spremenila

Nekoč je bilo več druženja, pripoveduje, sploh v takratnem Mladinskem kulturnem centru, kjer je igralo tudi vseh 24 bendov, vključenih v razstavo. Poudarja pa, da je digitalizacija glasbo precej spremenila.

"Ko sem jaz bil mlad, je bila kitara bojni, glavni inštrument, kitaristi so bili tisti, ki so bili glavne zvezde. Danes ni več tako, danes je računalnik glavni. Danes je vsa glasba narejena z računalnikom, tako se tudi sliši, tako se tudi proizvaja," je dodal Coto, ki je sodeloval tudi s skupinama Halo in Bazar.

Nekoliko manj pa naj bi tehnologija posegla v alternativno glasbo in v proces njenega nastajanja.

"Z moje strani se ni veliko spremenilo, zelo podobno je. Ne uporabljamo kakšne elektronike, da kaj pobiramo, da bi bil to zdaj čisto drugačen proces. Je to čisto takšen rokerski proces. Rif, ritem sekcija, vokali, mogoče še dodelati aranžma, malo spremljevalnih vokalov, če je potrebno, in pač tak standard," je povedal Enco Đurđević iz skupin No limits in Link Der Wasser.

pravni nasvet sodna dvorana tehtnica
Novice Vrhovna sodnica ukradla šunko in mesne kroglice. Takšna je kazen.

Na razstavi predstavitev glasbenih skupin

Razstava, ki bo na ogled do 2. maja, je sicer umeščena v nekdanje središče soli, v katerem je deloval prvi koprski športni klub, pozneje pa je prostor uporabljala Luka Koper. Mestna občina Koper zdaj prostor namenja različnim generacijam in urbani kulturi.

"Upam, da bomo predstavili glasbene skupine, ki delujejo zdaj v svojem rokerskem izrazu, se pravi, da bomo dali možnost ne samo preteklosti, ampak tudi prihodnosti rocka v Istri, ki se napoveduje," je poudarila Vesna Pajić z Mestne občine Koper in kustosinja razstave.

Če se vrnemo k uvodnemu vprašanju, ali rock v Istri še živi, je odgovor jasen: živi in še bo živel. Kot pravi Coto, je to namreč "glasba, ki ima nekaj mladega v sebi, in prav zato mlade tudi privlači".

 

Ne spreglejte