SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uprava za javna naročila v torek v objavo manjkajočih podatkov

1,15

termometer

Denar
Uprava za javna plačila je začasno ustavila objave ažuriranih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev. Foto: Getty Images

Uprava za javna plačila bo po začasni ustavitvi objave ažuriranih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev začela znova objavljati v torek. Objavila bodo tudi manjkajoče podatke od 16. marca. Vse podatke bo lahko prevzela Komisija za preprečevanje korupcije, so sporočili s finančnega ministrstva, piše STA.

Jelko Kacin Novice Kacin napovedal ukrep omejitve gibanja znotraj občine, Hojs napoved omilil

Uprava za javna plačila je namreč objavila, da bo od 17. marca do preklica izvajala le nujne naloge za zagotavljanje nemotenega izvajanja plačilnih in drugih storitev za proračunske uporabnike. "Posledično ne bo omogočala objave tekočih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev, ki jih zagotavlja prek aplikacije TZIJZ. Zadnja objava teh podatkov je bila 13. marca," poročanje uprave povzema STA.

Nevarna praksa pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja

A v Transparency International (TI) Slovenia so upravo danes dopoldne pozvali, naj to odločitev nemudoma spremeni. "Razumemo, da so v teh razmerah potrebni rigorozni ukrepi in da mnoge institucije delujejo v okrnjenih sestavah. Kljub temu pa smo mnenja, da je ukrep pretiran in predstavlja nevarno prakso pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja," je dejala predsednica TI Slovenia Alma Sedlar.

Srečko Šestan Novice Poveljnik civilne zaščite: Zdravstvo je prioriteta

Zaupanje v smotrnost porabe javnih sredstev je po njenem eden izmed temeljev zaupanja v odločevalce, to pa je v kriznih časih ključno za izvajanje nujnih ukrepov. "Ob poizkusih prevar pri nakupu zaščitne opreme in negotovosti, ali so bila javna sredstva oškodovana ali ne, onemogočanje preglednosti nad porabo javnih sredstev vzbuja dodatno negotovost in dvome pri državljanih," je poudarila.

"Ukrep je pretiran in predstavlja nevarno prakso pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja," pravi predsednica TI Slovenia Alma Sedlar. "Ukrep je pretiran in predstavlja nevarno prakso pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja," pravi predsednica TI Slovenia Alma Sedlar. Foto: Anže Malovrh/STA

Ob tem so po pisanju STA v TI Slovenia spomnili, da podatke na podlagi sklenjenega dogovora o posredovanju podatkov plačilnih transakcij v breme zavezancev po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in podatkov prejetih e-računov proračunskih uporabnikov povzema tudi Komisija za preprečevanje korupcije za aplikacijo Erar.

V TI Slovenia odločevalce pozivajo, naj po koncu kriznega obdobja zaradi koronavirusa delovanje aplikacije TZIJZ uredijo na način, ki bo omogočal avtomatizirano osveževanje podatkov.

Preberite še:

meja Hrvaška Novice Hrvaški delavci vendarle ne bodo mogli na delo v Slovenijo Jure Dolenec Sportal "Policija nadzoruje skoraj vse, ki odidejo iz hiše" Slavoj Žižek Novice Žižek o koronavirusu: Z muko bomo morali zgraditi drugačno normalnost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin