Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2023,
20.38

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

Francija Rusija transakcija Nikolaj Sarkisov Bernard Arnault

Petek, 29. 9. 2023, 20.38

7 mesecev

Najbogatejši Zemljan v preiskavi zaradi sumljivega posla z ruskim oligarhom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41
Bernard Arnault | Tesni sodelavec najbogatejšega Zemljana Bernarda Arnaulta je povedal, da je bil posel izveden v okviru francoske zakonodaje. To trdijo tudi predstavniki Sarkisova. | Foto Reuters

Tesni sodelavec najbogatejšega Zemljana Bernarda Arnaulta je povedal, da je bil posel izveden v okviru francoske zakonodaje. To trdijo tudi predstavniki Sarkisova.

Foto: Reuters

Pariško državno tožilstvo zaradi finančnih transakcij, v katere je vpleten ruski oligarh Nikolaj Sarkisov, preiskuje generalnega direktorja LVMH in najbogatejšega Zemljana Bernarda Arnaulta.

V četrtek je francoski časnik Le Monde, ki se je skliceval na francosko obveščevalno enoto Tracfin, poročal, da je ruski oligarh Nikolaj Sarkisov s pomočjo posojila najbogatejšega Zemljana Bernarda Arnaulta kupil nepremičnino v švicarskem alpskem letovišču Courchevel.

Pariško tožilstvo je v petek potrdilo, da je predhodna preiskava potekala od leta 2022. Poleg tega je v poročilu Tracfina zapisano, da bi lahko nekatere operacije, ki sta jih izvedla Arnault in Sarkisov, nakazovale tudi na pranje denarja.

Bernard Arnault
Novice Umakni se, Elon Musk: to je novi najbogatejši človek na svetu

Tožilstvo preiskave, ki še poteka, ne komentira, prav tako predhodna preiskava še ne pomeni nujno tudi kršitve. Časnik Le Monde je navedel besede tesnega Arnaultovega sodelavca, ki je povedal, da je bil posel izveden zakonito.

74-letni Bernard Arnault je ustanovitelj, največji posamični lastnik in generalni direktor ter največjega podjetja za luksuzno blago na svetu LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton in tudi najbogatejši Zemljan, saj Forbes njegovo premoženje ocenjuje na 211 milijard dolarjev (oziroma dvesto milijard evrov).

 

Nikolaj Sarkisov je vodilna oseba v ruski zavarovalnici RESO-Garantia brata Sergeja. Namestnik izvršnega direktorja RESO-Garantia Igor Ivanov je za CNBC povedal, da niti podjetje niti Nikolaj Sarkisov osebno nista bila vpletena v transakcijo in da Sarkisov ni nikoli srečal Bernarda Arnaulta.

ruski vohuni, Jan Marsalek
Novice Ruski vohuni, ki so imeli tudi slovenske potne liste, pred britanskim sodiščem

"Transakcijo je vodila majhna naložbena enota, ki profesionalno vlaga v evropske nepremičnine. Vključevala je nakup stanovanj v stari stavbi v Courchevelu od različnih zasebnih lastnikov z namenom, da bi jih kasneje prodali, ko bo celotna stavba odkupljena," je v sporočilu za CNBC zapisal Ivanov. "Vse transakcije so opravile francoske družbe prek francoskih notarjev in francoskih pravnikov na obeh straneh. Šlo je za običajen nepremičninski posel," je še dodal Ivanov.

Dmitrij Peskov
Novice Kremelj govori o vojni, Rusi bodo zelo povečali naložbe v vojsko
Ne spreglejte