SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poveljnik civilne zaščite: Zdravstvo je prioriteta

0,11

termometer

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so zdravstvu v petek razdelili 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Z uprave za zaščito in reševanje so popoldne sporočili, da so danes do 14. ure skupaj razdelili že 1,2 milijona kosov opreme. Prvo je na vrsti zdravstvo.

 

"Maske in drugo opremo smo v prvi vrsti razdelili bolnišnicam, domovom za upokojence, zdravstvenim domovom ter nekaterim lekarnam," je za STA dejal Šestan. Po njegovih podatkih so doslej že razdelili skoraj 400 tisoč kosov opreme v boju s koronavirusno boleznijo.

Jure Dolenec Sportal "Policija nadzoruje skoraj vse, ki odidejo iz hiše"

Za koliko časa bo ta oprema zadostovala, Šestan ne ve

"Mi smo dobili okoli 400 tisoč mask in 400 tisoč rokavic, dobili smo tudi razkužila. Kako dolgo bo to zadostovalo, vam ne morem povedati, saj je to odvisno od dinamike dela v zdravstvu. Ko bo zdravstvo prejelo vse potrebno, bomo poskušali pomagati drugim," pravi poveljnik civilne zaščite.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje pa so popoldne za STA sporočili, da so do 14. ure danes po celotni državi skupaj razdelili 1,2 milijona kosov zaščitne opreme, med katero spadajo zaščitne maske, rokavice, kombinezoni, očala, ekocid in razkužila. Od tega so 570.000 kosov razdelili bolnišnicam, 186.000 kosov domovom za ostarele, 356.000 kosov državnim organom, 69.000 kosov silam za zašito, reševanje in pomoč ter 18.000 kosov ostalim.

Kot pravijo, je sistem zagotavljanja zaščitne opreme centraliziran, statistike po posameznih regijah pa ne vodijo. Opremo se razdeli po prioritetah, kjer so prva prioriteta zdravstveni domovi, bolnišnice, lekarne, domovi in zavodi za ostarele ter varstvenodelovni centri. "Trenutno še vedno sprejemajo zaprosila iz teh naslovov. Ko bodo vsem tem potrebe zagotovljene, bomo dostavljali zaščitno opremo tudi ostalim subjektom," so zapisali.

Do 17. marca je po njihovih podatkih za zaščitno opremo zaprosilo 280 zdravstvenih ustanov, od tega jih je 70 opremo že prevzelo, za ostale je pripravljena na prevzem. "Še vedno je zdravstvo tisto, ki opremo resnično potrebuje, vsi preostali smo v drugi, tretji vrsti. Oni delajo neposredno z bolniki in okuženimi," je izpostavil Srečko Šestan (desno). "Še vedno je zdravstvo tisto, ki opremo resnično potrebuje, vsi preostali smo v drugi, tretji vrsti. Oni delajo neposredno z bolniki in okuženimi," je izpostavil Srečko Šestan (desno). Foto: zajem zaslona

Nabava zaščitne opreme v zdravstvu, kot pravi, zdaj poteka prek blagovnih rezerv, tako da številk ne pozna. Največje težave pri razdeljevanju vidi prav v potrebah po zaščitni opremi v zdravstvu, kjer je povpraševanje ogromno.

Internet, strah, nevarnost, žalost Digisvet Pili belilo, ker so na Facebooku prebrali, da to pomaga

"Pripravljamo se na oskrbovanje posebnih skupin ljudi, če bo to potrebno"

Šestan sicer največje težave pri razdeljevanju opreme vidi prav v potrebah po zaščitni opremi v zdravstvu, kjer je povpraševanje ogromno. "Še vedno je zdravstvo tisto, ki opremo resnično potrebuje, vsi ostali smo v drugi, tretji vrsti. Oni delajo neposredno z bolniki in okuženimi," je izpostavil Šestan, ki je razkril še, kako bo videti delo civilne zaščite ta konec tedna in v prvih dneh novega tedna, poroča STA.

"Kar se tiče našega dela, so aktivni Rdeči križ in seveda vsi štabi, ki opremo delijo ter distribuirajo na prava mesta. Rdeči križ, vemo, pomaga v Beli Krajini, Metliki, Črnomlju ter na meji z Italijo, kjer so njihovi prostovoljci oziroma tisti, usposobljeni za bolničarje," je razložil Šestan. V drugem delu pa je dejal, da so vodilne strukture štabov aktivne na vseh področjih, tako države, regij kot občin.

"Mi se pripravljamo na oskrbovanje posebnih skupin ljudi, če bo to potrebno. Občine imajo za to že pripravljene načrte, na ravni države pa bomo pomagali tam, kjer občine tega ne bodo zmogle, tako na področju filantropije, sloge, pomagala pa bo tudi gasilska organizacija, če bo to potrebno, čeprav imajo ti druge naloge," je po pisanju STA še sklenil Šestan.

Preberite tudi:

meja Hrvaška Novice Hrvaški delavci vendarle ne bodo mogli na delo v Slovenijo trgovine Novice Novo glede obratovanja trgovin: odprte bodo najmanj do 18. ure Bill Digisvet Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin