Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 6. 2021,
8.18

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

5

Natisni članek

Matej Tonin lestev evakuacija stanovanjski blok Kranj požarna varnost gasilci

Sobota, 19. 6. 2021, 8.18

2 leti, 10 mesecev

Požar zaradi pozabljene hrane na štedilniku, evakuacija celotnega bloka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

5

gasilec gasilci | Pri izvedbi požarne vaje bodo sodelovali gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj in prostovoljna gasilska društva ter družba Domplan, civilna zaščita Mestne občine Kranj, krajevni skupnosti Bratov Smuk in Center. Namen vaje je ozavestiti in informirati krajane, prebivalce blokovskega naselja o ravnanju v primeru požara in identificirati pomanjkljivosti požarne varnosti večstanovanjskih stavb, so sporočili z Mestne občine Kranj. | Foto Matej Leskovšek

Pri izvedbi požarne vaje bodo sodelovali gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj in prostovoljna gasilska društva ter družba Domplan, civilna zaščita Mestne občine Kranj, krajevni skupnosti Bratov Smuk in Center. Namen vaje je ozavestiti in informirati krajane, prebivalce blokovskega naselja o ravnanju v primeru požara in identificirati pomanjkljivosti požarne varnosti večstanovanjskih stavb, so sporočili z Mestne občine Kranj.

Foto: Matej Leskovšek

Kranj bo danes prizorišče večje požarne vaje. Gasilci bodo preverili odziv na požar v večstanovanjskem objektu in v gledališču. Vaji bosta služili kot preizkus pripravljenosti in za ozaveščanje prebivalcev. Poklicni gasilci bodo preizkusili še novo gasilsko avtolestev, ki so jo dobili oktobra lani.

Najprej bo potekala požarna vaja na večstanovanjski stavbi na naslovu Tuga Vidmarja 10 na Planini. Po predpostavki vaje bo zaradi pozabljene hrane na štedilniku, kar je najpogostejši vzrok tovrstnih požarov, zagorelo v enem od stanovanj v bloku, je za STA povedal poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer.

Evakuacija 130 ljudi, nekaj je ostalo ujetih

Potekala bo evakuacija celotnega bloka, kar pomeni evakuacijo okoli 130 prebivalcev. Po scenariju bo nekaj stanovalcev ostalo ujetih v stavbi, nekaj pa na njeni strehi. Tako bodo gasilci izvedli tudi reševanje s pomočjo lestve. S scenarijem parkiranega vozila na intervencijski poti pa bodo ljudi skušali ozavestiti, kako to podaljša čas prihoda intervencijskih enot in onemogoča reševanje.

Okoli poldneva bo stekel drugi del požarne vaje, ki bo v Prešernovem gledališču v starem mestnem jedru Kranja. Simulirali bodo intervencijo v primeru požara v gledališču, ki se razširi na streho stavbe. Gasilci bodo prikazali klasično gašenje in preizkusili dobavo vode iz globokega kanjona Kokre, pri čemer si bodo pomagali z več črpalkami. Uprizorili bodo tudi reševanje obnemogle osebe s cerkvenega zvonika.

Reševalni pas
Avtomoto Pomembno: ravnajte tako in rešite življenje #video

Avtolestev je že prišla prav 

To priložnost bodo gasilci izkoristili tudi za javno predstavitev nove avtolestve, ki so jo dobili lani oktobra, a je zaradi epidemije občanom še niso predstavili. Šifrer je povedal, da so avtolestev, ki omogoča gašenje požarov in reševanje z višin, v minulih mesecih že "krstili". Uporabili so jo v več intervencijah, med drugi v precej odmevnem februarskem požaru trgovskega in gostinskega objekta ob vrtcu v Čirčah.

Današnji predstavitvi nove gasilske avtolestve bodo prisostvovali predstavniki občin Kranj, Tržič, Naklo, Škofja Loka, Šenčur, Preddvor in Jezersko. Te občine so sofinancirale nakup skoraj 900 tisoč evrov vrednega vozila. S 350 tisoč evri jim je pri nakupu pomagalo tudi ministrstvo za obrambo. Danes tako v Kranju pričakujejo tudi obisk ministra za obrambo Mateja Tonina.

Poleg avtolestve bodo kranjski poklicni gasilci pokazali še svojo največjo cisterno, ki so jo prav tako dobili lani. Preizkusili pa bodo še eno lansko pridobitev, in sicer novo poveljniško vozilo za vodenje večjih intervencij. Svojo novo opremo bodo predstavila tudi prostovoljna gasilska društva, ki jih je v Mestni občini Kranj kar 16.

Gašenje požara v starem mestnem jedru Zadra
Novice Zagorelo v starem mestnem središču Zadra
požar illinois
Novice Po več eksplozijah silovit požar v kemični tovarni, bojijo se okoljske katastrofe #video
Požar Zagreb
Novice Kaos v Zagrebu: iz goreče stolpnice rešili osem ljudi, dva psa in mačka #video
Ne spreglejte