SiolNET. Avtomoto Promet
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomembno: ravnajte tako in rešite življenje #video

0,31

termometer

Reševalni pas
Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.  Foto: Gašper Pirman

Prometna nesreča, na avtocesti kolona vozil, intervencijske službe hitijo na pomoč ponesrečenim. V takšnih trenutkih je pravilno razvrščanje ključno, saj lahko reši življenje.

Ob zastoju na avtocesti je treba intervencijskim vozilom omogočiti neoviran prehod do kraja nesreče in ustvariti reševalni pas. 

Po podatkih policije s pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Zavod Reševalni pas, ustanovljen z namenom ozaveščanja vseh voznikov in voznic, kako se pravilno odzvati in se razvrstiti ob zaustavljanju ali zaustavitvi vozila na hitrih cestah in avtocestah, je na Facebooku objavil posnetek, kako so se gasilci PGD Slovenska Bistrica prebijali do voznika, ukleščenega v avtomobilu. 

Vozniki so sicer ustvarili reševalni pas, a na nekaterih odsekih se vozniki tovornih vozil niso razvrstili dovolj desno. Gasilec je zato moral izstopiti iz vozila in peš utirati pot kolegu za volanom. S tem so izgubili kar nekaj dragocenega časa.

Policija opozarja

Vedno ko se pojavi ustavljanje ali zastoj prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. 
 

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin