Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2022,
7.45

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

gasilci požar Kras

Sobota, 30. 7. 2022, 7.45

1 leto, 10 mesecev

Požar na Krasu: kakšna je bila noč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Kras | Foto Regijski štab CZ za Notranjsko

Foto: Regijski štab CZ za Notranjsko

Na požariščih na Krasu je noč minila mirno, dež je spet zatajil, je povedal Danijel Cek iz regijskega štaba civilne zaščite za notranjsko regijo. Na požariščih naj bi padlo le od litra in pol do dveh litrov dežja na kvadratni meter. Nekaj padavin je za danes sicer še napovedanih. Tudi na italijanski strani se razmere umirjajo, požar je omejen.

Ponoči je kljub prvim napovedim na komenskem Krasu ostalo 12, in ne okoli 50 gasilcev, saj so požarišče uspešno obvladali že pred nočjo, je danes pojasnil tiskovni predstavnik regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za notranjsko regijo Danijel Cek.

Požarna straža, 49 gasilcev z 18 vozili, je ponoči ostala tudi na območju velikega požara pri Kostanjevici na Krasu. Na tem območju je sicer petek minil mirno.

Razmere na požariščih bodo še naprej spremljali, danes naj bi se odločili, ali je na terenu še nujna prisotnost gasilskih enot iz drugih regij, je dodal Cek.

URADNA ZAHVALA

Za nami so težki dnevi, polni agonije, stresa in predvsem obupa. Kostanjevica na Krasu je postala “center” Slovenije, naš Goriški Kras pa je iz dneva v dan izgubljal podobo in dušo za katero so poskrbeli naši predniki. Da smo lahko živeli v takem okolju je trajalo stoletje. Ljudje so skrbeli za svoje gozdove, obdelovali površine, Kras je postal zelena turistična destinacija. V teh dneh pa se žal od teh podob poslavljamo, od Krasa kjer so rastli mogočni bori, ki so nas in divje živali varovali pred burjo in mrazom. Tu je novo obdobje, naša pokrajina je ranjena, naša srca strta, a s skupnimi močmi bomo povrnili življenje v Miren Kras.

Zahvaljujemo se vsem prostovoljnim in poklicnim gasilcem, štabu ki je bil stacioniran v Kostanjevici na Krasu, zračnim silam, civilni zaščiti, vojski, rdečemu križu, nujni medicinski pomoči, policiji, sekačem in gozdarjem, lovcem, prostovoljcem, našemu županu ter vsem, ki ste krotili to ognjeno pošast.

Tragedija, ki nas je zaznamovala nas je hkrati tudi povezala. Pomoč je prihajala iz vseh koncev, srčnost je zmagala.

Nenazadnje pa hvala iz srca našemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu iz Kostanjevice na Krasu, za vas je bila misija težja saj ste kljub izčrpanosti branili naše vasi do zadnjega atoma moči.

Kras se vam klanja mi se vam klanjamo.

Občudujemo vaš pogum in moč, z gasilskim pozdravom NA POMOČ.

KS Kostanjevica na Krasu in njeni krajani

V petek znova zagorelo na Velikem Ovčnjaku

V petek popoldne je namreč znova zagorelo na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji v občini Komen. Gasilcem je tudi s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske in policije požar uspelo omejiti, a so se še pojavljala posamezna žarišča.

Gasilci so bili pozorni tudi na dogajanje v obmejnem pasu v Italiji, na območju hriba Brestovec. Tudi ta požar so v petek uspeli lokalizirati.

Padavine so bile na območju požarišč skromne. Kljub napovedanim od deset do 15 litrov dežja na kvadratni meter sta po Cekovih besedah padla manj kot dva litra. Pri gasilski postaji v Komnu okoli sedem litrov na kvadratni meter.

Kras
Novice Na Velikem Ovčnjaku so si nekoliko oddahnili #video
Pogorišče na Krasu. Požar. Kras.
Novice Hvala gasilcem tudi od Telekoma Slovenije
Ne spreglejte