Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2022,
7.09

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

gasilci Kras požar

Petek, 29. 7. 2022, 7.09

1 leto, 8 mesecev

Na Velikem Ovčnjaku so si nekoliko oddahnili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Požar, ki je popoldne znova izbruhnil na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji, je lokaliziran in pod nadzorom, gasilce pa ponoči čaka še kar nekaj dela, saj se še pojavljajo posamezna žarišča. Na goriškem Krasu je medtem dan minil mirno, na pogorišču pa tudi čez noč ostaja požarna straža. Požar je lokaliziran tudi na italijanski strani meje.

Požar so uspeli lokalizirati, pri čemer je po besedah tiskovnega predstavnika regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Danijela Ceka obstajala velika nevarnost, da ogenj preskoči na naslednji velik kompleks borovega gozda.

Čeprav je požar pod nadzorom, se znotraj njega še pojavljajo posamezna žarišča. Na terenu je še 75 gasilcev, ki gasijo rob požara. Ponoči bo na terenu ostalo še več kot 50 gasilcev, ki bodo počasi zalivali rob požara, čistili in pazili, da ogenj ne preskoči, je pojasnil Cek.

Medtem je dan pri Kostanjevici na Krasu minil mirno, ponoči pa bo na požarišču ostalo 49 gasilcev z 18 vozili.

Požar so ob 12.57 opazili iz helikopterja, to nemudoma sporočili v štab, od koder so na teren takoj poslali gasilce. Trenutno gasijo  gasilci ZGRS Sežana, PGD Komen, Senožeče, Sežana, Povir, Dornberk, Slavina, Zagorje, Postojna, Hruševje, Studeno, Veliko Ubeljsko, Planina, Palčje, Divača, Materija in tečajniki iz različnih društev, ki so na usposabljanju v Sežani. Požar gasi tudi helikopter SV, helikopter LPE s termovizijo pa pregleduje območje in usmerja enote na terenu.

"Takšno je stanje na vseh pogoriščih velikega požara, ki je divjal do prejšnjega konca tedna. Čeprav ognja ni več, znotraj pogorišč še vedno tlijo posamezna žarišča (štori, podrast, grmovje …), zato lahko samo upamo, da bo jutri deževalo. Šele takrat bo nevarnost za ponoven vžig popolnoma odpravljena," so dodali pri civilni zaščiti notranjske regije.

Ponovno zagorelo še na pobočju Matajurja

Sredi današnjega dne so na pobočju Matajurja ponovno opazili dim, je za STA povedal poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksander Vončina. Ponovno je zagorelo na območju, kjer je v torek zgodaj zjutraj strela zanetila požar na nedostopnem in zelo strmem terenu.

Po besedah Vončine pričakujejo, da bodo požar pogasili še danes. Helikopter naj bi danes opravil nekaj poletov. Vodo bo natakal v bazenu, ki naj bi ga postavili v bližini vasi Kred, vanj bodo vodo napeljali s cevmi kar iz reke Nadiže. V požaru je pogorelo območju znotraj štirih hektarov na nedostopnem in zelo strmem terenu. Med skalovjem je bilo nekaj suhe trave, podrastja in posamezna drevesa.

Za gasilce denar društvom
Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno, pa je danes ob robu srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij poudaril predsednik vlade Robert Golob
"Ne govorimo o nagradah posameznikom, ampak vsem prostovoljskim društvom, ki so bila aktivirana skozi državni načrt za zaščito in reševanje. V kolikor so bila aktivirana tudi društva, ki niso gasilska, so udeležena v tej isti shemi," je poudaril. Po njegovih zagotovilih se bo finančno nadomestilo v višini 63 oz. 93,5 evra omenjenim društvom nakazalo glede na število oseb in glede na število dni sodelovanja pri gašenju požara.

Na območju Brestovca požar pod nadzorom 

Od jutranjih ur so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije pomagali pri gašenju požara v naravnem okolju v obmejnem pasu v Republiki Italiji, in sicer na območju hriba Brestovec. Tudi tekom današnjega so bile na požar napotene nove gasilske sile 15 prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije in poklicni gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, skupaj 65 gasilcev.

V pripravljenosti pa je tudi 30 prostovoljnih gasilcev Obalno - kraške gasilske regije. Na pomoč pri gašenju je ob 8. uri zjutraj poletel helikopter LPE s termovizijsko kamero. Ob 17.20 so gasilske enote iz Slovenije zaključile z aktivnostmi in se vračajo domov. Požar je pod nadzorom.

Večje nevarnosti, da bi ogenj znova zaneslo na slovensko stran, ni, bodo pa požarne straže ponoči pazile na meji in se po potrebi spustile v Italijo, je še pojasnil Cek. Sicer pa naj bi šlo ponoči gasilcem na roko tudi vreme, saj so med 3. in 6. uro napovedane padavine. Padlo naj bi med 10 in 15 litri dežja na kvadratni meter.

Kras | Foto: Regijski štab CZ za Notranjsko Foto: Regijski štab CZ za Notranjsko Na Komenskem Krasu in v okolici Kostanjevice na Krasu je ponoči dežuralo 56 gasilcev, ki so pogasili nekaj manjših žarišč. Eno takšnih je zagorelo med Temnico in Renčami, drugo pa v bližini stolpa na Cerju. Noč je na naši strani minila dokaj mirno, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Na italijanski strani Krasa se je požar ponoči razširil na nedostopen teren med Vrhom sv. Mihaela in vasjo Gabrje. To je nekoliko stran od slovenske meje in ta del požara ni grozil, da bi preskočil državno mejo in zanetil požar na naši strani. Južni krak požara, ki se je zvečer približal meji, so gasilci še pred mrakom uspešno omejili. Okoli 50 slovenskih gasilcev je italijanskim pomagalo vso noč.

Pogorišče na Krasu. Požar. Kras.
Novice Požar tik ob mejni črti še ni pod nadzorom #foto

Včeraj je sicer intenzivno gorelo na italijanski strani, v okolici vasi Devetaki, Cotiči, Vižintini in Vrh sv. Mihaela. Južni krak tega požara se je nevarno približal regionalni cesti Moščenice-Gorica, tik ob kateri poteka državna meja. Zvečer so pri Vižintinih ta krak uspešno omejili.

Gašenje požara pri vasi Devetaki | Foto: Civilna zaščita Severne Primorske Foto: Civilna zaščita Severne Primorske

Požar so gasili z italijanskim vojaškim helikopterjem, italijanskim helikopterjem civilne zaščite, slovenskim vojaškim helikopterjem in italijanskim kanaderjem ter seveda gasilskimi silami na tleh. Čez dan je italijanskim kolegom pomagalo 60 slovenskih gasilcev. Obranili so vasi Devetaki in Cotiči, ponekod je ogenj segal vse do hiš.

Ne spreglejte