Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2022,
6.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

Natisni članek

gasilci Kras požar

Četrtek, 28. 7. 2022, 6.48

1 leto, 8 mesecev

Požar tik ob mejni črti še ni pod nadzorom #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

Pogorišče na Krasu. Požar. Kras. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

S Krasa prihajajo bolj pomirjujoče novice, a še vedno sta potrebni pripravljenost in budnost gasilcev, saj požar na italijanski strani pri Devetakih, tik ob mejni črti, še ni pod nadzorom, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite severne Primorske. Zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu so v več krajih na italijanski strani meje danes pričeli z evakuacijami. Samo iz vasi Vrh južno od Gorice so doslej na varno spravili 400 ljudi. Goriški župan Rodolfo Ziberna je medtem izrazil sum, da so bili nekateri požari namerno podtaknjeni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je danes odredil evakuacijo vasi Vrh zaradi ponovnega izbruha požara, ki naj bi se tam zelo hitro širil, dosegel pa je tudi že prve hiše. Na kraju je več gasilskih ekip in vozil, v pomoč jim je tudi helikopter, ki preletava območje in požar gasi iz zraka.

Medtem so bile evakuacije odrejene tudi za vasi Poljane, Devetaki in Vižintini, v Gabrjah pa so trenutno v stanju pripravljenosti, poroča Primorski dnevnik.

Požar se je z Brestovca razširil tudi v smeri Dola, prav tako pa se je približal Doberdobu in Gorici, pri čemer je goriški župan izrazil sum, da so bili nekateri novi požari podtaknjeni namerno.

Poveljnik goriškega pokrajinskega poveljstva Alessandro Giuseppe Granata je sporočil, da na pomoč prihaja 45 gasilcev in 15 vozil iz raznih krajev po Italiji in dodal, da pri gašenju trenutno sodelujejo tudi trije helikopterji in kanader. Tudi slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani meje.

Aktivno gasili ves dan 

Od jutra je bil na terenu helikopter, gasiti pa sta pomagala še dva kanaderja. Požar so gasili tudi s slovenskim helikopterjem. Italijanskim gasilcem so dopoldne na pomoč priskočili tudi slovenski, pomagalo je še okoli 50 gasilcev iz okoliških društev.

Pogled proti požaru na italijanski strani iz Kostanjevice na Krasu.  | Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko Pogled proti požaru na italijanski strani iz Kostanjevice na Krasu. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko

Kot je zjutraj sporočil nočni vodja intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitja Hrast, je bilo ponoči aktivnih več manjših žarišč, a jih je ekipa 47 gasilcev hitro nevtralizirala. Glavni poudarek je bil na spremljanju dogajanja na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do spodnje ceste pri Devetakih, a ga na slovensko stran, kjer so bili slovenski gasilci v pripravljenosti, ni zaneslo.

Požar na italijanski strani. Od jutra je na terenu tudi helikopter, gasiti pa pomagata še dva kanaderja. | Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko Požar na italijanski strani. Od jutra je na terenu tudi helikopter, gasiti pa pomagata še dva kanaderja. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka pod nadzorom

V drugem intervencijskem štabu, v bližini Škrbine v občini Komen, pa je ponoči delo več kot 150 gasilcev na pobočju Velikega Ovčnjaka vodil Marko Adamič. Požar je povsem pod nadzorom, ponoči so gasilci neprestano z vseh strani zalivali rob požarišča. Dopoldne bo na delu 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije.

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil v sredo okrog 1. ure, je zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso ogrožena. Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli so tudi stalno pomoč dveh helikopterjev Slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termokamero.

Tri občine za obnovo pogorelega Krasa 

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen 14. dan peklenskega boja z ognjem, ki je uničil prek 3.500 hektarjev goriškega in komenskega Krasa, gledajo naprej. Ob upoštevanju številne pobude javnosti, ki želi prispevati k obnovi, je s Fundacijo Vrabček upanja podpisana pogodba za zbiranje namenskih finančnih donacij.

Oceni nastale škode bo sledil obsežen sanacijski načrt za namensko rabo sredstev, ki se bodo transparentno delila prek skupnega koordinacijskega centra treh občin v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma bodo potekali v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in ključnimi predstavniki vseh navedenih področij.

Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse:
SI56 34000-1021587583, namen KRAS
Donacijska sredstva na isti račun se zbirajo tudi prek
SMS-a KRAS5 (5 €) in KRAS10 (10 €) na številko 1919.

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen bodo cenili vsak prispevek v obliki finančnih sredstev ali pomoči na terenu. Ko bo mogoče začeti organizirano odstranjevanje plastičnih in drugih odpadkov, nastalih v času gašenja požarov, načrtujejo več čistilnih akcij.

Na novi spletni strani www.skupajzakras.si, ki bo zaživela v prihodnjih dneh, bodo na razpolago vse informacije o akcijah in projektih, tudi možnost licitiranja za donirane umetnine in predmete.  | Foto: Skupaj Na novi spletni strani www.skupajzakras.si, ki bo zaživela v prihodnjih dneh, bodo na razpolago vse informacije o akcijah in projektih, tudi možnost licitiranja za donirane umetnine in predmete. Foto: Skupaj

Novice Po požaru v livarni pri Kranju le materialna škoda #foto
požar Ribnica
Novice Ostrešje zagorelo zaradi udara strele
Požar na Krasu
Novice Znano je, ali je bil požar pri Komnu res podtaknjen #foto #video
Pogorišče na Krasu. Požar. Kras.
Novice Težko pričakovani dež je prišel, a so upali, da ga bo več #video
Kobarid
Novice Strela v Kobaridu ponoči zanetila požar
požar, lovska koča Zabrložnica
Novice Lovska koča zagorela, vzrok še iščejo #foto
helikopter
Novice Na Krasu najmanj dežja tam, kjer je bil najbolj potreben #video
Novice Šarčev "strokovni" komentar postal spletna atrakcija #video
Ne spreglejte