SiolNET. Novice Slovenija
5,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, ali je bil požar pri Komnu res podtaknjen #foto #video

5,75

termometer

Požar na Krasu | Stanje na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od prejšnjega petka, je pod nadzorom in stabilno, je pa ponovno zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela. | Foto: Andrej Biaggio / poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica
Stanje na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od prejšnjega petka, je pod nadzorom in stabilno, je pa ponovno zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela. Foto: Andrej Biaggio / poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica

Policisti in kriminalisti so danes opravili ogled kraja požara pri Komnu ter zbrali obvestila in dokaze zaradi suma, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga. Do zdaj zbrana obvestila kažejo, da naj bi šlo za udar strele, so danes za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

"V povezavi z ugotovitvijo vzroka požarov na podlagi do zdaj opravljenih ogledov in zbranih obvestil nismo potrdili obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Vse aktivnosti preiskave požarov intenzivno nadaljujemo," so dodali. Kot so še zapisali, v policiji vse od pojava požarov v naravi na območju Krasa preiskujejo vzroke nastanka požara oz. ugotavljajo, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

"V obsežni kriminalistični preiskavi smo do zdaj opravili več ogledov krajev, zbrali obvestila in dokaze ter izvajali druge aktivnosti. Prav tako v povezavi s požarom prejemamo več obvestil in informacij o sumljivih okoliščinah vzroka požara. Vsako informacijo temeljito pregledamo in ovrednotimo ter opravimo potrebne preveritve vsebine," so še zapisali v odgovoru STA.

Na slovensko stran se požar ni razširil

Iz regijskega štaba CZ severne Primorske so sporočili, da se je ves dan s požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili, ki so imeli tudi stalno pomoč iz zraka. Pomagala sta jim dva helikopterja Slovenske vojske za gašenje in helikopter slovenske policije s termokamero. Ponoči bo na tem območju nekaj več kot sto gasilcev.

Dodali so, da tudi na območju velikega požara v občinah Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko dan ni minil brez aktivnosti, saj so se "oglašala" manjša žarišča. Popoldne pa je zagorelo zahodno od Opatjega sela, na italijanski strani med Devetaki in Čukiščem. Ogenj se je nato širil po pobočju Brestovca. 

"Po nekaj dneh se je tu znova vil visok dim, pri gašenju pa sta sodelovala tako helikopter kot kanader. Cesta Lokvica–Devetaki je zaprta, požar pa se na slovensko strani ni razširil, saj so bili naši gasilci odločni," so sklenili.

Na italijanski strani je zagorelo med Devetaki in Čukiščem. Pri gašenju sta sodelovala tako helikopter kot kanader. | Foto: Andrej Biaggio / poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica Na italijanski strani je zagorelo med Devetaki in Čukiščem. Pri gašenju sta sodelovala tako helikopter kot kanader. Foto: Andrej Biaggio / poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica

Požar bo do večera pod nadzorom

Požar, ki je ponoči izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, bo po oceni župana Komna Erika Modica do večera pod nadzorom, gasilci bodo ostali na požarni straži. Župani kraških občin pa so popoldne s predstavniki Zavoda za gozdove in Slovenskih državnih gozdov govorili o odvozu med intervencijo požaganega lesa. Odstranjen mora biti do 20. avgusta.

Lastniki gozdov, kjer je bila opravljena poseka, bodo lahko požagan les s svojih parcel odstranili sami, o čemer morajo obvestiti pristojne do ponedeljka, 1. avgusta. Navodila in kontaktne podatke bodo občine na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih in oglasnih deskah objavile v četrtek dopoldne.

Če lastniki posekanega lesa ne bodo pospravili iz svojih gozdov, jih bosta na stroške države odstranila Zavod za gozdove in Slovenski državni gozdovi. Predelan les bodo prodali po tržni ceni in neto zaslužek glede na površino posekanega gozda razdelili med lastnike gozdov, so še pojasnili.

Popoldne je ponovno zagorelo tudi na italijansko-slovenski meji v bližini Devetakov in Lokvice. Požar se je razširil na obe strani meje, a ga nadzorujejo tako slovenski kot italijanski gasilci in naj bi bil po besedah komenskega župana do večera pod nadzorom.

Povedal je še, da je policija danes našla sledove udara strele na dveh drevesih na požarišču med Škrbino na Krasu in Šibelji. Zato so možnost namernega požiga pri požaru, ki je ponoči izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, izključili. Policija pa bo kljub temu izvajala poostren nadzor. Prav tako prosijo domačine, naj policiji prijavijo, če opazijo karkoli sumljivega, predvsem če opazijo nov požar.

Ponoči bo na požarišču 25 gasilcev

Stanje na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od prejšnjega petka, je pod nadzorom in stabilno, je pa ponovno zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela, so sporočili iz regijskega štaba CZ severne Primorske. "Gašenje poteka, bodo pa na pomoč priskočili tudi gasilci na tej strani in pa vojaški helikopter, da se ogenj ne bi razširil na slovensko stran," so zapisali.

Dodali so, da se na novem požarišču v občini Komen, na pobočju Velikega Ovčnjaka, gasilci ob pomoči obeh helikopterjev Slovenske vojske trudijo predvsem na severni liniji, na preostalih treh pa so ogenj oziroma njegovo napredovanje nekoliko omejili. "Kar je najpomembneje, naselja na tem območju niso ogrožena," so sklenili. V nočni izmeni bo požarišče pregledovalo 25 gasilcev, pa so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Da se ogenj ne bi razširil na slovensko stran, bo pomagal tudi slovenski vojaški helikopter. | Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko Da se ogenj ne bi razširil na slovensko stran, bo pomagal tudi slovenski vojaški helikopter. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko

Ponoči so se pojavljala manjša žarišča

Tudi to noč ni bilo miru za gasilce na Krasu. "Ob tem, da so se pojavljala manjša žarišča na dosedanjem požarišču, je ob približno 1. uri zagorelo še nad vasjo Šibelji v občini Komen," so sporočili iz štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Gasilci obvladujejo skoraj ves požar, bojujejo pa se s severno stranjo, ki še ni v celoti pod nadzorom, je v izjavi za medije povedal vodja intervencije Blaž Turk. Župan občine Komen Erik Modic pa je dejal, da indici kažejo, da bi bil požar lahko posledica načrtnega požiga.

"Dozdajšnje ugotovitve kažejo, da požar ni bil namerno podtaknjen"

S policije pa so sporočili, da vodijo intenzivno kriminalistično preiskavo: "Dozdajšnje ugotovitve ne potrjujejo suma, da bi bil požar povzročen naklepno." Vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto GPU Benjamin Franca je dejal, da je policija v povezavi s požarom prejela ogromno število prijav, ki nakazujejo na določene sumljive okoliščine. Opravili so več ogledov, dozdajšnje ugotovitve pa kažejo, da požar ni bil namerno podtaknjen.

"Z vidika stroke so požarni preskoki mogoči tudi več kilometrov stran, predvsem v tovrstnih razmerah, ko govorimo o temperaturah, višjih od 30 stopinj Celzija, in močnem vetru. Priča smo bili več primerom, ko se je požar razširil več kot 500 metrov stran od središča požara. Dozdajšnje ugotovitve ne potrjujejo suma, da je bil požar povzročen naklepno oziroma da imamo opravka s požigalcem," je pojasnil.

Ponoči je zagorelo na hribu Veliki Ovčnjak na drugi strani Trstelja, kjer do zdaj ni gorelo, je povedal Peter Jerina, poveljnik Kraške gasilske zveze. Požar se ob severnem vetru širi naprej proti Trstelju oziroma predelu Železnih vrat. Gre za povsem nov požar, so iz štaba civilne zaščite severne Primorske sporočili zjutraj.

Prebivalci so varni

Položaj je vsaj malce omilil dež, sicer pa pri gašenju pomagata tudi helikopterja Slovenske vojske. Kot je iz intervencijskega štaba ob cesti med Škrbino in Šibelji sporočil Blaž Turk, vodja intervencije, imajo enote požar pod nadzorom na južnem in zahodnem delu, proti severu in vzhodu pa bodo poskušali s protipožarom, predvsem zato, ker bi radi preprečili širitev požara na območja listnatega gozda.

Kot je ob 9.30 sporočil župan občine Komen Erik Modic, naselja niso ogrožena, kar je v tem trenutku najpomembneje, so sporočili iz štaba civilne zaščite za severno Primorsko. 

Močna burja, ukrep protipožara opustili 

Komenski požar, ki obsega približno 20 hektarjev, obvladuje 179 gasilcev in dva helikopterja Slovenske vojske. Gašenje ovirata burja, ki na vrhu Velikega Ovčnjaka zalo močno piha, pa tudi zelo zahteven, hribovit teren. Konico požara so lokalizirali in je približno kilometer stran od prejšnjega požarišča, zato se preskok ni mogel zgoditi.

Turk je v izjavi za medije pojasnil, da so poziv o požaru dobili ob 1. uri ponoči, že takoj pa so videli, da gre za velik požar in da se zelo hitro širi. "Zato je takoj stekla aktivacija tudi preostalih gasilskih društev iz Kraške gasilske zveze in poklicne gasilske enote iz Sežane," je povedal.

Zamisel o načrtovanem protipožigu so gasilci opustili, saj so razmere neprimerne. "Tega si ne upamo narediti, proti vrhu so tudi vrtinci, tako da smo ta ukrep odmislili in ga zagotovo ne bomo uporabili," je povedal Turk.

Listnati gozd na severni strani požara gre gasilcem v prid. Tam je namreč manj podrasti, zato je požar tam bolj obvladljiv, gasilci lažje zalijejo teren in pričakujejo manj poznejših vžigov, je v izjavi za medije še dejal vodja intervencije.

Župan občine Komen Erik Modic pa je povedal, da je požar očitno posledica načrtnega požiga. "Požar ni v neposredni bližini dozdajšnjega pogorišča, razdalja je več kot en kilometer od roba prejšnjega požara. Drugi indic je ta, da smo imeli sicer včeraj tu nevihto z udari strele, ampak je bil najbližji udar nekaj sto metrov oddaljen od žarišča tega požara, tako da je po vsej verjetnosti tukaj človeški dejavnik," je opisal.

Modic: Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo

Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze, na terenu pa so tudi policisti v civilu. "Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo," je opozoril. Modic meni, da je najpomembneje, da ni ogroženo nobeno naselje, niti zaselek.

"Moči gredo h koncu"

Komenski župan je na izjavi za medije še dejal, da je požar v njihov okraj prišel že prejšnjo sredo, ko so ga gasilci poskušali zaustaviti v Italiji, a jim to ni povsem uspelo, je poročal portal 24ur. "Gasilcem je nato z veliko muko uspelo zavarovati Brestovico, a smo bili tudi prvi, ki smo takrat morali zaradi nevarnosti evakuirati vas," je dejal in potrdil tudi sam, da ni ogroženo nobeno naselje.

"Moči gredo h koncu, usihamo," pa je povedal namestnik poveljnika Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana Boris Budal. Ne skrbi ga, da požara ne bi obvladali, a bodo tudi potem, ko bo požar pod nadzorom, na terenu morali ostati še vsaj tri dni. "Bojimo pa se, da bi zagorelo še kje," je dejal, so še objavili na portalu.

Pospravili bodo vse, kar so posekali v preteklih dneh

Na Krasu je tudi danes poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Povedal je, da so pomislek o naravi požara imeli že prejšnjo nedeljo. "Ko je bil preskok požara za približno kilometer ali pa kilometer pa pol. Tega seveda fizika ne prenese, tako da smo že takrat začeli čudno gledati. Lahko je naključje, lahko je pa nekaj drugega," je opozoril. V izjavi za medije je domačine prosil, naj opazujejo, naj gledajo in naj sporočajo, če se jim karkoli zdi sumljivo. "Predvsem lahko pomagajo domačini, ki poznajo teren, ki poznajo sosede in vaščane in vsako sumljivo osebo lahko najavijo na 113," je spodbudil Kraševce.

Dopoldne je bilo na požarišču nekaj predstavnikov Zavoda za gozdove, ki so si ogledali teren. Šestan je napovedal odredbo, da bodo na tem in prejšnjem požarišču pospravili vse, kar so posekali v preteklih dneh, da to ne bo predstavljalo dodatne grožnje. Ob tem je pohvalil organizacijo poveljniškega mesta in delo ekip na terenu.

Blaž Rogelj iz PGD Komen je dejal, da je požar zajel približno 20 hektarjev mešanega gozda. Predvidevajo, da bo velikost ostala v teh merah, saj je širjenje požara za zdaj relativno majhno. Rogelj je povedal, da je veter sicer neprijeten, ampak jim je naklonjen, saj "tišči požar v pogorišče".

Nad Mirnom požar obvladali že zjutraj

Nekaj po 5. uri so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, je povedal Uroš Kemper, nočni vodja intervencije požara Kras 22. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče. "Gasilcem je uspelo, tudi ob pomoči helikopterja, zatreti večje žarišče, ki se je pojavilo nad Mirnom," je povedal današnji operativni vodja požara Kras Primož Bajec iz PGD Ledine, so nekaj pred 9. uro sporočili iz štaba. 

Pogorišče na Krasu. Požar. Kras. Novice Težko pričakovani dež je prišel, a so upali, da ga bo več #video

Ponoči na terenu okoli 60 gasilcev

Gasilci na goriškem Krasu so sicer še naprej bedeli nad tamkajšnjim največjim gozdnim pogoriščem v Sloveniji do zdaj. Ponoči je na požarišču ostalo 58 gasilcev, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Gasilci, ki so ponoči nadzorovali območje, prihajajo iz gorenjske, dolenjske in severnoprimorske regije. Tudi čez dan bodo vpoklicali podobno število, je poročala STA.

V torek se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na različnih krajih so se še vedno pojavljala posamezna majhna žarišča, gasilci pa so bili zaradi pomanjkanja dežja in pozneje sonca ter predvsem vetra v nenehni pripravljenosti.

V prihodnjih dneh bodo gasilci opravljali požarno stražo na pogorišču.

Kobarid Novice Strela v Kobaridu ponoči zanetila požar požar, lovska koča Zabrložnica Novice Lovska koča zagorela, vzrok še iščejo #foto helikopter Novice Na Krasu najmanj dežja tam, kjer je bil najbolj potreben #video Marjan Šarec in Tatjana Bobnar Novice Šarčev "strokovni" komentar postal spletna atrakcija #video Tanja Fajon v avstrijskem helikopterju Novice Fajonova ob zgodovinskem požaru pozirala v helikopterju: "Pilot se je želel slikati z mano" #video Umag Požar Novice Požar v bližini Umaga je lokaliziran #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin