Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2022,
11.48

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

56

Natisni članek

cepljenje PC pogoj Bojana Beović

Sreda, 12. 1. 2022, 11.48

2 leti, 3 mesece

Posvetovalna skupina za cepljenje: Obvezno cepljenje ni primerno, podpiramo pogoj PC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

56

Bojana Beović | Zaradi trenutnih epidemioloških razmer člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka. | Foto STA

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Foto: STA

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covid-19 v danem položaju ni primerno. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Člani skupine za pripravo na morebitne nove epidemijske valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covid-19 "navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih". Kot piše v zapisniku, bi to omogočilo, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covid-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Cepivo Novavax za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje

Cepiva Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja, skupina še ni umestila v priporočila za cepljenje. To bodo storili, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji. Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmiku vsaj treh tednov. Predlagali so tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje za cepivo Novavax, ki je zasnovano na tehnologiji, ki se uporablja že dlje časa.

Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covid-19 in glede cepljenja prebolevnikov. Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skupina tako po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, od enega do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina poživitveni odmerek priporoča od tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.
Cepljenje. Covid-19. Metelkova. Vrste.
Novice Resne težave po cepljenju je imelo 248 Slovencev. To je 0,02 odstotka vseh cepljenih oseb.
Janez Poklukar
Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video
Izrael. covid-19
Novice "Za polno cepljene bi morala biti potovanja brez omejitev"
Sprevodnik na vlaku za Kočevje
Novice Od danes sprememba za karanteno, v javnem prevozu omejitve potnikov
 
Ne spreglejte