Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2021,
15.05

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Marjan Batagelj turistični boni turisti Postojna Postojnska jama

Ponedeljek, 13. 9. 2021, 15.05

2 leti, 7 mesecev

Postojnska jama: 307 zaprtih dni, 2,6 milijona evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

"Če normalnost v turizmu pomeni število obiskovalcev, nočitev in prihodkov, bomo v normali po pandemiji čez deset let," je na današnji novinarski konferenci družbe Postojnska jama povedal njen predsednik uprave Marjan Batagelj. Po 307 dneh popolnega zaprtja pričakujejo, da bo Postojnsko jamo letos obiskalo okrog 220 tisoč obiskovalcev.

Leto 2020 so v Postojnski jami zaključili z dobrimi 8,4 milijona evri prihodkov ter tako ustvarili skoraj 2,6 milijona evrov izgube. Po Batageljevih besedah letos pričakujejo, da bodo prihodki znašali okrog deset milijonov evrov, kar je toliko kot leta 2010.

Odstotek slovenskih gostov se je povečal

Zanimivi so tudi podatki o strukturi obiskovalcev Postojnske jame. Leta 2019 je tretjina gostov prihajala iz neevropskih držav, 24 odstotkov obiskovalcev iz sosednjih držav, 22 odstotkov iz velikih evropskih držav, slovenski gostje pa so predstavljali sedem odstotkov. 

Na drugi strani je struktura letošnjih gostov popolnoma drugačna. Slovenskih gostov je bilo 22 odstotkov, gostov iz sosednjih držav 21 odstotkov, 46 odstotkov gostov je bilo iz glavnih evropskih trgov, osem odstotkov iz ostalih evropskih držav, le trije odstotki gostov pa so prihajali iz neevropskih držav.

Kot kažejo napovedi, bo prihodnje leto Postojnsko jamo obiskalo okrog 429 tisoč obiskovalcev, med katerimi naj bi bilo 11 odstotkov Slovencev, obiskovalci v večjih skupinah pa naj bi predstavljali 18 odstotkov.

Split turizem
Trendi Turistični vrvež je nazaj, a nekaj je vendarle drugače #foto

Koriščenje turističnih bonov tudi med božično-novoletnimi prazniki

Slovenski gostje so v lanskem in letošnjem letu v Postojnski jami porabili za 318 tisoč evrov turističnih bonov, v letošnjem letu pa bo ta številka več kot še enkrat višja.

Batagelj pričakuje, da bodo turistične bone obiskovalci izkoristili tudi v času božično-novoletnih praznikov, med katerimi bodo po enoletnem premoru ponovno pripravili žive jaslice. Prav danes so začeli s predprodajo vstopnic, ki so do 15. oktobra in za družine cenejše, nakup pa je možen tudi s turističnimi boni.

krsta
Novice Furs: Unovčite lahko tudi bon mrtve osebe

Čas zaprtja so izrabili za večje investicije

Popolnoma so prenovili promenado, za katero so namenili več kot štiri milijone evrov, trenutno pa poteka prenova poti do Predjamskega gradu.

Zanimivost: V Postojnski jami so danes pozdravili tudi 40-milijontega obiskovalca. Pričakovali so ga sicer že lansko pomlad, dobili pa šele letos. Kot 40-milijonta obiskovalka je vstopnico za ogled Postojnske jame kupila Madžarka Barbara Csecsei. Po napovedih Batagelja in ob pričakovani hitri rasti števila obiskovalcev pa naj bi v Postojnsko jamo 50-milijonti obiskovalec prišel šele leta 2036.
Ne spreglejte