Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 12. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Postojnska jama jaslice

Četrtek, 21. 12. 2017, 13.24

6 let, 3 mesece

Ko praznično vzdušje dopolni izjemno naravno ozadje

Pošljite nam fotografije jaslic in osvojite izlet v Postojnsko jamo #foto #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Postojnska jama žive jaslice | Foto Postojnska jama

Foto: Postojnska jama

V božičnem času po večini slovenskih domov ob božičnem drevesu postavijo tudi jaslice. Že 28 let pa žive jaslice pripravljajo v Postojnski jami. Pošljite nam fotografijo svojih jaslic in z malo sreče osvojite izlet v kraško podzemlje, kjer si boste lahko ogledali žive jaslice.

Preizkusite se v nagradni igri, v kateri bomo skupaj z družbo Postojnska jama tri družine popeljali na ogled živih jaslic v kraško podzemlje Postojnske jame. Pošljite nam svoje fotografije jaslic prek aplikacije #sampovem ali po elektronski pošti na naslov siolfoto@tsmedia.si. Če boste med tremi najboljšimi, boste lahko svojo fotografsko zbirko dopolnili z živimi jaslicami v Postojnski jami.

Vaše fotografije jaslic bomo objavili tudi na Siol.net.

Ves december dvajsetčlanska ekipa zagnano ustvarja letošnje žive jaslice v Postojnski jami. Tradicija, ki bo kmalu dopolnila že svoje tretje desetletje, se nadaljuje, kot napovedujejo v Postojnski jami, pa bodo letos poskrbeli za še več novih navdušujočih učinkov.

Fotogalerija
1 / 10
Utrinki s prejšnjih prireditev živih jaslic v Postojnski jami: 2011, 2013.

Trije glasbeni vrhunci v edinstvenem jamskem okolju

Režiserka Gabrijela Brovč že 24 let skrbi za postavitev predstave živih jaslic v postojnskem kraškem podzemlju. Na petih kilometrih varnih jamskih poti se bo v šestih dneh (od 25. do 30. decembra), ko bodo jaslice na ogled za obiskovalce, letos zvrstilo 16 prizorov. V edinstvenem okolju jamskega sveta bo 150 nastopajočih ustvarjalo vzdušje, okrepljeno z 2.100 lučmi.

Na tej praznični poti bodo tudi tri glasbene točke, za katere bosta poskrbela pevska diva Irena Yebuah Tiran in mojster božičnih melodij Oto Pestner. Pestnerjev glas bo pričaral prizor rojstva, Irena Yebuah Tiran pa bo v glavni vlogi zadnje in najbolj pompozne glasbene točke v Koncertni dvorani.

Za užitke med tretjo glasbeno točko bo poskrbela Tea Saksida, večletna ustvarjalka postojnskih živih jaslic, katere glas bo letos zadonel na Veliki gori. Tudi letos bo svetlobni šov, glasbo in druge čarobne podrobnosti tega posebnega jamskega doživetja ustvarjalo magično gledališče Serpentes.

Tradicija posebnih jaslic se letos nadaljuje tudi v Predjamskem gradu. Tam stojijo unikatne jaslice, ki so jih trije zaposleni nepretrgoma postavljali kar sedem dni. Kot so sporočili iz družbe Postojnska jama, ki upravlja tudi Predjamski grad, veljajo za največjo tovrstno postavitev zunaj cerkvenih objektov.

Jaslice sveta in skrite zgodbe postojnskih jaslic

Postojnska jama žive jaslice | Foto: Postojnska jama Foto: Postojnska jama V Postojnski jami napovedujejo, da bo ob letošnji po dolžini nespremenjeni poti še več prazničnega vzdušja in okrasja. Tako je med drugim mednarodno priznana umetnica Ejti Štih iz daljne Bolivije, kjer živi in ustvarja, v Postojnsko jamo pripeljala posebno razstavo instalacij z naslovom Jaslice sveta, ki upodablja različne običaje, praznovanja in zaznamovanje božiča z vseh celin.

Ciril Jazbec, mladi fotograf, ki ga lahko zasledimo v medijih po vsem svetu in ki od leta 2014 sodeluje tudi z revijo in združenjem National Geographic, je na promenadi pripravil razstavo fotografij Skrite zgodbe. Ta izpostavlja nastopajoče v živih jaslicah, sicer ljubiteljske igralce, ki v času predstav svoja življenja postavijo na stranski tir.

Upokojenec, ki je izdelal jaslice na 80 kvadratnih metrih #video

Upokojenec Vinko Pfajfar je v mansardi stanovanjske hiše postavil največje jaslice na Gorenjskem, ki se razprostirajo na neverjetnih 80 kvadratnih metrih, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. 

V jaslicah pa ni le ena božična družina, ampak jih je pet. Poleg tega so v božični zgodbi ujeti še stare navade naših prednikov, Sneguljčica in sedem palčkov, Kekčeva zgodba, babica Zima in vsi trije dobri možje, ki nas obiščejo med prazniki. Ovčk je toliko, da jih ni mogoče prešteti. Jaslice Vinka Pfajfarja so vse prej kot tradicionalne. 

"Žena mi ne dovoli več v trgovino, ker so tam igrače in jaz tam že najdem kaj zase," je povedal jasličar.

 

To so ene od najlepših jaslic pri nas #video

Da so jaslice lahko pravo umetniško delo, dokazuje Marjan Jerman s Čepulj na Gorenjskem. Izpod njegovih spretnih prstov nastajajo ene izmed najlepših jaslic pri nas. Številne hiške, orodja, skratka vse, razen figuric, je njegovo delo. Vsega se je naučil sam, a ker jih dela že skoraj pol stoletja, ne preseneča, da je svoje delo izpopolnil do potankosti, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Marjan si pri izdelavi pomaga z lesom, kamni, siporeksom in stiroporjem. Uporabi vse, kar ima pri roki. Vsega se loti z izjemno natančnostjo.

Tudi letošnje jaslice so krasne. Vse razen zvezdnatega neba, živalskih in človeških figur je izdelal sam. "To je pač moja strast in nič mi ni težko," je povedal. 

Ne spreglejte