TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 12. 2013,
19.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Postojnska jama božič

Petek, 20. 12. 2013, 19.09

6 let, 4 mesece

Žive jaslice med postojnskimi kapniki (foto)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Niso le prve in največje svoje vrste v Sloveniji, temveč so tudi umeščene v neponovljivo vzdušje Postojnske jame.

Tradicija se nadaljuje – žive jaslice bodo letos popestrile podzemne dvorane Postojnske jame že štiriindvajsetič. Pred skoraj četrt stoletja je pobuda za postavitev živih jaslic v svet kraškega podzemlja nastala skoraj po naključju, a se je odlično prijela in postavila smernice za žive jaslice tudi marsikje drugje po Sloveniji, so ob predstavitvi letošnjega programa povedali organizatorji.

Od devetletnika do osemdesetletnika

Enajst svetopisemskih prizorov Jezusovega rojstva z živimi izvajalci je postavljenih vzdolž običajnih oglednih poti Postojnske jame. Sodeluje več kot šestdeset igralcev, večinoma iz vrst postojnskih gimnazijcev in srednješolcev, a nekaj je tudi osnovnošolcev in precej starejših. "Najmlajši udeleženec je star devet let, najstarejši pa jih ima že več kot 80," je pojasnil organizator prireditev v podjetju Postojnska jama Dragan Kiković.

Spremljava pevskih zborov in mladih opernih pevcev

Pred petimi leti so postojnske jamske žive jaslice popestrili tudi z glasbenim delom programa. Tudi letos bodo tako nastopili pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva, več kot 750 pevcev se bo zvrstilo, na najvišji in najnižji točki sprehajalnih poti po Postojnski jami pa bodo k posebnemu vzdušju prispevali tudi mladi operni pevci, med njimi tudi Jure Počkaj in Vida Matičič.

Posebna glasbena poslastica pa obiskovalce pričakuje na koncu sprehajalne poti, v akustično izjemni Koncertni dvorani, ki jo v tem času krasi tudi velikansko novoletno drevo – največja podzemna jelka na svetu, so prepričani skrbniki Postojnske jame. Kot smo se lahko prepričali na generalki, bo večletna soustvarjalka programa postojnskih živih jaslic Julija Kramar program sklenila s svojo pevsko točko s precej nenavadnega položaja: nekaj metrov od tal in občinstva na ploščadi, ki visi z jamskega stropa.

Okrepljeni svetlobni učinki, prenovljena kostumografija …

Tudi Julijina scenografija pokaže, da ob preverjeni temeljni zasnovi vsako leto poskrbijo, da je predstava drugačna. Veliko novosti je letos pri svetlobnih učinkih, prenovljeni pa so tudi kostumi.

V podjetju Postojnska jama, ki skrbi za našo verjetno najbolj znano naravno znamenitost, bodo za ogled živih jaslic ponudili nekoliko znižane cene vstopnic. V 12 kilometrov oddaljenem Predjamskem gradu, ki ga prav tako upravlja podjetje Postojnska jama, pa bodo do začetka februarja prav tako na ogled jaslice – sicer ne žive, a kot pravi prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj, največje grajske jaslice in verjetno tudi ene od največjih zunaj kakšnega sakralnega objekta.

Šest decembrskih dni

Žive jaslice v Postojnski jami bodo letos na ogled 22., 25., 26., 28., 29. in 30. decembra 2013, vsakokrat z odhodi v polurnih presledkih med 13. in 15. uro. V Postojnski jami bodo zelo veseli okrepljenega obiska in obljubljajo, da bodo ob povečanem številu obiskovalcev zagotovili dodatne predstave. Zunaj jame na ploščadi pred vhodom bosta slovesno praznično vzdušje sredi kraških globin dopolnila tudi božični sejem in veselo rajanje, so še napovedali v Postojnski jami.

Ne spreglejte