Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
23. 12. 2011,
21.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 12. 2011, 21.12

6 let, 4 mesece

Prve in največje slovenske žive jaslice letos dvaindvajsetič (FOTO)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Žive jaslice v Postojnski jami in spremljajoče pevsko doživetje bo na praznik svetih treh kraljev obogatilo več kot sto vrhunskih slovenskih in čeških pevcev.

Pobuda za umeščanje živih jaslic v svet kraških jam je nastala povsem slučajno in je, kot pravijo organizatorji, odprla prostor živim jaslicam tudi drugod po Sloveniji.

Enajst prizorov ob poti običajnega ogleda

Žive jaslice v Postojnski jami se lahko pohvalijo s kar nekaj posebnostmi. Začne se že z nevsakdanjim in svečanim vzdušjem postojnskega jamskega podzemlja, ki v teh prazničnih dneh sprejme žive jaslice in jih z enajstimi bibličnimi prizori postavi na ogled vzdolž običajne poti obiska Postojnske jame.

Najstarejšim slovenskim živim jaslicam so pred tremi leti dodali še glasbeno komponento, tako bodo postojnske žive jaslice tudi letos v igri svetlobe in zvoka počastili priznani glasbeni gosti.

Veliko novih nastopajočih je prineslo veliko svežine in zagona

Redni obiskovalci se lahko prepričajo, da je vsako leto malo drugače. "Letos nastopa veliko novih izvajalcev, avdicije za nastopajoče v jaslicah smo izvedli povsem na novo, in se čutita svežina in zagon nastopajočih," je povedal Dragan Kiković, organizator prireditev v podjetju Postojnska jama, ki poleg naše verjetno najbolj znane naravne znamenitosti skrbi tudi za Predjamski grad.

Sveta noč tako, kot prvič

Letos bosta tako poleg pevskih zborov iz Slovenije in zamejstva, skupaj se bo izmenjalo okoli 880 pevcev, nastopila Julija Kramar in Peter Vode. Julija Kramar bo zapela skladbo Ave Maria, Peter Vode pa bo Sveto noč, zagotovo najbolj znano in razširjeno božično pesem na svetu, zaigral na kitari – natanko tako, kot jo je njen skladatelj Franz Xaver Gruber prvič javno zaigral pred 195 leti v avstrijskem Oberndorfu pri Salzburgu.

Tako Julija in Peter sta, kot sta povedala na "generalki", vesela, da so ju povabili. "Od nekdaj sem želel preizkusiti, kako je peti v Postojnski jami in zdaj to možnost imam," je povedal Vode. "Petje v jami je nekaj posebnega," mu je pritrdil tudi Marjan Batagelj, večinski lastnik in prvi mož podjetja Postojnska jama.

Glasbena poslastica na praznik Svetih treh kraljev

Poseben glasbeni dogodek pa organizatorji napovedujejo za zadnji dan prireditve, na praznik Svetih treh kraljev. Šestega januarja bodo namreč v Postojnski jami gostili več kot sto vrhunskih pevcev iz Slovenije, med njimi tudi Otroški pevski zbor praške filharmonije, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in Deški pevski zbor Bonifantes, ki slovi po vrhunskem zborovskem petju tudi daleč stran od domače Češke.

V osrednjem delu Postojnske jame, Koncertni dvorani, bo vsem obiskovalcem praznično vzdušje ustvarjala tudi novoletna jelka, ki je, zatrjujejo v Postojnski jami, največja podzemna novoletna jelka na svetu.

Od najmlajših najstnikov do šestdesetletnika

Postojnske žive jaslice letos ustvarja 53 nastopajočih. Večinoma so to dijaki in otroci iz Postojne in okolice, a je med njimi tudi nekaj odraslih. Najmlajši udeleženec šteje komaj 12 let, najstarejši Džemal Kendić pa že več kot 60. Za tehniko skrbijo štirje mojstri tona in svetloba, v organizacijo pa je tako ali drugače vpetih vseh približno sto zaposlenih v družbi Postojnska jama.

"Kot da bi bili nekje drugje"

Lani so prešteli dobrih 13 tisoč obiskovalcev živih jaslic in glede na siceršnji obisk Postojnskih jam, ki se je v iztekajočem letu nekoliko povečal glede na leto prej, verjamejo, da bodo tudi to številko v naslednjih dneh presegli. Batagelj ni skrival veselja, da so letni načrt – pol milijona obiskovalcev Postojnske jame – kljub recesiji v tem letu dosegli že oktobra. "Kot da bi mi bili nekje drugje," je zadovoljno pristavil.

Žive jaslice v Postojnski jami bodo na ogled med 25. decembrom in 2. januarjem (razen 27., 28. in 31. decembra) ter na praznik svetih treh kraljev, 6. januarja, vsakokrat ob 14., 15. in 16. uri.

Ne spreglejte