Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2022,
19.38

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

106

Natisni članek

referendum volitve Robert Golob Janez Janša Janez Janša SDS Anže Logar

Ponedeljek, 28. 11. 2022, 19.38

1 leto, 4 mesece

Ponavljajoče se ravnanje stranke SDS vzrok za odločitve volivcev? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

106

Supervolilno leto se je za SDS izkazalo za superporazno leto. Skoraj vse, česar so se lotili, jim je spodletelo. Zato se marsikdo že sprašuje, ali je morda čas, da Janez Janša prepusti vajeti stranke, in to za njeno dobro. Po pozivih prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba, da bi se moral Janša upokojiti, si podobna vprašanja zdaj postavljajo tudi že na desnici. A kdo bi lahko stopil v njegove čevlje in ali jih je ta sploh pripravljen sezuti?

Ne na volitvah ne na referendumih SDS v trenutni konstelaciji znotraj stranke ne more več pričakovati zmage, kakršno je letos doseglo Gibanje Svoboda, opozarjajo analitiki. Odločitve volivcev so posledica ponavljajočega se ravnanja stranke SDS.

"Protijanševski učinek je v družbi zelo močen"

"Protijanševski učinek je v družbi zelo močen, pravzaprav tako na volitvah kot na referendumih ne odločajo vsebinska vprašanja, ne odločajo programi, ne odloča, za kaj se kdo zavzema, ne odloča vprašanje za, ampak odloča vprašanje proti. Torej če je nekdo proti politiki Janeza Janše, kot je bila predstavljena v medijih, potem bo glasoval za to ne glede na vsebino zakona, o katerem se odloča, ali drugega referendumskega vprašanja, kot smo videli tokrat," je poraz stranke SDS komentiral politični analitik Rok Čakš.

Vsa koalicija si je namreč zastavila en sam cilj. Stopnjevati pritisk, vse dokler se prvak SDS ne umakne. O tem je brez dlake na jeziku spregovoril tudi Robert Golob.

"S tem končujemo to supervolilno leto, ko SDS in Janezu Janši jasno povemo: dovolj te imamo. Pojdi v pokoj, tja, kamor spadaš," je pred dobrima dvema tednoma povedal premier in predsednik Gibanje Svoboda Robert Golob.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Nemško veleposlaništvo ostro nad Grimsovo izjavo

Analitiki menijo, da Golob leti na protijanševskem učinku

To je še najbolj neiskrena trditev v dosedanji Golobovi politični karieri, menijo analitiki, saj je ravno Janša dejavnik, na katerem leti.

"On si prav tega ne želi, ker lahko, dokler se to ne zgodi, vlada na protijanševskem učinku in ima s tem skoraj absolutno oblast v državi," trdi Čakš.

Vztrajanje prvaka SDS ni pripeljalo le do krize vseh desnosredinskih strank, temveč vpliva na ves slovenski politični parket. Vprašanje, ki je odločilno, je, ali se bo zadovoljil z gledanjem premierskega stolčka le od daleč.

"Če želi, da bi bila desna sredina v kakih rednejših intervalih bolj konkurenčna, torej da bi presegala neke okvire, neki stekleni strop, v katerega je zdaj zaprta, pa je nujen razmislek o drugačni strategiji, in to je mogoče pokazal Anže Logar," je dodal Čakš.

Pavle Gantar, Janez Šušteršič
Novice Gantar: Brez tega je s SDS konec. Šušteršič: Tudi levici je velik del ljudi poslal sporočilo.

Janša ponavlja besede o zmagi

Kljub nizki podpori volivcev sami stranki SDS Janez Janša vztrajno ponavlja besede o zmagi. Tudi po tem, ko je vsa desnica neslavno propadla na državnozborskih volitvah. Splošno vzdušje mu ni več naklonjeno, je še pred referendumskimi rezultati menil Uroš Esih. Čas je za spremembe.

"Janša se je postaral, nekako, hočeš nočeš, kljub temu da si morda tega ne želi, mora razmišljati tudi o svojem morebitnem nasledniku, ki še ga ni na vidiku, čeprav ga imamo v Logarju. Javnost ga vidi kot neposrednega naslednika, ampak gospod Janša tega zagotovo ne vidi," je komentiral politični komentator Uroš Esih.

Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec po tretjem porazu desnice: Potrebna je katarza

Poznavalci težko vidijo Logarjevo prihodnost v stranki SDS

Zato poznavalci težko vidijo Logarjevo prihodnost v stranki. Tudi če bi se mu kot predsednik sveta SDS uprl in ga poskušal zrušiti s prestola, bi verjetno neslavno propadel. Nova desnosredinska stranka, če bi jo ustanovil, pa bi lahko ob delu podpornikov iz vrst SDS pritegnila tudi okoli 100 tisoč volivcev, ki zaradi razočaranja nad desnico zdaj volijo po trenutnem navdihu.

"Sredinskemu delu manjka liberalna stranka, kakršna je bila nekoč Liberalna lista Gregorja Viranta, ta bi lahko zajela te nomadske volivce, ki niso tako strašno levo prepričani, so bolj, recimo, liberalni, nekoliko levo liberalni in prehajajo prek nekdanje LDS, prek petih ali šestih različnih strank že zadnje več kot desetletje. Tukaj je priložnost in te priložnosti SDS taka, kot je danes, zagotovo ne more zajeti," še meni Čakš.

Do razkritja kart, s katerimi igra Logar, je še daleč. Prezgodnja samostojna politična pot bi se namreč do naslednjih volitev že lahko izpela.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Alenka Jeraj: Dobivamo politično Golobovo televizijo #video
Janez Janša, Matej Tonin
Novice Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša?
NIJZ
Novice NIJZ: Termini zdravstvenih storitev niso bili izbrisani zaradi napake
Ne spreglejte