Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
11.02

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,11

Natisni članek

Natisni članek

bankomat Ljubljana policija

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 11.02

3 mesece

Policisti prijeli osumljence, ki so razstreljevali bankomate po Ljubljani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,11

Ljubljanski policisti so osumljence, ki so v zadnjem mesecu na območju prestolnice razstrelili štiri bankomate, izsledili na mejnem prehodu Obrežje, ko so z osebnim vozilom zapuščali Slovenijo. Trem osumljencem, državljanom Hrvaške, so odvzeli prostost in odredili pridržanje. Podrobnosti preiskave je na novinarski konferenci predstavil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Valter Zrinski.

Ljubljanski policisti so v zadnjem mesecu obravnavali štiri primere vlomov v bankomate s tako imenovano plinsko eksplozijo. Kaznivo dejanje so izvedli na območju ljubljanskih Most, Šiške, Štepanjskega naselja in Fužin. V dveh primerih je osumljencem uspelo dejanje dokončati in odtujiti denar, medtem ko je v dveh primerih ostalo pri poskusu. 

"Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da je enega izmed kaznivih dejanj osumljen državljan Hrvaške, za katerim smo s ciljem prijetja in procesiranja razpisali iskanje na območju Republike Slovenije," je pojasnil Zrinski. 

Zadnji primer vloma v bankomat so policisti obravnavali v sredo, 19. 6., na območju ljubljanskih Most, ko je ostalo le pri poskusu, saj osumljencem denarja ni uspelo odtujiti, je pa nastala premoženjska škoda za okoli 30 tisoč evrov. Takoj je stekla kriminalistična preiskava na kraju kaznivega dejanja, vzporedno pa se je preverjala ožja in širša okolica za izsleditev storilcev. Kot je pojasnil Zrinski, so pri tem angažirali večje število policistov in kriminalistov. Aktivnosti za prijetje storilcev so se izvajale na območju celotne države. 

Osumljence izsledili na mejnem prehodu

Policisti PU Novo mesto so le dobro uro po izvršenem kaznivem dejanju osumljence izsledili na mejnem prehodu Obrežje, ko so z osebnim vozilom zapuščali Slovenijo. "Kriminalisti PU Ljubljana smo nato v nadaljevanju 29-, 33- in 37-letnemu državljanu Hrvaške, med njimi je tudi prej omenjena iskana oseba, odvzeli prostost in odredili pridržanje, osebno vozilo pa zasegli," je pojasnil Zrinski. 

Na podlagi forenzičnih in DNK-preiskav so ugotovili, da je vloma v bankomat 5. 6. 2024, ki je bil izvršen na območju ljubljanske Šiške, odtujenih pa je bilo več tisoč evrov, utemeljeno osumljen 29-letni državljan Hrvaške. "Še naprej zbiramo obvestila in dokaze vpletenosti 33- in 37-letnega državljana Hrvaške," je povedal Zrinski. 

Vsi trije osumljenci so sicer že bili obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, eden izmed njih pa je bil tudi v preiskovalnem zaporu zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, vloma v bančni avtomat. Dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani je 21. 6. za vse tri osumljence odredila pripor. 

"Intenzivna kriminalistična preiskava se nadaljuje s ciljem dokazovanja vpletenosti navedenih treh osumljencev v preostale tovrstne vlome v bankomate," je pojasnil Zrinski. Za kaznivo dejanje velike tatvine je predpisana zaporna kazen do petih let. 

Slovenska policija
Novice Neznanci v ljubljanskih Mostah z eksplozivom poškodovali bankomat in trgovino
Slovenska policija
Novice Ponoči odjeknila eksplozija, razstrelili že drugi bankomat v tednu dni
Bankomat
Novice Z eksplozivom znova razstrelili bankomat, tokrat na Fužinah

 

Ne spreglejte