SiolNET. Novice Slovenija
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija zavrača diskreditacije glede petkovih "avtomobilskih" protestov

2,23

termometer

Protesti Ljubljana
V petek so bili v Ljubljani protesti, na katerih so protestniki protestirali s pomočjo osebnih vozil. Foto: STA

Policija je zavrnila kritike in diskreditacije, ki se pojavljajo v delu javnosti in na družbenih omrežjih ter se nanašajo na ravnanje na petkovem protestu v Ljubljani, ki je tokrat potekal v avtomobilih. Poudarja, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in nedovoljenega shoda, zato so bili policisti odgovorni za varnost.

Protestniki, znani kot petkovi kolesarski protestniki, so se po nekaj tednih premora v petek zvečer spet odpravili na ulice. Tokrat je zaradi veljavnih omejitev protest proti vladi potekal v osebnih vozilih. Protestniki so približno eno uro krožili po ulicah okoli državnega zbora. Policisti so na dogodku preverili identiteto 86 oseb v vozilih in ugotovili več kršitev, piše STA.

Kritike ravnanja policije

Na družbenih omrežjih in v delu javnosti so se po dogodku pojavile kritike ravnanja policije, ki naj bi preostro in neutemeljeno ravnala proti sodelujočim, češ da ti niso kršili nobenih pravil.

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top Novice Policija zaradi protesta okrepila prisotnost v središču prestolnice

Policija je danes v odzivu na te kritike in diskreditacije svojega dela vnovič pojasnila, da je imel dogodek "vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda".

"V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla," so zagotovili. Kot poudarjajo na policiji, je ta v tovrstnih primerih vsakič doslej zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, tako pa bo tudi v prihodnje.

Udeleženci sistematično kršili pravila

Na policiji tudi navajajo, da so nekateri udeleženci shoda med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev v prometu, poleg tega pa tudi s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in z neupoštevanjem prometne signalizacije.

Na policiji pravijo, da proti Jaši Jenullu vodijo prekrškovni postopek. Na policiji pravijo, da proti Jaši Jenullu vodijo prekrškovni postopek. Foto: STA

Na policiji pravijo, da so policisti med shodom ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem.

Policija izvedla 40 ukrepov

Ob tem so pojasnili, da se v primerih, ko so kršitve skoncentrirane na majhno območje, vedno uporabi poostren pristop, saj je verjetnost nastanka hujših posledic, običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam, vedno velika. Skupno je šlo tako v petkovem protestu po navedbah policije za okoli 40 ukrepov, ki so jih izvedli proti kršiteljem.

Protesti Ljubljana Novice Protestniki s koles v avtomobile, policisti ugotovili več kršitev

Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi posnetek, iz katerega naj bi bilo razvidno usmerjeno ukrepanje proti javno najbolj izpostavljenemu protestniku Jaši Jenullu.

Pojasnila o Jenullu

Na policiji so danes zapisali, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki naj bi kršil tako prometna pravila kot predpise o javnih zbiranjih. "Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in proti njemu tudi vodijo prekrškovni postopek," so navedli.

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top Novice Policija poziva k spoštovanju ukrepov, Jenull že napovedal nov shod

"Kljub temu da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno bolj pogosto tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj," ugotavljajo na policiji. Želijo si, da bi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru ter ne presega meja dostojne komunikacije.

novinar Čordić1 Novice Na Kreka se je spravil novinar Čordić, ki je propagiral LMŠ #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin