SiolNET. Novice Slovenija
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grožnje politikom bo raziskovala posebna skupina

2,55

termometer

pismo Janša |  | Foto: Siol.net
Foto: Siol.net

Vse primere grozilnih pisemskih pošiljk, ki so jih v preteklih dneh prejeli visoki politični predstavniki, je na podlagi naročila generalnega direktorja policije Antona Olaja prevzela v obravnavo delovna skupina, ki jo vodi uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU), so sporočili z GPU.

V delovni skupini sodelujejo kriminalisti iz Policijske uprave Ljubljana in uprave kriminalistične policije.

Kot so zapisali, delovna skupina intenzivno preiskuje sume kaznivih dejanj grožnje, zbira obvestila in izvaja druge kriminalistične postopke. V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa se vzporedno s tem izvajajo forenzične preiskave zaseženih predmetov.

Prevzem vodenja kriminalistične preiskave je posledica zahtevnosti preiskovanja večjega števila istovrstnih kaznivih dejanj, ki so bila izvedena v krajšem časovnem obdobju, pri čemer so grožnje sporočene na specifičen način, s pošiljanjem nabojev na naslove oškodovancev – visokih političnih predstavnikov, so še pojasnili na GPU.

Policija preverja še tri pisemske ovojnice

Policisti Policijske uprave Ljubljana so bili včeraj v popoldne in danes dopoldne obveščeni o še treh prejetih pisemskih ovojnicah, ki so jih prejeli politični predstavniki. Skupno trenutno preverjajo osem pisemskih ovojnic, so danes sporočili s PU Ljubljana. 

Tudi v zadnjih treh primerih so bile pošiljke zasežene in zavarovane. Nadaljujejo intenzivno zbiranje obvestil in dokazov o sumu kaznivih dejanj grožnje.

Zastave pred parlamentom Novice SDS o grožnjah: Neposredna posledica pasivnih institucij, medijev in opozicije

Kriminalisti nadaljujejo preiskovanje groženj pri poslanskih skupinah

Kriminalisti so danes obiskali poslanski skupini SNS in DeSUS, na kateri sta bili naslovljeni pošiljki z grožnjami in priloženim nabojem. Prejem pošiljke z nabojem na domači naslov je danes potrdil še poslanec DeSUS Robert Polnar. Kot je dejal, pa odstopa od kakršnegakoli pregona zoper storilca, če bi ga policija odkrila.

Po mnenju Polnarja mu je pošiljko z nabojem poslal nekdo, ki se ne strinja s tem, kar počne v politiki. Zatrdil je, da sam sicer temu ne pripisuje posebnega pomena. Ob tem je potrdil, da so kriminalisti danes z njim opravili pogovor, a da jim je ob tem jasno povedal, da odstopa od kakršnegakoli pregona zoper storilca, če ga bodo našli, saj da se ne želi ukvarjati z ljudmi, ki so "evidentno z najnižjega družbenega dna". "Če tega človeka moti, kar počnem v državnem zboru, ga pozivam, da pride do mene in se bova pogovorila na štiri oči," je še dejal.

Jelinčič je delo policistov ocenil kot profesionalno 

Tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je potrdil obisk kriminalistov v poslanski skupini SNS, delo kriminalistov pa je ocenil kot profesionalno. Ob tem je sicer dejal, da se boji, da "bo tožilstvo vse skupaj zavrglo, saj je na tožilstvu kar precej ekstremno levo usmerjenih tožilcev, ki jim je to, kar se dogaja, pogodu". V izjavi je sicer znova tudi izrazil prepričanje, da grožnje prihajajo od podpornikov leve politične opcije.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša ter predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin sta v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. Pošiljko, v kateri je bil zgolj naboj, je prejel tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, prav tako so pošiljke z grožnjami prišle v DZ za poslanski skupini DeSUS in SNS.

Jelinčič je za STA potrdil, da je tudi sam v petek prejel na domači naslov pošiljko z grožnjo. Po informacijah nekaterih medijev naj bi bila takšna pošiljka naslovljena tudi na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Zdravko Počivalšek Novice Pošiljke z grožnjami naslovljene tudi na ministra Počivalška ter poslanski skupini SNS in DeSUS #video Stojan Belšak Novice Policija: Grozilnih pošiljk je bilo pet, v vseh so bili naboji janša v DZ Novice Ob zgodbi o grožnjah Janši in Toninu še sramota za Kadunca #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin