SiolNET. Novice Slovenija
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija po več kot letu in pol od ovadbe Urbanijo povabila na zaslišanje

5,33

termometer

Uroš Urbanija | Policija zaradi suma zlorabe položaja obravnava nekdanjega šefa Ukoma, zdaj direktorja TVS Uroša Urbanijo.  | Foto: Ana Kovač
Policija zaradi suma zlorabe položaja obravnava nekdanjega šefa Ukoma, zdaj direktorja TVS Uroša Urbanijo. Foto: Ana Kovač

Po več kot letu in pol je nekdanji šef Ukoma, zdaj direktor Televizije Slovenija, Uroš Urbanija prejel vabilo policije na zaslišanje zaradi suma zlorabe položaja v zvezi z neplačevanjem nadomestila za opravljanje javne službe Slovenske tiskovne agencije. 

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) v obdobju Janševe vlade pod vodstvom Uroša Urbanije skoraj leto dni ni izplačeval nadomestila STA za opravljanje javne službe. Spomnimo, da je Ukom konec leta 2020 prekinil financiranje STA, saj da ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do Ukoma, medtem ko so na STA trdili, da svoje obveznosti - tako pogodbene kot v skladu z zakonom o STA - izpolnjujejo v celoti.

DZ je decembra 2020 sprejel sedmi protikoronski zakon, po katerem bi moral Ukom izplačati vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe, določil je, da se ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba z STA, financira opravljanje javne službe na podlagi sprejetega poslovnega načrta STA. Ukom k sklenitvi pogodbe za financiranje STA za leto 2021 ni pristopil, STA pa je več kot 300 dni delovala brez vladnega plačila za javno službo, čeprav sta vladi to nalagala dva zakona - tako zakon o STA kot tudi omenjeni sedmi protikoronski zakon. 

Zdaj, po več kot letu in pol, je policija na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je Pravna mreža za varstvo demokracije maja lani vložila na ljubljansko okrožno tožilstvo, začela preiskavo in Urbanijo povabila na zaslišanje.  

Urbanija osumljen kaznivega dejanja zlorabe položaja

Vabilo policije je aktualni direktor TV Slovenija objavil na Twitterju. Iz njega izhaja, da je Urbanija osumljen kaznivega dejanja zlorabe položaja. Na podlagi ovadbe je policija v preiskavi ugotovila, da je kot direktor Ukoma zavrnil več zahtevkov STA za izplačilo za opravljanje javne službe. 

"Bizarno jih očitno zanima, zakaj sem izpolnjeval pogodbene obveznosti, ki jih je imela STA do Ukoma," je na Twitterju zapisal Urbanija. Po njegovem mnenju gre za način zastraševanja po referendumu. 

Uroš Urbanija Novice Direktor TV Slovenija podpihuje širjenje govoric o svojem novinarju, resničnost navedb pa ga ne zanima

Zaradi prekinitve financiranja STA je dogajanje v slovenskem medijskem prostoru pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija in začela pripravo nove evropske medijske zakonodaje. 

 

Sabine Verheyen Novice Evropska poslanka: Medij mora biti svoboden, da lahko kritizira tako vlado kot opozicijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin