Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
13.30

Osveženo pred

2 uri, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Natisni članek

UKOM Bojan Veselinovič Uroš Urbanija

Sreda, 11. 9. 2024, 13.30

2 uri, 13 minut

Veselinovič zaradi tvitov Urbanijo toži za deset tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič | Sodnica Živa Sila je naslednji narok, ki naj bi bil tudi zadnji, predvidela 8. novembra ob 10. uri. Na naroku bodo zaslišali tudi Veselinoviča in Urbanijo. | Foto Ana Kovač, STA

Sodnica Živa Sila je naslednji narok, ki naj bi bil tudi zadnji, predvidela 8. novembra ob 10. uri. Na naroku bodo zaslišali tudi Veselinoviča in Urbanijo.

Foto: Ana Kovač, STA

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je bil danes prvi narok v odškodninski tožbi nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča proti nekdanjemu direktorju Ukoma Urošu Urbaniji. Veselinovič Urbaniji očita, da naj bi leta 2021 s tviti in drugimi objavami v javnosti grobo posegel v njegove osebnostne pravice. Od Urbanije zahteva deset tisoč evrov odškodnine.

Očitki se nanašajo na več tvitov, ki jih je Urbanija, nekoč tudi zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA), objavil od februarja do maja leta 2021. Veselinoviču je med drugim očital mobing pokojnega nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška, pritiske na uredniško politiko STA in kreativno računovodstvo pri ločevanju tržne dejavnosti STA od javne.

Veselinovič med drugim Urbaniji v tožbi očita, da je s protipravnimi objavami in stalnim verbalnim nadlegovanjem tožnika začel v času, ko je vprašanje o financiranju STA prvič dobilo širšo medijsko pozornost. Po mnenju Veselinoviča in njegovega odvetnika Jožefa Klavdija Novaka je šlo za politično motivirane napade, s katerimi ga je želel Urbanija diskreditirati in ga prisiliti, da odstopi s funkcije direktorja STA, izhaja iz tožbe.

Po Novakovih besedah se je stranka za tožbo odločila, ker je šlo za hude in dolgotrajne očitke. "Gre za izredno veliko število tvitov, ki imajo namen s tožnikom obračunati na osebni ravni, zato se je tožnik odločil, da vloži odškodninsko tožbo in zahteva odškodnino za nepremoženjsko škodo," je pojasnil po koncu naroka.

Novak je na današnjem sodnem naroku, kjer so izvajali dokaze, v spis med drugim vložil tudi izpiske Veselinovičevih plač, ki kažejo, da je prejemal približno 3500 evrov neto in okoli 6000 evrov bruto. S tem je želel dokazati, da je Urbanija s tvitom, v katerem je trdil, da je Veselinovič prejemal plačo v višini 8000 evrov, zavajal. Odvetnik Franci Matoz, ki zastopa Urbanijo, je medtem zatrdil, da je ta v tvitu omenjal vse bruto mesečne dohodke, ki jih je Veselinovič takrat prejemal, vključno z dodatki in nagradami.

Novak je v spis vložil tudi izjavo urednikov uredništev STA iz leta 2009 v zvezi s postopkom odpovedi pogodbe Mešku, iz katere izhaja, da ni izpolnjeval svojih delovnih obveznosti.

Matoz predlagal zaslišanje novinarjev

Matoz je za naslednjo obravnavo predlagal zaslišanje novinarjev Igorja Mekine, Nenada Glücksa in Igorja Kršinarja, ki naj bi bili po njegovih navedbah seznanjeni z domnevnim mobingom, ki naj bi ga Veselinovič izvajal nad Meškom. Novinarjem naj bi o tem povedal Meško in so o zadevi tudi poročali, je pojasnil Matoz.

Novak medtem nasprotuje zaslišanju treh prič. Pojasnil je, da trije novinarji niso bili del novinarskega kolektiva STA in so zato lahko zgolj posredne priče o tem, kar so slišali. "Vsak od njih ima poseben interes tožnika oškodovati, ker so imeli določena nesoglasja, o katerih bo podrobneje povedal tožnik, če se bo sodišče odločilo te priče zaslišati," je dodal.

Naslednji narok v začetku novembra

Sodnica Živa Sila je naslednji narok, ki naj bi bil tudi zadnji, predvidela za 8. november ob 10. uri. Na naroku bodo zaslišali tudi Veselinoviča in Urbanijo.

Veselinovič je na celjskem okrožnem sodišču vložil tožbo tudi proti predsedniku SDS Janezu Janši zaradi zapisa v tvitu maja 2021, v katerem mu je prav tako očital, da mesečno prejema 8500 evrov, ter ga obenem označil za sodelavca pri Meškovem umoru. Sodni senat je Janšo novembra lani obsodil za kaznivo dejanje obrekovanja in na osem tisoč evrov denarne kazni.

Uroš Urbanija
Novice Sodišče ugotovilo, da je Uroš Urbanija kršil predpise RTV Slovenija
Janez Janša
Novice Obravnava Janševe pritožbe na sodbo v zadevi Veselinovič preložena

 

Ne spreglejte