Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
6.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti noad

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 6.40

7 let, 12 mesecev

Policija išče prebežnike, ki so odšli iz sprejemnega centra v Dobovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB za begunce in migrante Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o 1,5 milijona evrov donacije, ki jih sklad namenja Sloveniji.

22:30 LJUBLJANA Premier Miro Cerar je v pogovoru za Televizijo Slovenija med drugim poudaril, da se Slovenija o ukrepih v zvezi z begunsko krizo odloča sama. Ko smo se odločili za prve usmerjevalne ovire na meji, smo zelo presenetili tudi Avstrijo in Nemčijo, je dejal.

21.20 LJUBLJANA Nekaj po 18. uri je okoli deset tujcev, ki so v Dobovo prispeli z vlakom iz Hrvaške, samovoljno zapustilo sprejemni center v Dobovi. Policisti so nekaj tujcev že izsledili in jih odpeljali v sprejemni center, so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. Policija nadaljuje iskanje preostalih prebežnikov.

20.20 LJUBLJANA Slovenski varnostni organi so nadaljevali s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško, hkrati so se nadaljevali nadzirani prihodi beguncev čez to mejo. Na Dobovo so danes pripeljali trije vlaki s 3000 tujci, zvečer pa pričakujejo še en vlak s tisoč tujci. V Šentilju je bilo zvečer nastanjenih več kot 4200 oseb, nekaj sto še v Celju in Gornji Radgoni.

19.16 LJUBLJANA Od 16. oktobra je do danes do 18. ure v Slovenijo vstopilo 221.044 migrantov, od tega samo danes 4141. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri 5655 migrantov, največ na Šentilju in v Celju. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra do danes do 18. ure zapustilo 206.514 migrantov.

18.50 DOBOVA Češki minister za človekove pravice in enake možnosti Jiri Dienstbir je obiskal sprejemni center za begunce v Dobovi in namestitveni center v Šentilju, kjer delujejo tudi češki policisti, vojaki in prostovoljci. Pohvalil je odnos Slovenije do beguncev, hkrati pa se je zavzel za skupno evropsko rešitev krize.

Češka vlada se sicer ne strinja z evropsko shemo prerazporeditve beguncev iz najbolj obremenjenih držav, vendar pa se zaveda težavnosti situacije in tudi pomaga po svojih zmožnostih drugim državam, je poudaril Dienstbir. Kriza se bo po njegovem mnenju vlekla še vsaj nekaj mesecev, morda celo let. Rešiti pa bi bilo treba predvsem situacijo v državah, iz katerih begunci prihajajo, se je zavzel.

18.00 LJUBLJANA Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB za begunce in migrante Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o 1,5 milijona evrov donacije, ki jih sklad namenja Sloveniji. Slovenija je za pomoč iz sklada Razvojne banka Sveta Evrope (CEB) zaprosila 29. oktobra, in sicer za kritje investicijskih in tekočih stroškov pri oskrbi migrantov.

Katičeva je v izjavi za medije ob predaji 1,5 milijona evrov donacije spomnila, da se Slovenija že kar nekaj časa uspešno spopada z reševanjem migrantske oz. begunske krize in da je mejo Slovenije prečkalo že več kot 200 tisoč migrantov.

Slovenija namerava do aprila 2016 iz odobrenih sredstev kupiti sto bivalnih zabojnikov, deset sanitarnih zabojnikov, deset kombijev na štirikolesni pogon ter tovorno vozilo za prevoz bivalnih in sanitarnih zabojnikov, je še povedala Katičeva.

15:30 SKOPJE Tudi Makedonija po poročanju tamkajšnjih medijev ne izključuje več možnosti postavitve ograje na meji, s katero naj bi zajezili val beguncev. Konkretnih načrtov še ni, je pa komisija za varnost ob koncu tedna pristojnim oblastem odredila, naj začnejo s pripravami za morebitno postavitev ograje. V Makedonijo prek meje z Grčijo vsak dan že več mesecev zapored prihaja več sto beguncev. Skoraj vsi nadaljujejo pot prek Srbije proti državam Evropske unije.

Kot poročajo makedonski mediji, naj namen žičnate ograje ob meji ne bi bil, da bi mejo v celoti zaprli za beguncev, temveč da bi omejili število beguncev, ki vstopijo v državo.

10.45 LJUBLJANA "Zavedam se nevarnosti ob prihodu migrantov, a ta hip stopnja ogroženosti v Sloveniji ni povečana. V Slovenijo ne spuščamo oboroženih ljudi, takšne trditve so podcenjevanje policije in varnostnih organov," je v odgovoru na poslanska vprašanja dejal premier Miro Cerar. Slovenije nismo zagradili in je tudi ne nameravamo, če ne bo skrajno nujno, je dejal o žici na meji s Hrvaško.

10.23 CELJE V soboto nekaj pred 11. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v križišču Levstikove in Aškerčeve ulice v Celju. Osemintridesetletni voznik avtobusa, zadnjega v koloni treh avtobusov, ki so iz smeri Laškega vozili migrante, je pri rdeči luči na semaforju zapeljal v križišče.

V tistem trenutku je z njegove desne v križišče zapeljal 62-letni voznik osebnega vozila. Voznik avtobusa je s sprednjim čelnim delom trčil v levi bok osebnega avtomobila, ki ga je odbilo v desno čez dva prometna pasova na hodnik za pešce, kjer je obstal. Voznik avtobusa je po trčenju in zaviranju zapeljal nekoliko v levo in, preden se je ustavil, z vozilom trčil še v osebno vozilo 40-letnega voznika, ki je stalo na pasu za zavijanje levo iz nasprotne smeri vožnje avtobusa.

V trčenju sta se huje poškodovala 58-letna potnica v vozilu 40-letnega voznika in 62-letni voznik drugega vozila. Štiridesetletni voznik osebnega vozila se je v nesreči lažje poškodoval. Voznik avtobusa in potniki v prometni nesreči niso bili poškodovani. Potnike, migrante, ki so bili na poti iz Dobove v Petišovce, je iz Celja odpeljal drug avtobus, so danes sporočili s policije.

9.54 DOBOVA Nekaj po 7. uri je vlak iz Hrvaške pripeljal 973 beguncev in migrantov.

9.53 KRANJ Izredni vlak iz Dobove je prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 540 migrantov.

8.30 LJUBLJANA Danes do 6. ure je v drugem begunskem valu (od 17. oktobra) v Slovenijo vstopilo 217.937 beguncev in migrantov.

7.31 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi ponoči niso sprejeli nobenega migranta.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 3.479 oseb, sprejemajo pa jih še 1.007, ki so tja prišli po 6. uri z vlakom iz Dobove, v sprejemnem centru Gruškovje pa sprejemajo okoli 200 migrantov, ki so jih tja pripeljali hrvaški varnostni organi s štirimi avtobusi.

6.49 PETIŠOVCI Danes ob 6. uri je iz Hrvaške na mejni prehod z osmimi avtobusi prispelo okoli 400 migrantov. Tujci bodo evidentirani v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi.

6.49 DOBOVA Včeraj je v Dobovo in na mejni prehod Obrežje z vlaki in avtobusi v spremstvu hrvaških policistov prispelo nekaj več kot 4.300 tujcev. Prevozi tujcev iz Hrvaške so se nadaljevali tudi ponoči, nekaj pred 4. uro je pripeljal vlak s 1.034 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov med 7. in 8. uro v Dobovi pričakujejo naslednji vlak z 973 osebami.

Trenutno je na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1.300 tujcev. Vsem je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Po opravljenih policijskih postopkih bodo tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjosti države. Včeraj in ponoči so jih z vlaki in avtobusi spremljali v nastanitvene centre v Šentilj, Gornjo Radgono, Lendavo in Postojno.

Ne spreglejte