Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zdravnik zdravniška stavka pogajanja Fides Konrad Kuštrin Milojka Kolar Celarc

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Pogajanja s Fidesom po novem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin podpis sporazuma | Foto Bobo

Foto: Bobo

Pogajanja med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides glede sprememb kolektivne pogodbe za zdravnike se bodo začela po novem letu, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Sporazum o zamrznitvi stavke so sicer dosegli 21. novembra, parafirali so ga dan pozneje, zaradi koalicijskih zapletov pa so ga podpisali šele 5. decembra.

Pred sklenitvijo sporazuma so zdravniki dva tedna stavkali, tako da so omejili delo na 40 ur tedensko. Pred zaostritvijo stavke pa so z vlado dosegli sporazum, ki med drugim določa, da se potrdijo standardi in normativi za zdravnike iz modre knjige, omogočeno bo tudi nagrajevanje zdravnikov, ko bodo za več kot 30 odstotkov presegali normative. Merila za to pa še niso točno določena in bodo predmet nadaljnjih pogajanj.


Preberite še:
Ministrica preverja: so Gantarjeve koncesije nezakonite?
Najbolje plačana medicinska sestra je oktobra prejela 7.200 evrov bruto plače

Določa tudi, da bo vlada v usklajevanje predložila predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda, ki ga uslužbenci v javnem sektorju lahko dosežejo z napredovanjem.

Kolar Celarčeva: Izračune za zakon o zdravstvenem varstvu še usklajujemo s finančnim resorjem

Ministrstvo za zdravje ima po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc napisan predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z določenimi izračuni. Izdelali bodo še dodatne izračune in ko bodo usklajeni s finančnim ministrstvom, jih bodo predstavili koaliciji. Medtem so partnerji bolj nestrpni, v SD predloge pričakujejo že danes.

Ministrica želi, da se koalicija o finančnih izračunih za ukrepe v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, med katerimi je najbolj vidna namera za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poenoti pred vložitvijo zakona v javno razpravo.

Kolar Celarčeva je v današnji izjavi novinarjem pred sejo DZ zatrdila, da je datum, določen za vložitev predloga v javno razpravo, 16. januar, in ne 12. december, kot je bilo doslej predstavljeno v javnosti. A bodo to storili najpozneje do konca leta, je napovedala.

Medtem pa so v koalicijskih DeSUS in SD nekoliko bolj nestrpni, saj so od ministrice na petkovi predstaviti reformnih predlogov pričakovali bistveno več. "Zavedamo se, da je treba nekatere sistemske zakone čim prej sprejeti, nekatere pa tudi pripraviti, saj so nam bili v petek predstavljeni predvsem v obliki idej," je v današnji izjavi v DZ dejal predsednik SD Dejan Židan.

Fides je v pogajanjih večkrat pogojeval sklenitev sporazuma z določitvijo zavezujočih rokov. Te so nato v sporazumu tudi zapisali, a se jih glede na koalicijske zaplete in odložitev začetka pogajanj v prihodnje leto očitno ne bodo držali.

Zaradi sporazuma s Fidesom so tudi zastala pogajanja s preostalimi sindikati javnega sektorja. Ker bodo posledice sklenitve sporazuma z zdravniki vredne med 40 in 45 milijoni evrov na leto, preostali sindikati javnega sektorja od vlade zahtevajo, da se z novim letom odpravijo vsi varčevalni ukrepi iz preteklih let, ki so vredni okoli 215 milijonov evrov.

Preiskovalna komisija DZ določila seznam 22 prič

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je danes določila seznam 22 prič, ki jih namerava zaslišati. Odločila se je tudi, da bo na sodišče naslovila zahtevo za sodni zaseg dokumentacije tednika Mladina, je po seji sporočila predsednica komisije Jelka Godec (SDS).

Med pričami so tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraž Kopač, v. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre ter nekdanja prva moža ljubljanskega in mariborskega UKC, Simon Vrhunec in Gregor Pivec, namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar ter direktorja v celjski in šempetrski bolnišnici, Marjan Ferjanc in Nataša Fikfak.

Ne spreglejte