Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
3.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

zdravstvena reforma zdravstvo Milojka Kolar Celarc Fides

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 3.29

6 let, 7 mesecev

Najbolje plačana medicinska sestra je oktobra prejela 7.200 evrov bruto plače

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Medicinske sestre | Foto STA

Foto: STA

Za razliko od zdravnikov, ki jim je njihov sindikat Fides v pogajanjih z vlado izboril zahteve, se medicinske sestre (in preostanek javnega sektorja) še vedno pogajajo. Čeprav se po plačah ne morejo primerjati z zdravniki, pa imajo tudi nekatere medicinske sestre, zaposlene v UKC Ljubljana, visoke plače, kažejo dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu.

Ponedeljek prinaša dan D za zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc in njeno zdravstveno reformo. Za zdaj še ni jasno, kakšen vpliv bo imela na državni proračun.

Spremembe, ki jih v zdravstveni reformi predlaga Kolar Celarčeve:

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja in namesto tega uvedba posebne dajatve, več pristojnosti za ZZZS, določitev košarice pravic, spremembe na področju koncesij za zdravstvene zavode.

Eden redkih odgovorov je dogovor med zdravniškim sindikatom Fidesom in Kolar Celarčevo, vendar tudi njegov končni račun ni znan (ocene so 53 milijonov evrov letno), prav tako ne, kje bodo zagotovili dodaten denar.


Zdravstvene teme, o katerih smo že pisali:

DeSUS: Od Milojkine reforme smo pričakovali precej več 

Duh je ušel iz steklenice, kdo lahko še ustavi sindikate?

Kreativno računovodstvo Cerarjevih: tu so našli milijone za zdravnike

Še dve smrti zaradi napake v plinski napeljavi?


Ob uspehu zdravnikov si svoj kos pogače, tako kot ves javni sektor, želijo tudi njihove sodelavke, medicinske sestre in zdravstveniki. Za razliko od zdravnikov, ki po višini dohodkov v javnem sektorju zasedajo prvih 50 mest, je slika pri medicinskih sestrah drugačna, vseeno pa imajo tudi posamezne medicinske sestre visoke plače.

V uredništvu smo pridobili dokumente, iz katerih je razvidno, da je najbolje plačana medicinska sestra v UKC Ljubljana (skupaj jih tam dela 3.857) v oktobru prejela nekaj več kot 7.200 evro bruto (več v spodnji grafiki). Ta znesek pa je še vedno nižji od 20. najbolje plačanega zdravnika. V znesek je všteto redno delo, nadure, stanje pripravljenosti, delo v manj ugodnem delovnem času, ni pa vštet dodatek za delovno dobo.

Za pojasnila glede najvišjih plač in komentar smo prosili UKC Ljubljana in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Odgovore objavimo, ko jih dobimo.

Znesek 7.200 evrov bruto je veliko višji od povprečne mesečne plače srednje medicinske sestre v ambulanti, ki je ravno začela delati. Ta dobi nekaj več kot 800 evrov mesečno bruto, diplomirana medicinska sestra pa začne pri slabih 1.300 evrih bruto*.

Za primerjavo, povprečna bruto plača v UKC Ljubljana je bila v letu 1.888 evrov, slovenska povprečna plača pa je v septembru znašala 1.558,29 evra bruto (1.015,44 evra neto).

*Podatke smo črpali iz revije Moje Finance iz oktobra 2014, kjer so izračune neto povprečnih plač po poklicih naredili na temelju podatkov različnih kadrovskih agencij in različnih javnih podjetij, agencij in ministrstev.

Ne spreglejte