Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
1. 12. 2016,
18.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

3

Natisni članek

ZZZS Mateja Vraničar Erman Miro Cerar Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc

Četrtek, 1. 12. 2016, 18.59

6 let, 6 mesecev

Kreativno računovodstvo Cerarjevih: tu so našli milijone za zdravnike

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

3

Vlada bo z davkoplačevalskim denarjem odkupila za okrog 81 milijonov evrov dolgov, ki jih imajo zavezanci do zdravstvene blagajne zaradi neplačanih prispevkov. Po naših informacijah vlada Mira Cerarja tako rešuje zaplet s financiranjem sporazuma z zdravniškim sindikatom, ki je ocenjen na okrog 53 milijonov evrov na leto.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman sta se, kot je prva pojasnila po današnji seji vlade, dogovorili, da bodo pripravili posebni zakon za odkup neporavnanih terjatev v zdravstveni blagajni. Država naj bi od Zavoda za zdravstveno zavarovanje odkupila del terjatev iz naslova neplačanih prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Ministrica je na novinarski konferenci po seji vlade to predstavila med ukrepi v okviru spremembe protitobačne zakonodaje, a naj bi po naših neuradnih informacijah s tem ukrepom vlada zagotovila denar za financiranje sporazuma s sindikatom zdravnikov Fides.

Zmeda glede vprašanja, kdo bo plačal

Kot je znano, je prejšnji teden po parafiranem sporazumu, ki naj bi letno stal 53 milijonov evrov, nastala zmeda pri vprašanju, iz katerega vira se bo sporazum financiral. Na ministrstvu za finance so zatrjevali, da bo stroške krila zdravstvena blagajna in da zato dogovor Kolar Celarčeve z zdravniki ne bo vplival na javnofinančni primanjkljaj, na ZZZS pa, da tega denarja nimajo in da bo vlada denar morala zagotoviti v proračunu.

Na ministrstvu za zdravje pa vztrajajo, da sporazum sam po sebi ne prinaša finančnih učinkov, češ da bo samo podlaga za pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe v zdravstvu.


Da ministričin bombonček zdravnikom ne bo večal primanjkljaja? Malo verjetno.


Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je prejšnji teden zatrdila, da vladni sporazum z zdravniškim sindikatom ne bo vplival na proračunski primanjkljaj. Kje bo zdaj našla denar za odkup terjatev ZZZS? | Foto: STA , Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je prejšnji teden zatrdila, da vladni sporazum z zdravniškim sindikatom ne bo vplival na proračunski primanjkljaj. Kje bo zdaj našla denar za odkup terjatev ZZZS? Foto: STA , "To počnejo v mnogih državah"

Po naših informacijah naj bi nato vlada našla salomonsko rešitev: denar bodo zagotovili iz proračuna, a z odkupom terjatev. Teh informacij v zadnjem tednu ne na ministrstvih za zdravje oziroma za finance ne na ZZZS sicer niso želeli komentirati, češ da pogovori o načinu financiranja še potekajo.

Katere terjatve bo država odkupila? Predvsem v obdobju krize se je v zdravstveni blagajni nabralo kar nekaj dolga, saj številni podjetniki niso mogli plačevati prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Ta dolg bomo zdaj davkoplačevalci odkupili, kar pomeni, da bodo podjetniki namesto zdravstveni blagajni dolgovali državi (oziroma proračunu), ZZZS pa bo dobil nekaj deset milijonov evrov.

Ministrica Kolar Celarčeva je danes zatrdila, da bodo odkupili samo terjatve, ki so izterljive (tako imenovani aktivni dolg), torej je mogoče pričakovati, da jih bodo dolžniki nekoč poravnali. Po podatkih finančne uprave je takih terjatev za 81 milijonov evrov. Višina diskonta pa bo odvisna od verjetnosti plačila posamezne terjatve oziroma skupine terjatev, je še dejala. Kje v proračunu bodo našli denar za odkup terjatev, ni pojasnila.

Odkup terjatev je sicer po besedah Kolar Celarčeve normalen ukrep. "To je zadeva, ki velja v mnogih državah in poslovnem svetu," nam je dejala danes. Zanikala pa je, da bi z odkupom terjatev financirali sporazum z zdravniki. "To ljudje neupravičeno povezujejo."

Ne spreglejte