Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
7. 12. 2016,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Natisni članek

Policija kriminalist plini smrt bolnišnica zdravnik urgenca Šempeter pri Gorici

Sreda, 7. 12. 2016, 14.12

6 let, 6 mesecev

Šempetrska urgenca

Še dve smrti zaradi napake v plinski napeljavi?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Urgentni center Šempeter | Foto STA

Foto: STA

Obstaja visoka verjetnost, da so zaradi napake v plinski napeljavi šempetrske urgence umrli trije ljudje, izhaja iz mnenja, ki so ga po naročilu policije izdelali v UKC Ljubljana. Pri tem je v vseh postopkih medicinsko osebje po ugotovitvah policije ravnalo ustrezno, odgovornost pa pripisujejo sedmerici zaposlenim v podjetjih, ki so gradila oziroma nadzirala gradnjo urgence.

Novogoriški policisti so zaradi marčevske smrti pacienta na šempetrski urgenci, ki je umrl zaradi napake v plinski napeljavi (v reanimacijski sobi je namesto kisika iz cevi tekel smejalni plin), že septembra ovadili sedem ljudi. Gre za zaposlene v podjetjih, ki so gradila in nadzirala dela v šempetrski bolnišnici, so povedali na oktobrski novinarski konferenci

Na novogoriškem tožilstvu ovadbe še preučujejo in se še niso odločili, ali bodo sprožili kazenske postopke.

Mnenje UKC Ljubljana: Smejalni plin ni ubil le enega človeka

Medicinsko osebje je, kot so ugotovili policisti, postopke vodilo ustrezno, tako da odgovornost ostaja na tistih, ki so urgenci gradili oziroma nadzirali, je danes povedal šef novogoriških kriminalistov Marino Pangos. | Foto: STA , Medicinsko osebje je, kot so ugotovili policisti, postopke vodilo ustrezno, tako da odgovornost ostaja na tistih, ki so urgenci gradili oziroma nadzirali, je danes povedal šef novogoriških kriminalistov Marino Pangos. Foto: STA , Policisti pa so zdaj ovadbo dopolnili, saj so prejeli izvedensko mnenje UKC Ljubljana, v katerem je strokovnjak medicinske stroke ugotavljal, ali je zaradi napake v napeljavi umrl še kakšen drug pacient. Urgenco so namreč odprli januarja, napako pa odkrili šele marca. 

"Strokovnjak UKC Ljubljana je pregledal zaseženo medicinsko dokumentacijo in podal mnenje o obstoju visoke stopnje verjetnosti, da sta v postopku oživljanja zaradi napake v napeljavi umrla še dva človeka," je povedal šef novogoriških kriminalistov Marino Pangos.

Zadnjo besedo bo imel izvedenec

Policisti so o izsledkih že obvestili svojce, v poročilu tožilstvu, s katerim so dopolnili ovadbo, pa zapisali, da obstaja "visoka verjetnost", da sta še dve smrti povezani z napako.

"To izhaja iz strokovnega mnenja, bo pa potrebno počakati na ustrezno izvedensko mnenje v kazenskem postopku. V tem se bo ugotavljala morebitna škoda, ki bi jo napaka povzročila njihovemu zdravju," je na današnji izjavi pojasnil Pangos.

Na stebriček, na katerem so bili zamenjani plini, so bili od januarja do marca priključene še štirje bolniki, ki so bili kasneje predani na nadaljnje zdravljenje - ali je tudi katera od teh umrla zaradi napake, bo ugotavljal izvedenec v kazenskem postopku, je še dejal Pangos.

Urgentni center Šempeter | Foto: STA , Foto: STA ,

Imena ovadenih še niso znana

Koga natančno je policija septembra ovadila, vse do danes ni znano. Za izvedbo strojnih instalacij z vgradno medicinsko opremo je bil, kot izhaja iz pogodbe z ministrstvom za zdravje, zadolžen Kolektor Koling, za vgradno medicinsko opremo pa podizvajalec Medicoengineering. Nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli je izvajalo podjetje Elita i.b., projektantski nadzor pa podjetje Prima. Med ovadenimi naj bi bili po nekaterih informacijah tudi zaposleni v podjetjih Medicop in Dagri Inženiring.

Policisti so v preiskavi ugotovili sum povzročitve splošne nevarnosti, povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti in ponarejanja listin. Ugotovili so, da oseba, ki bi to morala storiti, ni priključila cevi na inštalacijo plinov na šempetrski urgenci, dve nepooblaščeni osebi pa sta priključitev opravili narobe.

V dopolnitvi ovadbe so policisti ovadili iste storilce kot v prvo, je danes povedal Pangos. Tudi vrsta očitanih jim kaznivih dejanj ostaja enaka. Za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je zagrožena kazen do osmih let zapora, prav toliko za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Za storitev kaznivega dejanja ponarejanja listin pa lahko obtoženi v zaporu pristane za do dve leti. Zagrožene kazni ostajajo enake, ne glede na število smrtnih žrtev, je še povedal prvi novogoriški kriminalist. 

Bolnišnični nadzor potrdil en smrtni primer

Medicinsko osebje je, kot so ugotovili policisti, postopke vodilo ustrezno, tako da odgovornost ostaja na tistih, ki so urgenci gradili oziroma nadzirali.

Pri tem omenimo, da so iz šempterske bolnišnice junija sporočili, da strokovni nadzor v bolnišnici ni pokazal, da bi bila še kakšna smrt povezana z napako v napeljavi. V sobi so od odprtja urgence obravnavali osem pacientov, a v dveh primerih je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v preostalih petih primerih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike, so ugotovili.

Predsednica sveta šempetrske bolnišnice šokirana

Anita Manfreda je šokirana zaradi ugotovitev. | Foto: STA , Anita Manfreda je šokirana zaradi ugotovitev. Foto: STA , V šempetrski bolnišnici se bodo na ugotovitve kriminalistov, da naj bi na urgenci zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, najverjetneje odzvali v četrtek. Je pa predsednica sveta bolnišnice Anita Manfreda za STA dejala, da je šokirana zaradi ugotovitev. Na ministrstvu za zdravje z ugotovitvami kriminalistov še niso seznanjeni.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se zavzema, da vsak neljubi dogodek doživi epilog. "Samo tako lahko krepimo zaupanje državljanov. Zato je zdaj na potezi sodišče," so sporočili z ministrstva za zdravje in dodali, da dogodek v šempetrski bolnišnici še enkrat obžaluje.

STA

Ne spreglejte