Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
29. 6. 2016,
16.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Šempeter pri Gorici bolnišnica urgenca smrt

Sreda, 29. 6. 2016, 16.24

6 let, 7 mesecev

Tragedija v Šempetru: policija zaslišala prek 40 uslužbencev bolnišnice, preiskave še ni konec

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Urgentni center Šempeter | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko policijska preiskava marčevske smrti pacienta na novozgrajeni šempetrski urgenci zaradi napake v napeljavi medicinskih plinov še poteka, je interni strokovni nadzor sedmih drugih smrti v isti sobi izključil možnost napake zdravstvenega osebja.

Spomnimo, da je marca v urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica umrl bolnik. Zaposleni so posumili, da bi lahko šlo za tehnično napako. 

V bolnišnici so oblikovali strokovno ekipo, ki je v nadzoru ugotovila, da z vidika medicinske stroke napak v tem primeru ni bilo. Hkrati so takrat začeli z nadzorom sedmih drugih smrti bolnikov, ki so bili v isti sobi za oživljanje. Po treh mesecih in pol so zdaj po poročanju STA sporočili, da so bili v vseh primerih postopki zdravstvenih obravnav bolnikov v skladu s strokovnimi smernicami postopkov oživljanja. 

V dveh primerih je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v ostalih petih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike, so ugotovili člani komisij  S tem so izključili možnost napak zdravstvenega osebja.

Zaslišanih prek 40 uslužbencev 

Več sumljivih smrti na urgenci, domnevno zaradi zamenjave plinov, pa preiskujejo tudi novogoriški kriminalisti. Preiskavo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Pomočnica direktorice šempetrske bolnišnice za strokovno-medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler nam je danes povedala, da je policija zaslišala osem ekip, ki so oskrbele pozneje umrle bolnike, torej skupno prek 40 uslužbencev bolnišnice. Policistom so takoj po prijavi nepravilnosti predali tudi vso dokumentacijo.

Kako napreduje preiskava, smo vprašali novogoriško policijsko upravo, odgovore še čakamo. Že pred mesecem dni pa so policisti na novinarski konferenci napovedali, da bi lahko zaradi prepletanja medicinske, tehnične in poslovne stroke postopek tekel še nekaj mesecev.

Urgentni center Šempeter | Foto: STA , Foto: STA ,

Na zunanji nadzor bodo počakali

Medtem pa je šempetrska bolnišnica po besedah Savnik Winklerjeve ministrstvu za zdravje predlaga tudi izvedbo zunanjega nadzora na oddelku reanimatologije (tu se izvajajo postopki oživljanja).

Ministrstvo za zdravje je pozvalo zdravniško zbornico, naj opravi nadzor, a so se na zbornici za zdaj odločili, da ga ne bodo opravili. "Kot pravijo, se ne želijo izrekati glede pravilnosti marčevskega postopka, v katerem je umrl pacient in ki je zdaj predmet kriminalistične preiskave," nam je še povedala sogovornica.

Ne spreglejte