SiolNET. Novice Slovenija
6,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Valentinčič: Pobeg zapornikov je klofuta za cel zapor, grem v pokoj #video

6,41

termometer

"Ničesar ne skrivamo," je v uvodu novinarske konference Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) glede okoliščin nedavnega pobega dveh pripornikov iz koprskega zapora dejal direktor uprave Jože Podržaj, ki je do zdaj glede dogodka bolj ali manj molčal. Komisija je ugotovila, da so za pobeg krivi pazniki in tudi vodstvo koprskega zapora na čelu z Dušanom Valentinčičem.

Člani komisije, ki jo je imenoval direktor URSIKS Jože Podržaj, so bili različni zaposleni na upravi ter tudi direktor zapora na Dobu Bojan Majcen, predsedovala ji je Janja Pahor Mohorič z ministrstva za pravosodje. Pregledali so uradne zaznamke pravosodnih policistov in videoposnetke nadzornih kamer, si ogledali kraj dogodka, torej koprski zapor, ter opravili razgovore z vpletenimi.

Pahor Mohoričeva je pojasnila, da je pobeg potekal tako, kot je bilo v medijih že pojasnjeno. Pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta pobegnila 29. decembra ponoči tako, da sta prežagala rešetke na oknu in se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti, vrvi in starih vzmetnic povzpela prek rezilne žice. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

Koprski zapor Novice Beg iz zapora: pazniki zahtevajo odstavitev direktorja koprskega zapora #video

Pazniki niso oddelali svojega dela

Odgovorni so tako vodstvo zavoda kot pravosodni policisti - oboji so opustili del nalog, ki jih predvideva njihov obseg del. "Za dogodek je objektivno odgovoren vodja zavoda Valentinčič, subjektivno pa so odgovorni posamezni policisti, ki niso izvedli predpisanih nalog, ter njihovi nadrejeni,"  je ugotovitve povzela Pahor Mohoričeva.

Pobeg sta zaznali dve nadzorni kameri v zavodu. Komisija je po besedah Pahor Mohoričeve ugotovila, da video nadzor ni optimiziran, saj ni vzpostavljen alarmni sistem, ki bi operaterju olajšal nadzor. Prav tako ni možnosti, da bi policist sam nastavil kritične točke, ki jih želi nadzirati. Poleg tega operater spremlja veliko število kamer 12 ur skupaj. Po mnenju komisije je tako dolgo težko ostati zbran.

Srbska pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra. Srbska pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra. Foto: PU Koper

Tudi nadzor rešetk ni bil zadosten, kar je zapornikoma omogočilo, da sta dlje časa žagala rešetke. V zavodu se je namreč dopuščalo, da imajo zaporniki in priporniki na okenskih rešetkah obešene brisače in oblačila, kar je omogočilo, da sta skrivala že delno prežagane rešetke. Kako dolgo sta pripornika žagala, komisija sicer ni ugotovila.

Kritika komisije tako leti predvsem na zaposlene. Pazniki niso opravili določenega števila nočnih kontrol, tudi opravljeni nadzori pa so bili pomanjkljivi. Navsezadnje pa je komisija ugotovila, da je morda ubežnikoma pomagala tudi tretja oseba, ki naj bi pripornikoma dostavila žagine liste.

Sindikalist Frančišek Verk je danes zavrnil očitke vodstva uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, češ da poskuša zaščititi slabo delo v zaporih. Vzrok za pobeg iz koprskega zapora vidi v napaki v sistemu in prvenstveno tudi v napaki vodstva zapora. Podržaj po njegovem mnenju zgolj išče dežurnega krivca. (STA)
Koprski zapor Novice Pobeg iz zapora: "Draga in sramotna poduka, za katero niso krivi pazniki" #video

Valentinčič: Pobeg nas je presenetil

Koprski pravosodni policisti so že pred dnevi izrazili mnenje, da nadrejeni s pripisovanjem krivde paznikom želijo "osramotiti in ponižati pravosodne policiste, da bi prikrili svojo odgovornost". V odprtem pismu, ki smo ga obsežneje povzeli tukaj, zahtevajo odstop Valentinčiča. Vodstvo koprskega zapora naj bi bilo namreč v preteklosti gluho za opozorila glede nepravilnosti v zaporu in kadrovske stiske.

Pogovor z Jožetom Podržajem v informativni oddaji Danes na Planetu. Video: Planet.


Valentinčič je danes uvodoma pojasnil, da je njegov molk v zadnjih dveh tednih posledica odločitve Podržaja, da komunikacija z novinarji poteka le pisno, s katero se Valentinčič sicer ni strinjal. Sam je bil v času pobega na dopustu, je dejal, zanj in za vse sodelavce pa je bil dogodek veliko presenečenje. Sam pravi, da gre za klofuto in priložnost za streznitev.

Razloge vidi v pomanjkljivo opravljenem delu policistov ter sistemskih pomanjkljivostih. Zaradi dogajanja po dogodku pa je sprejel odločitev, da gre v pokoj (pogoje je izpolnil že lansko leto). "Nočem biti del pokvarjenih iger," je dejal. "Prevzemam objektivno odgovornost, upam pa, da je jasno, da direktor, ki je bil na dopustu, ne more prevzeti subjektivne odgovornosti namesto policistov."

Zapornika Novice Eden od pobeglih zapornikov naj bi bil v Italiji

Porast tujcev v zaporu

Valentinčič je v nadaljevanju razpravo preusmeril na sistemske težave koprskega zapora. Kot pravi, se je v zadnjih letih v luči migracij pomembno spremenila struktura priprtih in zaprtih.

"Blizu nas je najbolj obremenjen del meje, vsi priprti in zaprti od tam prihajajo v naš zaprt. V našem zaporu je 80 odstotkov tujcev z vseh koncev sveta. Prihajajo iz drugega kulturnega okolja, pogosto so zaradi dolgotrajnega potovanja v slabem stanju, ne znano jezika, tako da z njimi komuniciramo z rokami," je pojasnil. Žal ne kaže, da bi se v prihodnje stanje umirilo.

Delo zaposlenih se je tako spremenilo, obseg del se je povečal, medtem pa je število zaposlenih ostalo enako, je dejal. Policisti so preobremenjeni, letos je bilo moteno koriščenje dopusta. pri tem pa, je še dejal, direktor zavoda nima niti najmanjše možnosti, da bi koga za povečan obseg nagradil.

Zapornika Novice Policija BiH zaprosila za informacije o pobeglih koprskih pripornikih #video

Z žago prerezala rešetke

Mitrović, eden od dveh pobeglih srbskih zapornikov, je po prijetju razkril, da je pobeg načrtoval skoraj tri mesece in da je žago, s katero sta s sojetnikom prerezala rešetke, skrival v tetrapaku za mleko. Potrdil je tudi, da je po pobegu klical v koprski zapor in se pogovarjal z Valentinčičem. Zagotovil naj bi mu, da v njun pobeg ni bil vpleten nihče od paznikov.

Tuji mediji so poročali, da bi naj ubežnika sodelovala pri umoru v Sarajevu, a je te informacije Interpol zanikal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin