Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2019,
14.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

14

Natisni članek

zapor Koper pobeg iz zapora

Sreda, 9. 1. 2019, 14.19

5 let, 3 mesece

Pobeg iz zapora: "Draga in sramotna poduka, za katero niso krivi pazniki" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

14

Damnjan Mitrović, eden od dveh srbskih zapornikov, ki sta 29. decembra lani pobegnila iz koprskega zapora, je po prijetju razkril, da je pobeg načrtoval skoraj tri mesece in da je žago, s katero sta s sojetnikom prerezala rešetke, skrival v tetrapaku za mleko.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je v pogovoru za informativno oddajo Danes povedal, da se pazniki v koprskem zaporu v nočnem času posebej ne ukvarjajo z zaporniki, če to ni nujno. "Naročeno jim je, da v nočnem času ne vznemirjajo zapornikov. To dinamiko sta pobegla zapornika preučevala in se nato odločila za pobeg," je pojasnil Verk.

Sobo, v kateri sta se zadrževala zapornika, bi bilo po njegovih besedah potrebno pregledati. "Obstajal je sum, da sta v sobi mobitel in dostop do interneta. Pravosodnega policista, ki je opozoril na to, niso uslišali, in zdaj smo tu, kjer smo. To je zelo draga in sramotna poduka, za katero pa niso krivi pravosodni policisti, saj so pravila tista, ki so nepraktična," je poudaril Verk.

Damnjan Mitrović je eden od dveh srbskih zapornikov, ki sta 29. decembra lani pobegnila iz koprskega zapora. | Foto: STA , Damnjan Mitrović je eden od dveh srbskih zapornikov, ki sta 29. decembra lani pobegnila iz koprskega zapora. Foto: STA , Kot je povedal za spletni portal Blic.rs, je pobeg načrtoval, odkar je izvedel, da ga nameravajo izročiti Srbiji. "Takrat sem vedel, da je vrag vzel šalo," je dejal Mitrović, ki so ga prijeli v Italiji. Dragana Milosavljevića še vedno iščejo.

Mitrović je žago dobil prek ograje. Skrival jo je v tetrapaku za mleko. Nato se je lotil natančnega proučevanja gibanja in delovanja stražarjev.

Zapornika sta prežagala rešetke na oknu in jih s pomočjo pohištva v sobi tako upognila, da sta lahko splezala skozi odprtino.

Z vrvjo iz rjuh sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela prek rezilne žice na streho tovornega vhoda. Pri tem sta na žico naslonila vzmetnico, da se ne bi porezala.

Da sta izginili, so ugotovili šele zjutraj

Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila prek zunanjega zidu na cesto pri tovornem vhodu. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

Planet TV. | Foto:

Ko je bil Mitrović na prostosti, je starejšo žensko pod pretvezo, da se mu je pokvaril telefon, prepričal, da mu je posodila telefon, s katerim je poklical ženo in taksista, ki ga je za deset evrov zapeljal do Trsta. 

Iz Italije je nato poklical upravnika koprskega zapora in mu pojasnil, kako sta pobegnila iz zapora, da ne bi mislil, da je kriv kdo od varnostnikov. "Govorila sva skoraj pol ure. Čudil se je, kako nama je uspelo pobegniti iz enega od najstrožje varovanih zaporov v Sloveniji," je pojasnil Mitrović.

Srbska zapornika sta pobeg iz koprskega zapora načrtovala skoraj tri mesece. | Foto: Bojan Puhek Srbska zapornika sta pobeg iz koprskega zapora načrtovala skoraj tri mesece. Foto: Bojan Puhek

V zaporu zaradi drog

Milosavljević in Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra ponoči.

Oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

Pobegla pripornika sta v sobi pustila pisno sporočilo, v katerem sta zapisala, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji.

Ne spreglejte