SiolNET. Novice Slovenija
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se je iz tragedije na Soči naučila policija?

0,31

termometer

slovenska policija
Foto: Siol.net

Časovnica aktivnosti policije ob utopitvi otroka v Soči potrjuje, da je bil dogodek visoko intenziven in da je vsako dejanje zahtevalo svoj čas, so v odzivu na ugotovitve nadzora notranjega ministrstva zapisali na policiji. So pa napovedali, da bodo proučili, na kakšen način lahko pripomorejo k čimprejšnjemu obveščanju staršev v podobnih primerih.

Soča Novice Utopitev otroka v Soči: policija obveščala prepozno in neprimerno

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč v nadzoru ugotovilo, da je bilo obveščanje policije prepozno in neprimerno. Minister Aleš Hojs je zato izdal usmeritve in obvezna navodila policiji s poudarkom na nadgradnji strokovnega znanja policijskih vodij, ki v takšnih razmerah vodijo delo policistov na terenu, piše STA.

Policisti sklepali, da bodo starše o otrokovi smrti obvestili stari starši

Na Generalni policijski upravi pa so danes za STA pojasnili, da so policisti ob tragičnem dogodku, ki je hudo prizadel tudi njih, izvedli številne aktivnosti, ki so bile usmerjene tako v reševanje dečka kot tudi v pomoč in podporo svojcem, ki so bili takrat na kraju. Poudarili so, da so bili na kraju stari starši otroka, ki so jim starši svoje otroke zaupali v varstvo, zato so policisti sklepali, da bodo starše obvestili oni. Po izjavi dedka, da o dogodku ne bo obveščal sina, pa so to storili policisti.

"V policiji se zavedamo, da je stiska staršev, ki izgubijo otroka, nepredstavljiva, in razumljivo je, da bi si vsak starš ob takem tragičnem dogodku želel biti obveščen takoj. Zato bomo proučili, na kakšen način lahko tudi v policiji pripomoremo k temu, da bi bili starši v tovrstnih primerih obveščeni čim prej," so zagotovili. So pa dodali, da policije k temu neposredno ne zavezuje noben predpis.

Soča Novice Pretresljivo pismo staršev umrlega dečka na Soči: Sinovoma niso omogočili, da naju pokličeta

Desetletni deček je v Soči utonil konec julija, nesreči je botroval nenaden dvig vodostaja reke. Po tragičnem dogodku so se z javnim pismom odzvali dečkovi starši, ki ob nesreči niso bili prisotni. Kritični so bili do ravnanj pristojnih, ti so jih o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Poleg ministrstva za notranje zadeve, ki je preverjalo ravnanje policije v tem primeru, izvajajo še inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Severna Primorska, ki ga je odredil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Izsledkov tega nadzora za zdaj še ni, še navaja STA.

Soča Novice Utopitev v Soči: ravnanje policije pod drobnogledom ministrstva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin