Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
16.13

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

5

Natisni članek

kampanja donacija gradbeništvo SMC

Četrtek, 18. 1. 2018, 16.13

6 let, 3 mesece

Po sledeh domnevne donacije SMC: "Gre za odvračanje pozornosti" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

5

SMC logo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Premier Miro Cerar oziroma njegov Zavod 14 naj bi pred parlamentarnimi volitvami leta 2014 od sarajevskega podjetja Euro-Asfalt dobil 30 tisoč evrov donacije, poroča Požareport. Vendar prav vsi vpleteni v zgodbo to ostro zanikajo.

V SMC te navedbe ostro zanikajo, pravijo, da ne Zavod 14, ne SMC, ne Cerar te donacije niso nikoli dobili. Trdijo tudi, da izpiski zavoda, tesno povezanega s SMC, kažejo, da je od njegove ustanovitve leta 2013 pa do konca leta 2015 na njegov račun prišlo za 16.725 evrov donacij.  Vse donacije so prišle od posameznikov in podjetij iz Slovenije, še poudarjajo v SMC.

Euro-Asfalt gradi drugo etapo avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje

Požareport, ki se sklicuje na "zelo zanesljive informacije", danes namreč poroča o donaciji, ki je spomladi prišla od Euro-Asfalta. Maja 2015 je nato podjetje od Darsa dobilo za šest milijonov evrov del na prvi etapi avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje, nekaj mesecev pozneje pa mu je pripadla še vsa gradnja druge etape. Euro-Asfalt, ki ga vodi Hamed Ramić, je namreč oddal najcenejšo ponudbo. Posel je ob upoštevanju davkov vreden 56 milijonov evrov, blizu naj bi bil tudi enemu od poslov pri drugem tiru.

Video: Planet TV

Treba je poudariti, da je Dars takrat vodil Matjaž Knez, človek SLS, torej z drugega političnega pola. Euro-Asfalt pa si je že pred tem prizadeval priti na slovenski gradbeni trg.

Šest dni po tem, ko je Cerar prisegel kot mandatar, je Euro-Asfalt na Ulici Vita Kraigherja 3 v Mariboru odprl svojo podružnico. Januarja 2015 je na istem naslovu zaživela tudi družba Euro-Asfalt International. To vodi Marko Grujič, Knezov nekdanji sodelavec v podjetju ZIM in soosumljenec v zadevi Maks.

Kdo je Hamed Ramić?
Vplivni bosanski gradbinec Hamed Ramić je bil dolgo ključni mož poslovne elite iz kroga Bakirja Izetbegovića, že vrsto let najvplivnejšega politika iz Federacije BiH. Financiral je tako Stranko demokratične akcije (SDA) kot Socialdemokratsko stranko, zaradi česar je podjetje Euro-Asfalt dobivalo vse ključne avtocestne posle v državi. Ramić velja tudi za enega od najbogatejših balkanskih tajkunov.

Preberite še:

-> Odzval se je Rok Snežič: S posojilom SDS nimam nič #video
-> Posojilodajalka SDS v Slovenijo vozi delavce migrante iz BiH #video
-> Novi dokazi: kako sta povezana Snežič in Dijana Đuđić #video
-> Snežič: "Strankam svetujem, da jim v BiH denar izročijo kot posojilo" #video


Knez in Grujič brez pojasnil, Ramić zanika

Pojasnila smo želeli tako od Kneza kot Grujiča, a sta njuna telefona danes zvonila v prazno. Smo pa dobili odziv predstavnice prvega moža Euro-Asfalta Hameda Ramića, ki je zanikala, da bi ta kadarkoli financiral katero od slovenskih političnih strank. Pisanje Bojana Požarja v Euro-Asfaltu vidijo kot del predvolilne kampanje pred slovenskimi državnozborskimi volitvami. Pri tem pa so zlorabili Ramićevo ime in ime njegovega podjetja, da bi se pozornost odvrnila od pomembnih tem, nam je še sporočila Ramićeva predstavnica Sanja Medica.

Tudi Bečirović se ograjuje od pisanja

Zelo redkobeseden je bil Zijad Bečirović, sicer direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije, ki naj bi na bosanski strani urejal donacijo. Za Siol.net je povedal le, da z zgodbo nima nič in da gre za podtikanje, zanikal je tudi pisanje Požareporta, da je bil nekaj časa prek svojega podjetja Globint tudi solastnik hčerinske firme Euro-Asfalta v Sloveniji. Ko smo začeli spraševati, ali bosanskim podjetjem ureja posle v Sloveniji, je prekinil zvezo.

Video: Planet TV

Kdo je med kampanjo pri SMC skrbel za finance?

Na slovenski strani naj bi donacijo urejal Peter Jamnikar, ki se je pred časom razšel s SMC in je z Bojanom Dobovškom ustanovil stranko Dobra država. Neuradno je iz virov blizu SMC mogoče slišati, da so prenehali sodelovati, ker mu niso zaupali, saj naj bi stvari delal nekoliko po svoje.

Jamnikar pa nam je zatrdil, da v SMC ni urejal finančnih zadev in da bi morali za pojasnila k tistim pri SMC, ki so med volilno kampanjo to počeli. In v SMC pravijo, da je to pri njih za to skrbel - Jamnikar. A ta tudi po teh izjavah vztraja pri svojem.

Ne spreglejte