Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2018,
10.19

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,70

30

Natisni članek

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Rok Snežič Dijana Đuđić posojilo SDS

Četrtek, 11. 1. 2018, 10.19

6 let, 8 mesecev

Snežič: "Strankam svetujem, da jim v BiH denar izročijo kot posojilo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,70

30

"Svojim strankam svetujem, naj jim v BiH denar izročijo kot posojilo. Če bi vam denar predali v gotovini, se bo potem, ko boste denar začeli trošiti v Sloveniji, pri vas oglasila davčna služba," je lani za Planet TV povedal Rok Snežič. V zadnjih dneh smo na Siol.net objavili več dokazov, da je poslovno povezan z Dijano Đuđić, ki je stranki SDS Janeza Janše posodila skoraj pol milijona evrov.

Novinar: Jaka Elikan/Video: Planet TV


Zgodba o posojilu, ki ga je stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše pred božičnimi prazniki odobrila 32-letna državljanka BiH Dijana Đuđić, nakazuje, da ima pri zadevi pomembno vlogo davčni svetovalec Rok Snežič.

Čeprav ta zatrjuje, da Đuđićeve ne pozna, je bosansko-hercegovska državljanka, ki je z Janšo podpisala pogodbo o odobritvi skoraj polmilijonskega posojila SDS, s Snežičem poslovno povezana, z njim pa tudi zasebno prijateljuje.

Novi Ciper za Slovence

Snežič, številni ga imenujejo tudi doktor davčnih utaj, že leta posluje v Republiki Srbski. Ta je v zadnjem obdobju novi Ciper za slovenske podjetnike. Zaradi ugodne davčne zakonodaje se predvsem v Banjaluko odpravlja vse več podjetnikov, ki tam odpirajo svoja podjetja.

"Če dobite za milijon evrov posredniške provizije, vam v Sloveniji vzamejo najprej 20 odstotkov davka od dobička, ko si izplačate dobiček, pa še 25 odstotkov dividende," je julija lani v pogovoru za Planet TV pojasnil davčni svetovalec Rok Snežič.

Snežič: Strankam svetujem, da se vedno odločijo za posojilo

Po njegovih besedah se podjetniki v Bosni in Hercegovini tovrstnim obdavčitvam lahko nadvse spretno izognejo. "Če boste imeli odprto podjetje na ime državljana BiH, bo ta denar brez težav dvignil na banki in vam recimo milijon evrov izročil bodisi v gotovini bodisi kot posojilo," je o finančnih manevrih v od vojne razdejani državi pripovedoval Snežič.

V pogovoru za Planet TV je podrobno opisal način najemanja posojil pri državljanih BiH, na isti način pa v Sloveniji posluje Dijana Đuđić. "Svojim strankam vedno svetujem, naj jim v BiH denar izročijo kot posojilo. Če bi vam denar predali v gotovini, se bo potem, ko boste denar začeli trošiti v Sloveniji, pri vas oglasila davčna služba in zahtevala pojasnilo o izvoru denarja."

Denar iz Slovenije dobivala tudi na Madžarsko

Janez Janša zanika, da je bil pri spornem posojilu SDS posrednik Rok Snežič. | Foto: Bojan Puhek Janez Janša zanika, da je bil pri spornem posojilu SDS posrednik Rok Snežič. Foto: Bojan Puhek Da obstajajo tesne povezave med Snežičem in osebami iz Prijedorja, od koder prihaja tudi Đuđićeva, smo na Siol.net razkrili sinoči.

Đuđićevi je 15. decembra lani na transakcijski račun na Madžarskem Jože Bek, samostojni podjetnik iz občine Apače, ki se ukvarja z montažo pohištva, nakazal 50 tisoč evrov. To je bilo le štiri dni pred podpisom pogodbe z Janšo o odobritvi 450 tisoč evrov vrednega posojila SDS.

Kot namen transakcije je navedel "plačilo računa". "Na svetovni splet sem dal oglas, da potrebujem več delavcev, in javila se je omenjena gospa. K meni je poslala osem delavcev iz Prijedora in Banjaluke," je za Siol.net dejal Bek.

Potrdil je, da pozna tudi Roka Snežiča. "Včasih se obrne name in me vpraša, ali potrebujem kakšne delavce," je pojasnil Jože Bek. Prav tako je potrdil, da je denar nakazal na Madžarsko.

Skupaj lani najmanj trikrat potovala v BiH

Čeprav je Snežič zanikal, da bi poznal Đuđićevo, sta po navedbah POP TV lani najmanj trikrat skupaj potovala v BiH. Omenjena televizija je objavila tudi video prispevek, kjer na zabavi sedita za isto mizo.

Đuđićeva je med avgustom in decembrom lani v Sloveniji posodila za najmanj 1,64 milijona evrov denarja, medtem ko je v najmanj dveh primerih strankam skupaj prinesla skoraj 1,2 milijona evrov v gotovini.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Zaradi utaje davkov se je s tožilstvom pogodil za alternativno kazensko sankcijo

Snežič se je leta 2013 zaradi utaje davka pri uvozu luksuznih ladij s tožilstvom pogodil za alternativno kazensko sankcijo. Da bi se izognil plačilu, je razglasil osebni stečaj, vse premoženje in poslovanje pa je preselil v Bosno in Hercegovino. V Slovenijo se je vračal le ob koncih tedna, ki jih je preživljal v zavodu za prestajanje kazni na Dobu. Tam naj bi Snežič, čigar žena Klavdija Snežič je ena od lastnikov SDS-ove strankarske televizije Nova24TV, spoznal Janeza Janšo.

Medtem ko prvak SDS zanika, da je bil Snežič posrednik pri spornem posojilu, ki ga je SDS pridobila od Đuđićeve, pa se v javnosti pojavlja vprašanje, od kod pravzaprav izvira denar, ki ga je državljanka BiH iz Prijedorja posodila največji slovenski opozicijski stranki.

Ne spreglejte