Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
15.09

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Vožnja alkohol Drago Šketa odstop tožilec Ministrstvo za pravosodje

Petek, 6. 10. 2023, 15.09

6 mesecev, 3 tedne

Po odstopu Draga Šketa objavljen razpis za generalnega državnega tožilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru | Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade. Mandat je šest let z možnostjo ponovnega imenovanja, piše v Uradnem listu. | Foto Matej Leskovšek

Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade. Mandat je šest let z možnostjo ponovnega imenovanja, piše v Uradnem listu.

Foto: Matej Leskovšek

Ministrstvo za pravosodje je danes v Uradnem listu objavilo razpis za prosto mesto generalnega državnega tožilca. Drago Šketa je namreč z mesta generalnega državnega tožilca odstopil v ponedeljek, potem ko so ga v soboto policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Ministrstvo sprejema prijave 30 dni po objavi razpisa.

Za generalnega državnega tožilca je lahko imenovan državni tožilec, ki je ob prijavi mlajši od 64 let in izpolnjuje pogoje za imenovanje v naziv vrhovnega državnega tožilca. Kandidati morajo prijavi priložiti šestletni strateški program dela državnega tožilstva, ki mora vsebovati zlasti oceno stanja na državnem tožilstvu, oceno tveganj in priložnosti za izboljšanje njegovega delovanja, način oblikovanja in izenačevanja politike pregona, področja prednostnega obravnavanja zadev, način zagotavljanja javnosti in preglednosti dela ter navedbo ukrepov in rokov za dosego ciljev.

Poleg tega morajo priložiti življenjepis z opisom svoje strokovne dejavnosti in dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Drago Šketa
Novice Generalni tožilec Šketa odstopil s položaja in se opravičil #video

Vozil pod vplivom alkohola 

Šketa je v ponedeljek nepričakovano odstopil s funkcije. Za to se je odločil po tem, ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola, je Šketa priznal v izjavi za javnost. Šketa je poudaril, da se na svojem položaju ves čas zavzema za visoko stopnjo integritete vseh državnih funkcionarjev, zato je podal odstopno izjavo.

Na odstop se je med prvimi odzvala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki ceni, da je Šketa prevzel odgovornost za svoje ravnanje. S tem je po njenem mnenju pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti.

Drago Šketa
Novice Drago Šketa znova prisegel kot generalni državni tožilec
Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru
Novice Šketa ostaja generalni državni tožilec
Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru
Novice Šketi podpora za nov mandat generalnega državnega tožilca
Ne spreglejte