Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
12.53

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

4

Natisni članek

pravosodje generalni državni tožilec tožilstvo Drago Šketa

Četrtek, 13. 4. 2023, 12.53

1 leto

Šketi podpora za nov mandat generalnega državnega tožilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

4

Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru | Drago Šketa je izpostavil porast pregonov, povezanih s politično izpostavljenimi osebami, in nenaden porast medvrstniškega nasilja, glede katerega poziva, naj se nanj odzove celotna veriga institucij. | Foto Matej Leskovšek

Drago Šketa je izpostavil porast pregonov, povezanih s politično izpostavljenimi osebami, in nenaden porast medvrstniškega nasilja, glede katerega poziva, naj se nanj odzove celotna veriga institucij.

Foto: Matej Leskovšek

Mandatno-volilna komisija DZ je na skupni seji z odborom za pravosodje z desetimi glasovi za in petimi proti predlagala DZ, naj kandidata za generalnega državnega tožilca Draga Šketo znova imenuje na to funkcijo. Šketa je v svoji predstavitvi med drugim opozoril predvsem na pomanjkljivo kadrovsko sliko državnega tožilstva.

Predsednik državnotožilskega sveta Igor Lučovnik je uvodoma povedal, da se je Drago Šketa edini prijavil na razpisano mesto. Oceno sveta je povzel z besedami, da je kandidatov program celovit, konkreten in ambiciozen. Tudi med ustno predstavitvijo je kandidat nastopil prepričljivo in suvereno, zato je svet sklenil, da je Šketa primeren kandidat za funkcijo.

Šketa je poudaril, da se na državnem tožilstvu spopadajo z odhodi tožilcev, češ da gre za odgovorno in stresno delo, ob tem pa tožilci ne prejemajo primernega plačila. Državno tožilstvo je tudi obremenjeno, saj 211 državnih tožilcev letno obravnava kar 30 tisoč ovadb zoper neznane storilce in 24 tisoč ovadb zoper znane storilce, ob tem pa so kazniva dejanja iz leta v leto bolj sofisticirana. Tožilstvo sodne zaostanke krajša s tem, da zavrže od 61 do 62 odstotkov zadev, v 20 odstotkih zadev pa sklene sporazum o priznanju krivde, je pojasnil.

Računalniški inženirji zaradi prenizkih plač odhajajo

Glede digitalizacije je Šketa dejal, da jim računalniški inženirji zaradi prenizkih plač odhajajo v gospodarstvo in tujino, digitalizacija sodstva pa ne sme biti odvisna le od nekaj pravnih oseb, saj sodstvo potrebuje tudi notranje kadrovske vire.

Kadrovski deficit bo v prihodnje izziv predvsem zaradi porasta določenih kaznivih dejanj. Med njimi organizirana kriminaliteta že načenja nacionalno varnost ter varnost in zdravje državljanov, je dejal. Glede korupcije je povedal, da je stopnja njene prijave v Sloveniji na izrazito nizki ravni. Ob sprejetju zakonu za zaščito prijaviteljev tožilstvo uvaja tudi sistem anonimnih prijav.

Šketa je izpostavil še porast pregonov, povezanih s politično izpostavljenimi osebami, in nenaden porast medvrstniškega nasilja, glede katerega poziva, naj se nanj odzove celotna veriga institucij.

Posebno problematično je tudi družinsko nasilje, katerega žrtve so pretežno partnerke, zato po Šketovih besedah v ožjem pomenu govorimo o femicidu. Ocenil je, da prepoved približevanja ni učinkovit ukrep in da bi veljalo za nadzor storilcev uvesti zapestnice. Ob tem meni, da je praksa do zdaj bila, da se žrtve umika v varne hiše, a bi moralo biti ravno nasprotno, saj bi morali umikati storilce kaznivih dejanj.

Plače zapisnikarjev zelo nizke, zato je tveganje za korupcijo večje

Na vprašanje poslanca SDS Dejana Kaloha, kako komentira odtekanje podatkov s specializiranega državnega tožilstva v primeru zapisničarke, je Šketa odgovoril, da postopek zoper to osebo teče in ga zato ne more komentirati. Dodal je, da so plače zapisnikarjev predpisane z zakonom in zelo nizke, zato je pri njih tudi tveganje za korupcijo večje.

Poslanec Svobode Darko Krajnc je Šketo prosil za komentar okoliščine, da so zadeve, povezane z mehkimi drogami na obrobju države, preganjane kot kazniva dejanja, medtem ko so v središču države obravnavane kot prekrški. Šketa je dejal, da je sodstvo glede tega uvedlo nove institute, kot sta zdravljenje in samozdravljenje, vendar pričakuje, da bo v prihodnje narejena analiza vpliva mehkih drog na izvajanje kaznivih dejanj in prekrškov. Ob tem je opozoril, da je treba z drogami ravnati previdno, saj so mehke droge le stopnička do trdih drog.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je spomnila, da tožilstvo ni preganjalo groženj s smrtjo zoper nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Šketa je odgovoril, da so Janši grozili v 12 oz. 14 primerih, glede česar je tožilstvo tudi ustrezno ukrepalo. Določene zadeve so bile zavržene in glede te odločitve tudi ustrezno utemeljene, je dejal.

Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade, in sicer za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja. V januarju je pozitivno mnenje h kandidaturi Škete podala tudi vlada. Šketi bo sicer aktualni mandat generalnega državnega tožilca potekel v začetku maja.

Ne spreglejte